Quantcast

Euras krenta dėl euro zonos skolų problemų

Savaitė pasaulinėje valiutų rinkoje prasidėjo stipriu euro pigimu JAV dolerio, Šveicarijos franko ir Japonijos jenos atžvilgiu. Daugelis Forex rinkos ekspertų netikėjo euro stabilumu tiek dėl Airijos, tiek dėl kitų euro zonos šalių biudžeto problemų. Vis gęstančiam optimizmui įtakos turėjo trečiadienio Standard & Poor's pranešimas.

Tarptautinė reitingų agentūra Standard & Poor's (S&P) ilgalaikį Airijos skolinimosi reitingą sumažino nuo AA- iki A, o trumpalaikį nuo A-1+ iki A-1. Agentūra taip pat perspėjo, kad gali tęsti Airijos reitingų mažinimą: abu reitingai yra įtraukti į CreditWatch sąrašą su neigiamomis prognozėmis. S&P analitiko Franko Džilo (Frank Gill) teigimu, reitingų mažinimas signalizuoja apie tai, kad Airijos vyriausybei tenka papildomos išlaidos, susijusios su kapitalo įliejimu į bankų sektorių.   

Po šio pranešimo sekė Moody‘s reitingo agentūros komentaras. Ji pareiškė, kad taip pat gali sumažinti Airijos reitingus keletą laiptelių, nes Europos Sąjungos ir TVF kreditas žymiai padidins vyriausybės skolos naštą.

Euro kurso kritimą palaikė ir Airijos Žaliųjų partijos išėjimas iš koalicijos. Airijos valdančiojoje koalicijoje esantys Žalieji reikalauja, kad būtų surengti pirmalaikiai visuotiniai parlamento rinkimai. Tai gali sutrukdyti biudžeto deficito mažinimo darbams.

Papildomą spaudimą daro Šiaurės ir Pietų Korėjos apsikeitimas artilerijos ugnimi. Šiaurės Korėja surengė Pietų Korėjos salos apšaudymą, po kurio Pietų Korėja paleido atsakomąją ugnį. Nors daugelis analitikų netiki tuo, kad prasidės didelio masto karas, investuotojų nuotaikos po tokių įvykių negerėja. Ši situacija Korėjos pusiasalyje turėjo įtakos ne tik aukšto pelningumo valiutų, bet ir Japonijos jenos kritimui.    

Šiek tiek sumažino spaudimą valiutų rinkoje Akselio Veberio (angl. Axel Weber) kalba. Vokietijos Bundersbanko prezidentas ir Europos centrinio banko valdomosios tarybos narys trečiadienį pareiškė, kad euras – stabili valiuta. Jo teigimu, euro zonos nariai gins eurą nuo spekuliacinės atakos. Europos šalys bet kuriuo metu gali padidinti visapusiško priemonių paketą Europos finansiniam stabilumui išsaugoti. Jo vertė siekia penkis šimtus milijardų eurų. Bendra paketo apimtis siekia septynis šimtus milijardų eurų. Veberio teigimu, jeigu šios sumos neužtektų, ji galėtų būti padidinta. Jis dar kartą pažymėjo, kad bet kokie išpuoliai prieš eurą nebus sėkmingi. Vis dėlto šalys, kenčiančios nuo biudžeto deficito turi prisiimti ekonomikos reformų naštą. Biudžeto disciplinos stiprinimas yra būtinumas, kovojant su skolų krize.

Savaitės pabaigoje situacija nepasikeitė. Spaudimą eurui daro euro zonos skolų problemos. Vokietijos dienraščio Financial Times Deutschland duomenimis, euro zonos šalys ir Europos centrinis bankas daro spaudimą Portugalijai ir ragina kreiptis finansinės pagalbos į Europos Sąjungą ir TVF.

Pasak Vokietijos leidinio, suteikdami paramą Lisabonai, Europos finansininkai nori išvengti pagalbos prašymo iš kitų šalių su stambesne ekonomika. Jeigu Lisabona išnaudos lėšas iš paramos fondo, tai turės teigiamos įtakos kaimyninei Ispanijai, nes jų ekonomikos yra glaudžiai susijusios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių