Quantcast

ES sutarė dėl 85 mlrd. eurų finansinės pagalbos Airijai

Europos Sąjungos (ES) šalys sekmadienį sutarė suteikti Airijai 85 mlrd. eurų finansinę pagalbą, kad padėtų šaliai susidoroti su didžiulės bankų krizės pasekmėmis.

Bendrija taip pat parengė naujas taisykles, kurios bus taikomos ateityje siekiant skubiai paremti atskiras Europos šalis, kurioms kiltų finansinių įsipareigojimų nevykdymo pavojus. Tikimasi, kad šios priemonės padės atkurti pasitikėjimą euru.

Prie pareigūnų iš euro zonos susitikime prisijungė trijų šalių, neįeinančių į ją atstovai, tarp jų Britanijos finansų ministras George`ase Osborne`as (Džordžas Osbornas). Didžioji Britanija, Švedija ir Danija pasiūlė Airijai tiesiogines dvišales paskolas.

Paskolai Airijai bus panaudoti maždaug 35 mlrd. eurų iš Tarptautinio valiutos fondo - jie bus skirti bankų sistemai stiprinti. Dar 50 mlrd. eurų bus skirti vyriausybės dabartinėms išlaidoms finansuoti.

Pagal Airijos sandorio su ES taisyklėmis, vidutinė palūkanų norma už paskolą bus 5,83 procentų, be to, Dublinas galės sumažinti Airijos biudžeto deficitą iki 3 proc. BVP iki 2015 metų, o ne iki 2014 metrų.

Ministras pirmininkas Brianas Cowenas (Brajanas Kovenas)

pareiškė, kad susitarimai su Europos Sąjunga (ES) - "patys geriausi" jo šaliai. Jis pridūrė, kad sandoris suteikia "itin svarbaus laiko ir erdvės tam, kad sėkmingai ir įtikinamai būtų galima išspręsti problemas, mums iškilusias nuo finansų krizės pradžios".

Tuo tarpu Airijos opozicinės partijos sekmadienį pliekė vyriausybės susitarimą su tarptautiniais partneriais dėl 85 mlrd. eurų finansinės pagalbos, kurį vadino "nacionaline išdavyste" ir "liūdna bei nelaiminga diena mūsų šaliai".

"Šįvakar paskelbtas susitarimas su ES ir TVF (Tarptautiniu valiutos fondu) yra nacionalinė išdavystė, dėl kurios šios šalies piliečius ne vienus metus slėgs sunki skolų našta", - sakė Leiboristų partijos lyderis Eamonas Gilmore'as (Eimonas Gilmoras).

"Tai liūdna ir nelaiminga diena mūsų šaliai ir tiesioginis (valdančiosios partijos) "Fianna Fail" blogo valdymo bei neatsakingumo rezultatas", - pabrėžė jis savo pareiškime.

Susitarimas dėl finansinės pagalbos Airijai buvo patvirtintas sekmadienį Briuselyje sušauktame neeiliniame ES finansų ministrų susitikime.

Tai reiškia, kad dabar jau dvi iš 16-os euro zonos valstybių yra priklausomos nuo užsienio pagalbos - gegužę buvo sutarta dėl 110 mlrd. eurų pagalbos Graikijai.

Šiais veiksmais siekiama neleisti skolų krizei išplisti į kitas silpnas euro zonos ekonomikas. Ekspertai skelbia, kad Portugalija ir Ispanija šiuo požiūriu taip pat yra pažeidžiamos.

Iki pareiškimo dėl paskolos skyrimo buvo pranešta, kad Europos ministrai negali susitarti dėl paskolos Airijai palūkanų normos.

Kaip nurodoma, Vokietija primygtinai reikalavo, kad pinigai būtų suteikti su 7 proc. palūkanomis - tokia aukšta norma turi parodyti, kad paskola nėra pernelyg pigi, tačiau Airijos vyriausybė buvo pasirengusi sutikti tik su 5 procentais.

Šeštadienį keliasdešimt tūkstančių žmonių išėjo į Dublino gatves, protestuodami prieš ES ir Tarptautinio valiutos fondo aktyvų kišimąsi į Airijos reikalus.

Eitynėse Dubline dalyvavo nuo 50 iki 100 tūkst. žmonių. Manifestantai taip pat pareiškė, kad yra nepatenkinti ketveriems metams numatytu vyriausybės parengtu griežto taupymo planu, kuris turi išvesti šalį iš skolų krizės mažinant visuomenines išlaidas ir didinant mokesčius.


Šiame straipsnyje: Airija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių