Quantcast

Emigrantai siunčia mažiau pinigų į Lietuvą

Emigrantų į Lietuvą siunčiamų pinigų įtaka Lietuvos ekonomikai dar pernai buvo gana didelė, tačiau šiemet, pasaulinių neramumų akivaizdoje, senka ir šis finansų šaltinis, pastebi „Swedbank" analitikai.

„Nors bendras pavedimų iš užsienio, skirtų Lietuvos fiziniams asmenims, skaičius šiais metais išaugo daugiau nei 12 proc., vidutinė pervedama suma sumažėjo daugiau nei 20 proc., tad galime konstatuoti, kad emigrantai vis mažiau gali padėti Lietuvoje likusiems artimiesiems", - sako banko asmeninių finansų valdymo ekspertė Odeta Čičkauskaitė.

„Swedbank" duomenimis, per 11 pirmųjų šių metų mėnesių Lietuvos gyventojus iš užsienio per šį banką pasiekė beveik 161 tūkstantis pavedimų (2007 m. per tą patį laikotarpį - 143,3 tūkst.), tačiau vidutinė pervedama suma šiais metais sumažėjo nuo 10 tūkst. iki 8 tūkst. litų.

Iš viso per „Swedbank" į Lietuvą per vienuolika šių metų mėnesius jau persiųsta 1,319 mlrd. litų. Bendra Lietuvos gyventojus iš užsienio pasiekusi pavedimų suma per vienuolika metų mėnesių, lyginant su tuo pačiu 2007 metų laikotarpiu, sumažėjo 156,5 mln. litų.

Daugiausiai - beveik 36 tūkst. pavedimų - per 11 šių metų mėnesių Lietuvos gyventojus pasiekė iš Airijos. Po jos rikiuojasi kitos emigrantų pamėgtos šalys - Vokietija, Norvegija, Didžioji Britanija, taip pat Latvija. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad būtent Airiją, Didžiąją Britaniją bei Latviją šiuo metu ypač smarkiai kankina ekonominės bėdos, todėl mažėja tose šalyse dirbančių emigrantų pajamos, ir atitinkamai perlaidos į Lietuvą.

Skaičiuojama, kad 2007 metais emigrantai į Lietuvą persiuntė apie 3,7 mlrd. litų.

Banko specialistai spėja, kad JAV įvedus bevizį režimą Lietuvai, turėtų padidėti emigrantų skaičius į šią šalį. Tačiau gyvenamąją vietą greičiau keis ne Lietuvoje gyvenantys asmenys, bet būtent stipriausiai krizės krečiamose šalyse gyvenantys emigrantai iš Lietuvos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių