Quantcast

Atgimusiose Kretingos dvaro daržininko valdose kvepės duona

Istorinį Kretingos dvaro ansamblį papildė dar vienas atgimęs statinys – daržininko namas. Penktadienį pastatas oficialiai pripažintas tinkamu naudoti. Jį prikėlusi bendrovė „Pamario restauratorius“ buvusį „ūkinuką“ su šiltnamiu, o dabar - jaukų namuką perduoda muziejininkams, čia planuojantiems įkurdinti edukacijos centrą.

19 a. pabaigoje – 20-ojo pradžioje statytas ūkinis pastatas – įdomi didžiulio grafų Tiškevičių valdyto Kretingo dvaro detalė. Du nedideli mūrinukai buvę reikalingi erdviam  stikliniam šiltnamiui prižiūrėti ir šliejosi prie šiltadaržio galų. Statiniuose dvaro daržininkai laikė savo įrankius, iš vieno jų šiltnamis buvęs apšildomas. Po daugiau nei šimtmečio muziejininkams ir restauratoriams pavyko atkurti tik pusę istorinės tiesos – sutvarkyta viena daržininko namo pusė ir atstatyta tik dalis būto šiltnamio tūrio, kita, privatizavimo laikotarpiu tapusi privačia nuosavybe, ir toliau lieka laukti atgimimo arba visiško sunykimo.

Bendrovės „Pamario restauratorius“ vadovas Aldas Kliukas juokauja, jog kuriant erdvę muziejininkų sumanytam edukacijos centrui žemaitiškus amatus teko tyrinėti ir patiems restauratoriams. „Užduotis – sumūryti Žemaitijai būdingą duonkepę krosnį nebuvo tokia paprasta. Tuomečiai liaudies meistrai brėžinių nedarė. Tad teko gerokai paklausinėti, kol Platelių apylinkėse suradome žmones, išmanančius ir sutikusius atskleisti, kokia turėtų būti tradicinė duonkepė, kurios nepeiktų net reikliausia šeimininkė“,- pasakojo A. Kliukas.

Kretingos rajono savivaldybės finansuotą daržininko namo rekonstrukcijos projektą restauratoriai įgyvendino per 8 mėnesius, darbų vertė – 532 tūkst. Lt.

Skelbiama, jog Kretingos dvaro sodyboje yra 24 istoriniai pastatai, didžioji jų dalis – avarinės būklės. Uostamiesčio bendrovė šio dvaro valdose dirba ne vienerius metus. Petnai  baigta pagrindinių dvaro rūmų rekonstrukcija, 2011-aisiais restauruoti ir Kretingos muziejaus reikmėms pritaikyti vandens malūno pastatas bei ratinė-sandėlis. Šiuo metu restauravimo darbai vyksta buvusiame ūkvedžio name. Avarinės būklės pastate atliekami būtiniausi gelbėjimo darbai – tvirtinami mūrai, klojamos naujos perdangos, dengiamas stogas. Laiko ir nerūpestingų buvusių gyventojų nualintas statinys, tikimasi, netolimoj ateity taps dar vienu įdomiu Kretingos dvaro ansamblio akcentu, kuriame išlikę daug autentiškų detalių ir net sieninės tapybos fragmentų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taspat

taspat portretas
kas per įstątyminis jovals, pusę sugeba atrestauruot, o kita pusė mat privati, tai tegul griūna? kiek tokių lodorių visoj Lietuvj kur kaip šunys ant šieno sėdi ir loja kad čia jų ir nieko nedaro kad pasirūpint jų nuosavybėje esančiu paveldu. o visokie paveldo departamentai ir fondai, diletantų irštvos atsiprašant, ne tik kad nebaudžia, bet net mintis jiems nekyla kad reikia įstątymus kest, ir taip jau dvidešimt metų, vakarų valstybėj tokiam savininkui būtų įkalta bauda kas kokius tris mėnesius, patikrintas turtas, ir nepateikus konkretaus plano restauracijai nustatyta ir GREITA tvarka paveldo objektas būtų išpirktas be jokių ceremonijų, ko dažniausiai neprireikai nes ten žmonės didžiuojasi savo istorija ir ja rūpinas, ar bent jau stengiasi. tegu paspringsta jis ta savo puse sugriuvusio šiltnamio. na o kas dėl restauracijos, tai tik į lenkišką katalogą dėk. kada jie pasimokys, tiksliau kada juos pamokys..

J

J portretas
Labai noretusi paragauti tikros rugines duonos,atgimusiose Kretingos dvaro darzininko valdose.Sekmes Jums!

jonas

jonas portretas
viskas butu nieko, bet 532tukstanciai - uz tokia suma privatinikas pasistatytu kokia 250kv.m nama su irengimu. O cia - ukinukas us siltnamiu....Kur eina musu pinigeliai?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių