Quantcast

A.Kubilius: „Leo LT“ nebūtų išeitis

Premjeras Andrius Kubilius tikisi, kad tiesioginių derybų metu Lietuvai pavyks surasti strateginį investuotoją į naujos branduolinės jėgainės projektą.

Penktadienį Kaune atsakydamas į žurnalistų klausimus apie žlugusį koncesijos konkursą parinkti strateginį investuotoją į Visagino atominės elektrinės (VAE) statybas, Vyriausybės vadovas siūlė nedramatizuoti situacijos. "Neįvyko nieko, ko negalėjome tikėtis. Tokiose derybose trenkti durimis ir išeiti – nėra neįprastas dalykas", - kalbėjo jis.

"Tai yra tik vieno atrankos etapo pabaiga. Toliau atsiveria galimybė tęsti tiesiogines derybas. Kitų šalių patirtis rodo, kad dažniausiai rimti investuotojai ateina kaip tik tokių derybų metu", - sakė A.Kubilius.

Premjeras pripažino, kad tiesioginės derybos su potencialiais strateginiais investuotojais bus pakankamai sudėtingos. "Teks pereiti per sudėtingus derybų išbandymus, tačiau manau, kad šį projektą tikrai sugebėsime įgyvendinti", - teigė jis. 

Paklaustas apie Rusijos lobizmą bei intrigas, siekiant išvaikyti iš Lietuvos visus potencialius strateginius investuotojus į VAE, A.Kubilius vengė tiesioginių griežtų vertinimų: "Šioje istorijoje pastebėjome gana įdomių sutapimų, bet tegul viską vertina ekspertai".

Premjeras nesutiko, kad ankstesnės valdžios suformuotas energetikos gigantas "Leo LT", vadintas nacionaliniu investuotoju į VAE statybą, būtų išeitis. "Užmirškime tą reikalą. Mes ieškojome strateginio investuotojo tarp tų, kurie turi patirties statyti atomines elektrines, išmano technologiją ir turi pinigų. Jų negalima lyginti su "Leo". Manau, kad jo kūrimas buvo laiko gaišimas, nes jokių žingsnių, nukreiptų į elektrinės statymą, per tą laiką nebuvo daroma", - pareiškė A.Kubilius. 

Socialdemokratų valdymo laikais buvo planuojama, kad VAE statys ne strateginis, bet nacionalinis investuotojas, kurį pagal tuomet priimtą įstatymą sudarė valstybės ir privačios bendrovės, priklausančios "Maxima" prekybos tinklo savininkams, valdomos energetikos įmonės, sujungtos į prieštaringai įvertintą bendrovę "Leo LT".

2008 metais į valdžią atėję konservatoriai išformavo "Leo LT".

Penktadienį energetikos viceministras Romas Švedas pranešė, kad Pietų Korėjos bendrovė KEPCO buvo vienintelė sąlygas atitinkanti ir atitinkamą norą pareiškusi dalyvė konkurse, ieškant strateginio investuotojo į Visagino atominės elektrinės (VAE) statybas, tačiau netikėtai pranešė pasitraukianti iš šio projekto. Todėl dabar Lietuva tiesioginių derybų būdu bandys surasti kitą strateginį investuotoją į šį brangų energetinį projektą.


Šiame straipsnyje: Andrius KubiliusVAE

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių