Quantcast

V.Putinas žada piliečiams svaresnį balsą šalies politikoje

Rusijos premjeras Vladimiras Putinas, siekiantis trečiosios prezidento kadencijos, pirmadienį pažadėjo šalies gyventojams suteikti svaresnį balsą šalies politikoje, didėjant visuomenės nepasitenkinimui dėl jo ilgamečio dominavimo valdžioje.

Ketvirtajame programiniame straipsnyje, kuris pirmadienį buvo išspausdintas dienraštyje „Kommersant“, V.Putinas pareiškė, kad vyriausybė turi pertvarkyti savo institucijas, siekiant užmegzti glaudesnį dialogą su vis aktyviau besireiškiančiais pilietinės visuomenės atstovais, taip pat ir plėtojant internetą.

„Viešojo valdymo kokybė atsilieka nuo pilietinės visuomenės noro jame dalyvauti“, - rašo premjeras straipsnyje, pavadintame „Demokratija ir valstybės kokybė“.

V.Putinas, kuris dirbo Rusijos prezidento poste 2000-2008 metais, sulaukė masinių visuomenės protestų dėl gruodžio 4 dieną vykusių rinkimų klastojimų.

Nuo gruodžio Rusijos miestuose dešimtys tūkstančių žmonių dalyvavo masiniuose protestuose. Praeitą sekmadienį Maskvoje vykusiame mitinge dalyvavo apie 120 tūkst. žmonių, nepabūgusių minus 20 laipsnių Celsijaus šalčio.

Nors V.Putinas pažymi, kad reikia „atnaujinti mūsų demokratijos mechanizmus“, bet įspėja dėl dešimtojo dešimtmečio „anarchijos ir oligarchijos“.

Tarp viso kito, jis siūlo, kaip kai kuriose šalyse, konkrečiai - Didžiojoje Britanijoje, „įvesti taisyklę būtinai išnagrinėti parlamente tas visuomenės iniciatyvas, kurios surinks šimtą tūkstančių ir daugiau parašų internete“.

Drauge V.Putinas pabrėžia, kad „tam anoniminis internetas netinka“.

„Reikės parengti oficialią registracijos tvarką tų, kurie nori tapti tokios sistemos dalyviais“, - rašo kandidatas į prezidentus.

Straipsnyje yra pastraipa, kurią galima vertinti kaip užuominą apie tebevykstančius masinius protestus prieš Dūmos rinkimų klastojimą, kuriuose pirmą kartą per daug metų dalyvauja Rusijos vidurinės klasės atstovai.

Gruodį per „tiesioginę liniją“ - atsakymus į Rusijos gyventojų klausimus tiesioginėje laidoje - V.Putinas palygino demonstracijų dalyvius su banderlogais, o protestus simbolizuojančius baltus kaspinus - prezervatyvais.

Tačiau dabar iš jo straipsnio galima padaryti išvadą, kad jis remia Rusijos gyventojų pilietinį aktyvumą.

Atsakydamas į didėjantį visuomenės nusivylimą ir pyktį dėl pareigūnų korupcijos, V.Putinas pažadėjo inicijuoti pokyčius biurokratiniame aparate ir pašalinti paskatas pareigūnams imti kyšius.

„Šiandien mūsų visuomenė visiškai kitokia nei šio tūkstantmečio pradžioje. Daugelis žmonių gyvena pasiturimiau, yra labiau išsilavinę ir reiklesni, - rašo premjeras. - Tai, kad pasikeitė reikalavimai valdžiai, vidurinė klasė išėjo iš siauro savo gerovės kūrimo pasaulėlio, yra mūsų pastangų rezultatas. Mes tam dirbome“.

Beje, drauge premjeras pabrėžia, jog „žiūrint į tai, kaip mūsų gyventojai vertino ir vertina jiems prioritetines teises, tai pirmosiose vietose su dideliu atotrūkiu bus teisė į darbą (galimybė užsidirbti darbo užmokestį), teisė į nemokamą gydymą, teisė į vaikų mokslą“.

Savo straipsnyje laikraštyje „Kommersant“ V.Putinas taip pat skiria daug vietos dešimtojo dešimtmečio kritikai, kai, pasak jo, „įvedus demokratines valstybės formas faktiškai iš karto sustojo būtinos ekonomikos reformos“, taip pat atsirado „oligarchų elitai“, kurie „begėdiškai išnaudojo valstybę savo interesams“ ir „dalijosi visos liaudies turtą“.

Drauge jis pažymi, kad tuo laiku „civilizuotos, brandžios demokratijos pavyzdžių buvo visiškai šalia - JAV ir kitose Vakarų Europos šalyse“.

„Tikroji demokratija nesukuriama vienu mostu, nenukopijuojama pagal užsienio pavyzdį, - rašo V.Putinas. - Būtina, kad visuomenė būtų pasirengusi naudotis demokratijos mechanizmais“.

„Kommersant“ V.Putino straipsnį išspausdino savo pirmajame puslapyje, tačiau šalia jo pridėjo faktų skyrelį apie V.Putinui vadovaujant įvestas priemones ir teisės aktus, varžančius demokratiją ir didinančius spaudimą nevyriausybinėms organizacijoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių