Quantcast

Suomiai balsuoja antrajame prezidento rinkimų rate

Suomiai sekmadienį balsuoja antrajame prezidento rinkimų rate, prieš kurį konservatorius Sauli Niinistoe (Saulis Nynistė) pagal populiarumą didele persvara lenkė varžovą - žaliųjų liberalą Pekką Haavisto (Peką Havistą).

S.Niinistoe patirtis finansų ministro poste pridėjo jo kandidatūrai patikimumo, kai Europa grumiasi su skolų krize. Tuo tarpu P.Haavisto dėl savo atvirai deklaruojamo homoseksualumo neteko dalies vyresnio amžiaus ir tradiciškesnių pažiūrų suomių paramos, sako analitikai.

Naujausia apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti ketvirtadienį, rodo, kad Nacionalinės koalicijos partijos kandidatą S.Niinistoe remia 62 proc., o Žaliųjų lygos P.Haavisto - 38 proc. apklaustųjų.

Pirmajame rinkimų rate sausio 22 dieną, kuriame varžėsi aštuoni kandidatai, S.Niinistoe gavo 37 proc., o P.Haavisto - 18,8 proc. balsų.

Rinkėjų aktyvumas pirmajame rate buvo 72,8 proc. - kiek mažesnis nei 73,9 proc. prieš šešerius metus.

Suomijos populiarioji prezidentė Tarja Halonen jau dirbo dvi kadencijas iš eilės ir nebegali siekti perrinkimo. Su ja baigiasi 30 metų trukęs socialdemokratų prezidentų valdymo etapas.

63 metų S.Niinistoe, kuris 2004 metais Tailande Indijos vandenyno cunamį išgyveno įsiropštęs į medį, populiarumu nuolatos lenkė savo 53 metų varžovą, rodė apklausos.

Taip yra daugiausia dėl to, kad S.Niinistoe ilgai - nuo 1996 iki 2003 metų - dirbo finansų ministru ir padėjo Suomijai įsivesti eurą. Šis veiksnys ypač akivaizdus buvo per pirmojo rato kampaniją, kai euro zonos krizė buvo nurodoma kaip pagrindinis rinkėjų susirūpinimą keliantis dalykas.

Abu kandidatai yra tvirtai proeuropietiški ir sutinka daugeliu užsienio politikos klausimų. Užsienio politika yra viena iš keleto sričių, kuriose Suomijos prezidentas vis dar turi lemiamą balsą.

Ekspertai pažymi, kad tikroji rinkimų intriga dingo po pirmojo rato, kai iš kovos iškrito kategoriškai euroskeptiški kandidatai.

Maždaug 36,5 proc. rinkėjų, kurių iš viso yra 4,4 mln., jau atidavė savo balsus iš anksto. Sekmadienį rinkimų apylinkės buvo atidarytos 9 val. (ir Lietuvos laiku), o darbą baigs 20 valandą. Galutiniai rezultatai turėtų paaiškėti maždaug 22 valandą.

Analitikai optimistiškai prognozuoja rinkėjų aktyvumą, nors šalyje tvyro arktinis šaltis ir oro temperatūra siekia net 40 laipsnių šalčio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių