Quantcast

Sirijoje demonstrantų minios puolė diplomatines misijas

Arabų Lygai (AL) sustabdžius Sirijos narystę,  įpykę demonstrantai šeštadienį vakare įsiveržė į Saudo Arabijos ambasadą ir protestavo prie Kataro ambasados Damaske, be to, atakavo Prancūzijos ir Turkijos konsulatus Latakijoje, praneša žiniasklaida ir liudininkai.

„Vakare daugybė demonstrantų atėjo į (Saudo Arabijos ambasados) kanceliariją, daužė langus ir išplėšė vidų“, - pranešime iš Damasko nurodo Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra SPA.

Kaimynystėje gyvenantys žmonės sakė, kad prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) šalininkų minia šaukė: „Jums Basharai, aukojame savo kraują ir sielą“.

Saudo Arabijos užsienio reikalų ministerija, kurios pranešimą išplatino SPA, nurodė, kad Sirijos saugumo pajėgos „nesiėmė priemonių ambasados plėšimui ... sustabdyti“, ir pridūrė, kad demonstrantai kurį laiką buvo viduje, o paskui Sirijos saugumo pareigūnai paprašė jų išeiti.

Anksčiau šimtai žmonių protestavo priešais pastatą ir svaidė į jį akmenis. Ambasada yra trys kvartalai nuo prezidentūros, viename labiausiai saugomų sostinės rajonų.

Saudo Arabija rugpjūčio mėnesį, kai karalius Abdullah (Abdula) pareikalavo Sirijos nutraukti smurtą, atšaukė savo ambasadorių iš Damasko.

Atskiras protestas dėl minėto Arabų Lygos sprendimo vyko prie Kataro ambasados, kur keli šimtai žmonių mojavo Sirijos vėliavomis, laikė B.al Assado nuotraukas ir skandavo jo palaikymo šūkius, pranešė reporteriai.

Kai kurie protestuotojai išlaužė vartus ir užsikorė ant pastato stogo, kur nuėmė Kataro ir iškėlė Sirijos vėliavą. Ambasados apsaugos pareigūnai protestuotojus vaikė ašarinėmis dujomis.

Arabų Lygos užsienio reikalų ministrai šeštadienį balsavo už Sirijos narystės sustabdymą, kol šios šalies prezidentas B.al Assadas įgyvendins susitarimą su arabų valstybėmis dėl smurto nutraukimo prieš jo režimu nepatenkintus protestuotojus, be to, paragino imtis sankcijų prieš Damaską ir pradėti derybas su opozicija.

Jungtinės Tautos (JT) nurodo, kad protestų prieš režimą slopinimas Sirijoje jau pareikalavo daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių gyvybių.

AL posėdžiui pirmininkavo ir priimtą sprendimą paskelbė Kataro užsienio reikalų ministras Hamadas bin Jassemas al Thani (Hamadas bin Džasimas Sanis).

Spalio 30 dieną jis ragino B.al Assadą imtis konkrečių priemonių, kad būtų nutrauktas smurtas.

Šeštadienį demonstracijos taip pat vyko Tartuso, Alepo ir Rakos miestuose, pranešė valstybinė naujienų agentūra SANA, kuri jokių detalių nepateikė.

Latakijos, esančios 330 km į šiaurę nuo Damasko, gyventojai pranešė, kad įpykusios minios puolė Prancūzijos ir Turkijos konsulatus.

Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas sakė, jog Prancūzija Latakijoje turi tik garbės konsulatą ir jog jis nežino, kad jis buvo užpultas. Jis citavo ir Prancūzijos ambasadorių Sirijoje, kuris vėlai šeštadienį sakė nežinantis apie jokius prancūzų diplomatinių ar kitokių interesų Sirijoje užpuolimus.

Vienas aukštas diplomatas Damaske patvirtino atakų faktą. „Jie padarė nemenką žalą Saudo Arabijos ambasadai. Neturime visapusiškos informacijos iš Latakijos, bet atrodo, kad ten (įvykusios) atakos buvo tikrai rimtos“, - sakė jis.


Šiame straipsnyje: saudo arabija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių