Quantcast

Rusijos valdžia įtariama rėmusi A.Litvinenkos žudikus

Buvęs Rusijos specialiųjų tarnybų karininkas Aleksandras Litvinenka buvo nužudytas remiant Rusijos valdžiai, praneša britų nacionalinis transliuotojas BBC, remdamasis šaltiniais Didžiosios Britanijos specialiosiose tarnybose.

BBC siužete apie „Litvinenkos bylą", parodytame televizijos laidoje „Newsnight" praėjusį pirmadienį, aukšto rango Britanijos specialiųjų institucijų pareigūno teigia, jog „yra svarus pagrindas manyti, kad tai buvo valstybės įvykdytas aktas."

A.Litvinenka, aršus tuometinio Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas, buvo nunuodytas poloniu Londone 2006 metais. Britanijos tyrėjai įtaria, kad jį nužudė buvęs KGB darbuotojas Andrejus Lugovojus, kuris tai neigia.

„Mes esame tvirtai įsitikinę, kad Litvinenkos byloje neapsieta be valstybės dalyvavimo", - pranešė šaltinis.

Be to, Britanijos žvalgybos MI5 darbuotojai mano, kad pernai birželį jiems pavyko užkirsti kelią pasikėsinimui į Londone gyvenančio Rusijos verslininko Boriso Berezovskio gyvybę.

Dėl to birželio 21 dieną Britanijoje buvo areštuotas Rusijos pilietis, kurio pavardė neskelbiama. Po keturių dienų šis pilietis, specialiųjų tarnybų pranešime vadinamas „Misteriu A", buvo išsiųstas iš šalies.

Pasak B.Berezovskio, netrukus po „Misterio A" atvykimo į Londoną, pas jį į biurą atėjo policijos atstovai ir patarė jam nedelsiant išvykti iš Britanijos.

Pats B.Berezovskis mano, jog sulaikytasis nebuvo teisiamas todėl, kad britų specialiosios tarnybos nenorėjo paviešinti šaltinių, pranešusių joms apie „Misterio A" atvykimą į Londoną.

Pernai lapkritį MI5 vadovas Jonathanas Evansas pareiškė rimtą susirūpinimą, kad Rusijos žvalgybininkų, veikiančių Britanijoje, skaičius nesumažėjo, nors šaltasis karas baigėsi.

2007 metų gegužę Karališkoji prokurorų tarnyba oficialiai pateikė Maskvai prašymą išduoti A.Lugovojų. Prašymas tebegalioja, bet Rusija atsisako išduoti verslininką, motyvuodama, kad tai draudžia šalies konstitucija.

Manoma, jog Britanijos ministras pirmininkas Gordonas Brownas šį klausimą iškėlė per susitikimą su Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu, kuris buvo surengtas Didžiojo aštuoneto susitikimo Japonijoje užkulisiuose.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių