Quantcast

Rusija perdavė Lenkijai Katynės žudynių tyrimo protokolus

Rusija perdavė Lenkijai 50 tomų Katynės žudynių tyrimo dokumentų, pranešė televizija TVN24, remdamasi Lenkijos užsienio reikalų ministerija.

Ekspertai spėja, jog tarp šių dokumentų gali būti ir Baltarusijoje 1940 metais nužudytų keturių tūkstančių lenkų karininkų sąrašas.

Gautieji dokumentai bus perduoti Tautos atminties institutui.

Lenkijos URM pranešė, jog šie dokumentai - originalai ir kopijos - yra ir 1940 metų, ir 1991-2000 metais Rusijos prokuratūros atliktų tyrimų aktai. Taip pat jau žinoma, kad tarp jų yra 1939-1940 metais NKVD areštuotų lenkų karo belaisvių sąrašai.

Lenkijos mokslų akademijos istoriko profesoriaus Wojciecho Materskio nuomone, tarp gautų dokumentų gali būti taip vadinamasis baltarusiškas sąrašas, kuris yra viena iš svarbiausių Katynės žudynių paslapčių.

Pasak mokslininko, baltarusiškojo sąrašo ieškota kai kuriuose archyvuose, tačiau nerasta, kadangi visi su žudynėmis susiję dokumentai buvo perduoti Rusijos vyriausiajai karinei prokuratūrai ir todėl jis gali būti tarp gautos medžiagos.

Katynės miškas - viena iš kelių vietų, kur 1940 metų balandį - gegužę tuometės Sovietų Sąjungos vadovybės nurodymu NKVD pajėgos išžudė beveik 22 tūkst. lenkų.


Šiame straipsnyje: Katynės žudynėsStalinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių