Quantcast

Rinkimai Latvijoje vyksta ramiai (papildyta 15:50val.)

Latvijos prezidentas Valdis Zatleris šeštadienį vykstančiuose parlamento rinkimuose balsavo Jūrmaloje, o partiją pasirinko remdamasis jų programomis.

Po balsavimo Majorių kultūros namuose esančioje rinkimų apylinkėje, jis žurnalistams sakė, kad pasirinko įvertinęs partijų programas. Tačiau partijos pavadinimo nepasakė.

Paklaustas, ar nesunku buvo pasirinkti, V.Zatleris atsakė, kad dalyvavo visuose Seimo rinkimuose Latvijai atkūrus nepriklausomybę ir "visada išsirinkdavo, nors nelengva būdavo tai padaryti".

Prezidentas vylėsi, kad rinkėjai aktyviau dalyvaus rinkimuose, kad naujasis Seimas gautų tvirtą pasitikėjimo mandatą.

Konsultacijas su partijomis dėl premjero kandidatūros V.Zatleris ketina pradėti "euforijai pasibaigus".

"Pirmosiomis dienomis paprastai pastebima didžiulė euforija, todėl reikia leisti jai praeiti", - sakė jis, pridurdamas, kad Konstitucija leidžia premjero kandidatūrą rinkti pakankamai ilgai.

10-ojo šaukimo Seimo rinkimai Latvijoje vyksta ramiai, agentūrai BNS sakė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovas Arnis Cimdaras.

"Negavau jokio pranešimo apie incidentus, viskas vyksta ramiai ir įprastai", - sakė jis.

Tuo tarpu Valstybės policija penktadienį pradėjo tirti 13 administracinių rinkimų agitacijos taisyklių pažeidimų atvejų, BNS sakė Valstybės policijos atstovas spaudai Aigaras Berzinis.

Šeši pažeidimai buvo pastebėti Rygoje, vienas Latgaloje, du Žemgaloje ir keturi Vidžemėje.

Daugiausia - dėl paliktų agitacinių plakatų. Taip pat vienas asmuo agitavo Rygos centrinėje turgavietėje.

Rinkėjų aktyvumas iki 12 valandos buvo šiemet buvo didesnis negu prieš ketverius metus, kai buvo renkamas 9-ojo šaukimo Seimas. 2006-aisiais iki 12 val. balsavusiųjų skaičius buvo 343 125, arba 23,7% rinkėjų, o šiemet - jau 377 317 žmonių, arba 25,29% nuo bendro rinkėjų skaičiaus, rodo CRK duomenys.

Rinkėjų aktyvumas šiemet buvo gana tolygus visoje Latvijoje, bet aktyviausi buvo Vidžemės rinkėjai, kurių iki 12 val. balsavo 27,01 proc. Rygoje iki vidurdienio balsavo 23,19 proc., Žemgaloje - 25,18 proc., Kuržemėje - 25,65 proc., Latgaloje - 25,77 proc.


Šiame straipsnyje: Latvijos rinkimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių