Quantcast

Prasidės Kinijos ir Dalai Lamos pasiuntinių derybos

Kinijos ir Dalai Lamos pasiuntinių derybos Pekine turi prasidėti antradienį, praėjus daugiau kaip trims mėnesiams po kruvinų neramumų Tibete, kurie užtemdė šalies rengimąsi olimpiadai.

Kinijos sprendimas surengti oficialų septintąjį nuo 2002 metų derybų ratą laikomas reakcija į tarptautinį pasmerkimą dėl griežtų priemonių, kuriomis kovo mėnesį buvo slopinamos riaušės Tibete.

Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy pirmadienį pareiškė, kad jo dalyvavimas olimpiados atidarymo ceremonijoje rugpjūčio mėnesį priklausys nuo Kinijos derybų su Tibeto pasiuntiniais pažangos.

Reaguodami į šį pareiškimą Kinijos pareigūnai antradienį pažymėjo, kad Tibetas neturėtų būti siejamas su olimpinėmis žaidynėmis.

„Prieštaraujame Pekino olimpinių žaidynių politizavimui", - žurnalistams sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Liu Jianchao.

Pekinas kaltino Dalai Lamą neramumų kurstymu Tibete, kur kovo 14-ąją įvyko kruvinos riaušės po taikių protestų prieš 57 metus trunkantį kinų valdymą.

Šių neramumų, kurie išplito ir į kitus tibetiečių gyvenamus Vakarų Kinijos regionus, slopinimas išprovokavo protestus visame pasaulyje įr aptemdė mėnesį trukusį olimpinio deglo nešimą aplink pasaulį.

Kinija ne kartą kaltino Dalai Lamą tuo, kad jis siekia nepriklausomybės savo tėvynei, tačiau jis pats sako, kad nepritaria Tibeto nepriklausomybei ir nori „realios ir prasmingos autonomijos".

Dalai Lama savo ruožtu apkaltino Pekiną žmonių teisių pažeidinėjimu.

Antradienį prasidėsiančios derybos, kurios turėtų trukti dvi dienas, rengiamos po neoficialių diskusijų, kurios gegužės 4 dieną įvyko Kinijos Šendženo mieste, pasaulio lyderiams spaudžiant atnaujinti dialogą.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių