Quantcast

Pasaulis triukšmingai sutiko 2013-uosius

2013-ieji atkeliavo. Lietuvoje Naujųjų sulaukėme vėliau nei kai kurios valstybės, kurios šventinius fejerverkus iššovė tuoj po vidurdienio Lietuvos laiku.

Pirmieji šampano paragavo Ramiojo vandenyno salų gyventojai – iš pradžių Kalėdų salos žmonės. Netrukus, apie 13 val., mūsų laiku Naujieji atėjo ir į Naująją Zelandiją. Vėliau prie šventinio siautulio prisidėjo Fidžis ir Tonga.

14 val. Lietuvos laiku 2013 metai atėjo į Maršalo salas, Kiribačio salyno dalį, Vilį ir Futuną, Nauru, Tuvalu ir Rusijos Čiukčių pussiasalį. 14.30 val. dvylika laikrodžio dūžių naujuosius pasitiko ir Norfolko sala.

Naujieji metai toliau ritasi per Australiją. 15.30 val. Lietuvos laiku Naujųjų metų vidurnaktis išmušė Adelaidėje, 16 val. – Brisbene. Tuo pat metu Naujuosius metus sutiko dalis Mikronezijos archipelago salų, šiaurinės Marianų salos, Papua Naujoji Gvinėja ir Guamas.

17 val. Lietuvos laiku Naujuosius sutiko Pietų Korėjos, Šiaurės Korėjos, Japonijos, kai kurių Rusijos regionų gyventojai, rašo 15min.lt.

18 valandą Lietuvos laiku Naujuosius metus jau sutiko Kinijos, Filipinų, Malaizijos, Taivano, Mongolijos, Singapūro gyventojai.

19 valandą Lietuvos laiku Naujuosius metus sutiko Tailandas, Indonezija, Vietnamas, Kambodža, Laosas.

20 valandą mūsų laiku Naujųjų metų švente džiaugėsi Kazachstano, Mianmaro, Bangladešo, Butano gyventojai.

21val. Lietuvos laiku pirmąsias 2013 metų akimirkas jau skaičiavo Nepalo, Indijos, Šri Lankos, Pakistano, Tadžikistano, Turkmėnistano, Kazachstano, Maldyvų gyventojai.

21.30 val. Lietuvos laiku Naujuosius metus sutiko Afganistano gyventojai.

22 val. Naujuosius metus pasitiko Gruzija, Rusija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Azerbaidžanas ir Armėnija.

23 val. Lietuvos laiku Naujieji metai jau atėjo į Iraką, Iraną, Saudo Arabiją, Kuveitą, Tanzaniją, Keniją, Baltarusiją, Jordaniją, Kuveitą, Katarą.

24 val. Naujųjų saliutai nugriaudėjo ir Lietuvoje! Tuo pat metu Naujieji švenčiami ir Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Graikijoje, Turkijoje, Izraelyje, Pietų Afrikos Respublikoje, Egipte, Sirijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Moldovoje.

01:00. Lietuvos laiku Naujieji metai atėjo į didžiąją dalį Europos valstybių. Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai, Norvegija, Švedija, Lenkija, Šveicarija ir daug kitų šalių įžengė į 2013-uosius

Garsiajame Australijos uostamiestyje Sidnėjuje Naujieji metai sutikti 6,6 mln. Australijos dolerių (17,9 mln. litų) įvertintu reginiu, kurį globojo popmuzikos žvaigždė Kylie Minogue (Kaili Minoug), kuri paspaudė mygtuką pirotechnikai paleisti.

Miniai gaudžiant, vidurnakčio dangų nušvietė iš baržų ir vandens motociklų uosto akvatorijoje paleisti fejerverkai, taip pat jų kaskados kilo nuo Uosto tilto su griausmu ir mirgėjimu.

„Visa tai tikrai išskiria Australiją žemėlapyje - kaip žmonės sutinka Naujuosius metus“, - sakė miesto merė Clover Moore (Klover Mur).

„Naujųjų metų sutikimas Sidnėjuje yra garsus visame pasaulyje ir pasiekia per milijardą žmonių - ne vien dėl to, kad mes rengiame pirmąjį didelį pasirodymą 2013-aisiais, o dėl to, kad jis pats geriausias“, - gyrėsi ji.

Miesto pareigūnai prieš renginį sakė, kad tikisi, jog per 1,5 mln. žmonių susirinks Sidnėjaus uosto krantinėse ir stebės, kaip į orą paleidžiamos septynios tonos pirotechnikos.

„Mes tik norėjome pamatyti fejerverkus“, - pasakė 19-metė Silvia Hondt (Silvija Hondt) iš Vokietijos, vaikštinėdama su draugais pakrante palei Apvaliąją prieplauką.

„Manau, kad Sidnėjaus fejerverkai yra tikrai populiarūs visame pasaulyje - visi yra matę juos per televiziją“, - pridūrė ji.

Šįkart Naujųjų metų sutikimą pažymi ir interaktyviosios technologijos: išmaniųjų telefonų savininkai galėjo parsisiųsti programėlę, kuri keičia jų ekranų spalvas. Daugybei žmonių laikant juos iškėlus krantinėje, ketinta sukurti didžiulį atskirą šou.

Fejerverkai nušvies Temzės upę Londone, Raudonąją aikštę ir Kremlių Maskvoje, Viktorijos uostą Honkonge, taip pat Kvala Lumpūro, Taibėjaus, Stokholmo, Amsterdamo ir daugelio Kinijos miestų centrus.

Sutinkantys Naujuosius metu Niujorke lauks tradicinio rutulio nusileidimo vidurnaktį Taimso aikštėje, kur Pietų Korėjos popmuzikos žvaigždė Psy (Psi), tapęs interneto sensacija, prisidės prie didelio būrio amerikiečių atlikėjų.

Šventę Jungtinėse Valstijose temdo artėjantis „fiskalinis skardis“ - skaudus mokesčių didinimo ir vyriausybės išlaidų karpymo paketas, kuris veikiausiai įsigalios sausio 1-ąją.

Įstatymų leidėjams Vašingtone nepavyksta susitarti dėl kompromiso, o šio paketo padariniai sunkiai prognozuojami.

Tuo tarpu Karakaso meras atšaukė tradicinį metų pabaigos koncertą Bolivaro aikštėje, prašydamas Venesuelos gyventojus melstis namuose už pasiligojusį prezidentą Hugo Chavezą (Hugą Čavesą), kuriam atsinaujino vėžys po neseniai atliktų operacijų Kuboje.

Rio de Žaneiro valdžia pažadėjo per 16 minučių paleisti į orą 24 tonas pirotechnikos užtaisų prie garsiojo Kopakabanos paplūdimio, o Vokietijoje fejerverkai užbaigs naujametinį koncertą prie Brandenburgo vartų Berlyne, kuriame dalyvaus „Pet Shop Boys“, Bonnie Tyler (Boni Tailer) ir „Blue“.

Stengdamasi įsitvirtinti pasauliniame Naujųjų metų sutikimo žemėlapyje, Persijos įlankos valstybė Dubajus planuoja surengti iškilmingą ceremoniją dangoraižyje „Burj Khalifa“ - aukščiausiame pasaulyje pastate.

Fejerverkai apgaubs į ietį panašų bokštą, skambant muzikai, kurie gyvai atliks Prahos filharmonijos orkestras.

Tačiau Paryžiaus valdžia priminė, kad Naujųjų metų naktį draudžiami bet kokie fejerverkai. Be jų turės apsieiti žmonių minios, susirinksiančios Eliziejaus laukuose ir aplink Eiffelio (Eifelio) bokštą.

Apie 50 tūkst. žmonių tikriausiai susirinks prie budistų garbinamos paauksuotos Švėdagono pagodos Jangone, laukdami pirmojo šiame Mianmaro mieste viešo fejerverkų šou, kuris laikomas tolesnio šalies atvirumo didėjimo simboliu po dešimtmečius trukusio karinės chuntos valdymo.

Tuo tarpu pietiniuose Filipinų regionuose, gruodžio pabaigoje nuniokotuose taifūno „Bopha“, nusinešusio bent 1 067 žmonių gyvybes, daugelis sako, kad jiems per ateinančiais metais bus svarbiausia susirasti maisto, darbo ir nuolatinį būstą.

Sostinės Manilos gydymo įstaigos ruošiasi įprastam sužeistųjų antplūdžiui, nes žmonės dažnai nukenčia nuo savadarbių fejerverkų ir tradicinio šaudymo į orą.

Ligoninėse buvo paskelbta ypatingoji parengtis, o policijos tarnybinių ginklų vamzdžiai buvo užklijuoti lipnia juosta, kad pareigūnai nepasiduotų pagundai prisidėti prie visuotinių linksmybių. Po šventės taip pat žadama tikrinti, ar ginkluose nėra likę parako pėdsakų.

Seulas 2013-uosius pasitiks 33 ritualinio bronzinio varpo, nulieto XV amžiuje, dūžiais pagal senovinius naujametinius papročius.

Kitus Pietų Korėjos sostinėje, įskaitant prabangų Gangnamo rajoną, kurį išgarsino hitu tapusi Psy daina, bus leidžiami fejerverkai, vyks koncertai ir gatvės pasilinksminimai.

Daugybė žmonių lankys šventyklas ir šventoves Japonijoje per kas dvejus metus rengiamas „ninen mairi“ pamaldas, taip pat rinksis namuose su šeimomis valgyti grikių makaronų (soba) ir žiūrės naujametinį televizijos šou „Kohaku Uta Gassen“ (Raudonųjų ir baltųjų dainų konkursą).

Apie 40 proc. Japonijos televizijos žiūrovų stebi šią keturių valandų programą, kurioje dalyvauja garsūs atlikėjai ir japonų popmuzikos žvaigždės.

Populiarūs atlikėjai iš Pietų Korėjos šiemet nedalyvaus šioje laidoje dėl teritorinių ginčų su Seulu, nors mokesčių mokėtųjų išlaikomas nacionalinis transliuotojas NHK tvirtino, kad parenkant atlikėjus politika neturėjo jokio vaidmens.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt

Valdas

Valdas portretas
Sveikinu ir jums, Diena.lt redakcija

nojus

nojus portretas
puiku
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių