Quantcast

Pasaulio lyderiai susitarė mažinti aplinkos taršą

Didžiojo aštuoneto (G-8) valstybės antradienį susitarė dėl bendros „vizijos" iki 2050 metų bent perpus sumažinti „šiltnamio efektą" sukeliančių dujų emisiją ir taip kovoti su visuotiniu atšilimu.

G-8 susitikimui pirmininkaujantis Japonijos ministras pirmininkas Yasuo Fukuda pranešė apie priimtą susitarimą po visą naktį vykusių derybų.

Išplatintame bendrame pareiškime teigiama, jog G-8 šalys, siekdamos įgyvendinti numatytus tikslus, veiks kartu su Jungtinių Tautų (JT) narėmis, pasirašiusiomis konvenciją dėl klimato kaitos.

„Mūsų nuomone ir šiame kambaryje esančių lyderių nuomone, tai reiškia reikšmingą pažangą nuo praėjusių metų", - sakė G.W.Busho padėjėjas tarptautiniams ekonomikos klausimams Danas Price‘as.

G-8 šalys taip pat pareiškė, kad kiekviena valstybė numatys savus tarpinius tikslus dėl „šiltnamio efektą" sukeliančių dujų išmetimo mažinimo po to, kai 2012 metais baigs galioti Kioto protokolas.

Japonijos premjeras Y.Fukuda prašė šiųmetinio viršūnių susitikimo dalyvių nepamiršti ankstesnių pažadų dėl pasaulinio atšilimo, kuris, kaip perspėja JT mokslininkai, nepažabotas gali kelti grėsmę ištisoms rūšims.

Trečiadienį G-8 šalys klimato kaitą turi aptarti su didžiųjų besivystančių valstybių, tarp kurių yra Kinija, Indija ir Indonezija, lyderiais.

„Tai buvo pirmasis žingsnis. Galiausiai turime surasti gaires, kurių gali laikytis visi", - pažymėjo Y.Fukuda.

Tačiau aplinkosaugininkai sako, jog pažanga dar labai maža, kad būtų galima džiaugtis.

„Jei po metų darbo yra tik „bendra vizija" vietoje „rimto svarstymo", tai atrodo gana graudžiai", - sakė Pasaulinės klimato iniciatyvos programos vadovas Kimas Carstensenas.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių