Quantcast

Libijos lyderis M.Kadhafi žuvo per mūšį Sirte (foto)

Buvęs Libijos lyderis Muamaras Kadhafi nukautas naujojo režimo pajėgų paskutiniame pasipriešinimo taške - jo gimtajame Sirto mieste, pareiškė Laikinosios nacionalinės tarybos (LNT) atstovas.

„Mes skelbiame pasauliui, kad Kadhafi nukautas per revoliucijos veiksmus“, - sakė Abdel Hafezas Ghoga.

"Ši akimirka istorinė. Galas tironijai ir diktatūrai. Kadhafi sutiko savo likimą", - pridūrė atstovas.
Anot jo, pabėgusio buvusio despoto mirtį “patvirtino mūsų vadai Sirte, tie, kurie sučiupo jį sužeistą kovoje dėl Sirto”.

Tarp LNT kovotojų Sirte platinti vaizdo įrašai - juose matomas mobiliuoju telefonu nufotografuotas kruvinas žmogus gali būti negyvas M.Kadhafi.

AFP korespondento matytuose neryškiuose vaizduose – džiugiai šūkaujantys LNT kovotojai, chaotiškos scenos aplink chaki uniforma vilkėjusį kūną kruvinu veidu ir kaklu. Šį kūną paskui nutempė kovotojai ir įmetė į pikapą.

Mobiliuoju telefonu darytoje nuotraukoje, kurią gavo AFP, matyti smarkiai kruvinas M.Kadhafi, bet iš nuotraukos neaišku, ar jis dar gyvas, ar jau miręs.

Laikraščio „Daily Telegraph“ tinklaraštyje reporteris Benas Fermeris rašo, kad pats buvo nuvykęs į vietą Sirte, kur, kaip pranešama, buvo sučiuptas M.Kadhafi. Pasak jo, M.Kadhafi buvo „pagautas į vakarus nuo Sirto atviruose laukuose, po keliu einančiame drenažo vamzdyje“.

Vamzdyje, kur juos ir rado LNT pajėgų kovotojai, M.Kadhafi ir keli jo apsaugininkai pasislėpė po to, kai bėgančius iš miesto automobilių kolonoje pradėjo bombarduoti NATO aviacija.

Laikraščio svetainėje galima rasti ir to vamzdžio nuotrauką.
Tuo tarpu naujienų agentūra AFP paskelbė nuotrauką, kurioje vyras laiko neva M.Kadhafi priklausiusį auksinį pistoletą.

Buvusio Libijos lyderio Muamaro Kadhafi kūnas ketvirtadienį bus nuvežtas į "slaptą vietą" Libijos Misuratos mieste, pranešė Katare įsikūrusi palydovinė televizija "al Jazeera".
Anksčiau LNT atstovas Misratoje sakė „Sky News“: Kadhafi yra negyvas, visiškai negyvas. Jam peršautos abi kojos ir kulka galvoje".

Libijos televizija ir "al Jazeera" taip pat pranešė, kad M.Kadhafi yra negyvas.
Tiesioginiame „al Jazeera“ eteryje Libijos armijos atstovas pranešė, kad „Kadhafis mirė nuo patirtų sužeidimų“.
„Kadhafio epocha baigėsi, mes už tai sumokėjome didelę kainą, pernelyg didelę, jis buvo Libijos žmonių priešas, visos žmonijos priešas. Dabar su juo baigta“, - pridūrė jis.
„Jis (Kadhafi) buvo sužeistas ir į galvą, - sakė kitas LNT pareigūnas Abdel Majidas Mlegta agentūrai “Reuters„. - Į jo grupę intensyviai šaudyta, ir jis žuvo“.

Kiek anksčiau tas pats A.M.Mlegta sakė, kad M.Kadhafi buvo sučiuptas sužeistas į abi kojas ketvirtadienio rytui auštant, kai mėgino automobilių kolonoje pasprukti, bet ją atakavo NATO karo lėktuvai; jis pridūrė, kad buvęs lyderis buvo išvežtas medicinos pagalbos mašina.

Naujosios Libijos valdžios karinių pajėgų vadas agentūrai AFP sakė, kad Sirte ketvirtadienį surastas pulkininko M.Kadhafio sūnaus Mutassimo Kadhafi kūnas.

„Jis buvo negyvas. Mes įdėjome jo ir buvusio gynybos ministro Abu Bakr Yunis kūnus į greitosios pagalbos automobilį. Jie bus nuvežti į Misratą“, - sakė kariškis Mohamedas Leithas, anksčiau pranešęs agentūrai, kad pulkininkas M.Kadhafis buvo sučiuptas savo gimtajame mieste ir po to mirė nuo žaizdų.

Antrajam M.Kadhafi sūnui - Saifui al Islamui pavyko per ištrūkti iš Sirto, ketvirtadienį paskelbė arabų televizijos kanalas „Al Arabiya“.

Apie M.Kadhafi likimą būta visokių gandų. Vienas sukilėlių pajėgų kovotojas pasakojo, kad M.Kadhafi buvo rastas po žeme iškastame bunkeryje ir jį suėmusių vyrų prašęs nešaudyti.

Sirto kontrolės perėmimas ir M.Kadfahi likvidavimas reikštų, kad Libijos valdančioji LNT, kaip žadėjo, dabar gali pradėti naujos demokratinės sistemos formavimo procesą.
Libiją 42 metus valdęs M.Kadfahi, kurį Tarptautinis baudžiamasis teismas kaltina civilių žmonių žudynėmis, buvo nuverstas rugpjūčio 23 dieną.

Naujai išlaisvintame rajone Sirto centre virš didžiulės įstaigos pastato LNT kovotojai iškėlė naująją raudonos, juodos bei žalios spalvų nacionalinę vėliavą ir salvėmis sveikino džiūgaujančius savo kovos draugus.

Šimtai LNT karių kelias savaites laikė apsupę šį Viduržemio pakrantės miestą, dėl kurio kovose žuvo dešimtys jų kovų draugų ir nežinomas skaičius M.Kadhafi šalininkų.
Kaip pasakojo LNT kariai, atkariavę paskutines pozicijas iš M.Kadfahi ištikimų pajėgų, jose rado daug lavonų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenga Zenga

Zenga Zenga portretas
Putino draugai kaip sudvabaliai krenta viens po kito: S. Husseinas, O. bin Ladenas, M. Kaddafis. Tuoj asaru pakalne paliks H. Cevezas, F. Kastro ir t.t. Su kuom jis bepasisnekes, kas ji besupras ?

Copy

Copy portretas
Žuvo kaip dydviris . Gindamas savo protėviu žeme nuo okupantu panorusiu užvaldyti naftos telkinius.

2 Zenga Zenga

2 Zenga Zenga portretas
Kiek girdėjau, Kaddafi draugai buvo Sarkazi ir Berluskoni...?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių