Quantcast

Kinija šiemet gali tapti didžiausia ES prekybos rinka

Europos Sąjungos (ES) ambasadorius prie Kinijos pirmadienį pareiškė, kad didžiausia Azijos ekonomika šiemet gali tapti didžiausia Europos eksporto rinka, pralenkdama Jungtines Valstijas, Pekinui skatinanti vidaus vartojimą.

Šie ES diplomato Markuso Edererio komentarai nuskambėjo po to, kai Kinijos premjeras Wen Jiabao nurodė, kad jo šalis svarsto galimybes padėti skolų krizės prislėgtai euro zonai, prisidėdama prie finansinio gelbėjimo fondų ir kad stabili Europa labai svarbi Pekinui.

„Esama ženklų, kad 2012 metais Kinija gali tapti didžiausia Europos eksporto rinka“, - M.Edereris sakė žurnalistams Pekine.

„Europos eksportas didėja sparčiau negu Europos importas iš Kinijos“, - pridūrė jis, paaiškinęs, kad šios prognozės grindžiamos naujausiomis prekybos tendencijomis.

ES jau seniai yra didžiausia rinka Kinijoje pagamintoms prekėms, tačiau Pekinas vis daugiau dėmesio skiria priklausomybės nuo eksporto mažinimui ir vidinės paklausos didinimui, o tai gali nulemti importo didėjimą.

Tačiau Kinijos ekonomika, kuri pernai paaugo 9,2 proc., o 2010 metais - 10,4 proc., tebėra priklausoma nuo eksporto, todėl Pekinas su didėjančiu nerimu stebi, kaip vystosi skolų krizė Europoje, galinti paveikti Kinijos ekonomikos augimą.

Praeitą savaitę Wen Jiabao sakė, kad šią krizę, per kurią buvo pabloginti daugelio ES šalių kreditavimo reitingai, o Graikija atsidūrė prie bankroto slenksčio, būtina „skubiai“ spręsti, taip pat paragino kitas šalis prisidėti prie šio proceso.

Po derybų su Vokietijos kanclere Angela Merkel, kuri apsilankė Kinijoje, siekdama Pekino pasitikėjimą Europa, Wen Jiabao nurodė, kad jo šalis „tiria ir vertina galimybes“ labiau prisidėti sprendžiant Senojo žemyno skolų problemą.

Vėliau per vizitą pietiniame gamybos centre - Guangdongo provincijoje - premjeras sakė vietos verslo lyderiams, kad Europa yra svarbi Kinijai.

„Padėdami stabilizuoti Europos rinką iš tiesų padedame sau“, - pastebėjo jis.


Šiame straipsnyje: Kinijaekomonika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių