Quantcast

JAV konsulatas Libijoje veikė ir kaip CŽV operacijų bazė

JAV atstovybė Libijoje, tapusi kovotojų taikinių rugsėjo 11 dieną, daugiausiai veikė kaip slaptų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) operacijų bazė. Tai penktadienį paskelbė dienraštis „The Wall Street Journal“, atskleisdamas naujos informacijos apie šį kruviną užpuolimą.

JAV prezidento Baracko Obamos administracija, artėjant šalies vadovo rinkimams, sulaukė daug klausimų, kodėl nebuvo užtikrintas didesnis saugumas Amerikos konsulate, kuriame per ataką rugsėjo 11-ąją žuvo keturi amerikiečiai, įskaitant ambasadorių Chrisą Stevensą.

Kaip rašo „The Wall Street Journal“, šis konsulatas iš esmės buvo CŽV bazė, pridūręs, kad iš 30 amerikiečių pareigūnų, kurie buvo evakuoti iš Bengazio po užpuolimo, tik septyni buvo JAV Valstybės departamento darbuotojai.

Laikraštis taip pat teigia, jog du žuvę saugumo kontraktininkai - buvę JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) kariai Tyrone'as Woodsas ir Glenas Doherty - irgi dirbo CŽV, o ne Valstybės departamentui.

„The Wall Street Journal“ pastebėjo, kad CŽV direktorius Davidas Petraeusas nusižengė tradicijai, kai nedalyvavo žuvusiųjų karstų parskraidinimo į Ameriką ceremonijoje, siekiant nuslėpti faktą, jog CŽV vykdo operacijas rytų Libijoje.

Straipsnyje sakoma, jog 23 CŽV operatyvininkai slapta dirbo atskirame pastate, žinomame kaip „filialas“, kur konsulato pareigūnai pasitraukė po pirmosios atako, tačiau vėliau vėl buvo apšaudyti.

CŽV operacijos, kuri buvo pradėta vykdyti tuojau po to, kai pernai vasarį Libiją apėmė sukilimas, nuvertės diktatorių Muamarą Kadhafi, tikslas buvo kova su terorizmu, taip pat pastangos užtikrinti Tripolio režimo turėtų sunkiųjų ginklų saugumą.

„The Wall Street Journal“ kelia prielaidą, jog saugumas galėjo būti nepakankamas dėl nesusikalbėjimo tarp CŽV ir Valstybės departamento, kuris galėjo manyti, jog „filialo“ apsaugos komanda yra pakankamas pastiprinimas diplomatinių darbuotojų apsaugininkams.

„Jie turėjo būti kavalerija“, - laikraštis citavo vieną aukštą JAV pareigūną.

„The Wall Street Journal“ nurodė, kad kitą dieną po atakos CŽV pasiuntė į „filialą“ Libijos saugumo pareigūnus, kas jie sunaikintų įslaptintus dokumentus ir svarbią įrangą, tuo tarpu sudegintam ir išplėštam konsulatui, kuriame nebuvo jokios įslaptintos medžiagos, nebuvo skiriama jokio dėmesio.


Šiame straipsnyje: LibijaJAVCŽV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių