Quantcast

JAV ir Čekija pasirašė sutartį dėl priešraketinių radarų

Nepaisant protestų, JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice ir Čekijos užsienio reikalų ministras Karelas Schwarzenbergas antradienį Prahoje pasirašė dvišalę sutartį dėl JAV priešraketinės gynybos (PRG) radarų bazės įrengimo Čekijos teritorijoje.

Kurdama skydą JAV taip pat norėtų Lenkijoje dislokuoti dešimt gynybinių raketų. Pasak Vašingtono, skydas padės apsisaugoti nuo galimų Šiaurės Korėjos ar Irano išpuolių.

JAV planuoja, kad PRG skydas pradės veikti iki 2012  metų.

Šiems planams atkakliai priešinasi Rusija. Maskva teigia, kad skydas kelia grėsmę Rusijos saugumui.

Pasirašytą susitarimą dar turi patvirtinti Čekijos parlamentas ir pasirašyti prezidentas Vaclavas Klausas.

Šiai sutarčiai nepritaria nemažai politikų. Visuomenės apklausos rodo, kad apie du trečdaliai čekų neigiamai vertina JAV radaro statybą šalyje.

Jau ryte Čekijos sostinės centre prieš C.Rice viešnagę protestavo aplinkosaugininkų organizacijos „Greenpeace" aktyvistai, Letnos kalvoje pakabinę didžiulį plakatą, vaizduojantį virš Prahos pakibusį taikinį su žodžiais „Nepaverskite mūsų taikiniu".

Dėl kitos skydo sudėtinės dalies - gaudomųjų raketų bazės Lenkijoje - Vašingtonas su Varšuva kol kas nesutarė, tad, priešingai nei buvo planuota, C.Rice į Varšuvą iš Čekijos nevyks.

Lenkijos vyriausybė praėjusią savaitę atmetė JAV pasiūlytas sąlygas kaip nepakankamas šalies saugumo užtikrinimui.

Po susitikimo su C.Rice, Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis žiniasklaidai pareiškė, kad nors susitarimo dar nėra, Vašingtono ir Varšuvos derybos bus tęsiamos.

Jo nuomone, susitarimas galėtų būti pasiektas iki liepos pabaigos, tačiau tam reikalingos papildomos konsultacijos.

KD ir BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių