Quantcast

Graikijai suteikta 10 dienų įvykdyti netesėtus pažadus

Graikija privalo įvykdyti daug netesėtų pažadų iki kitą savaitę vyksiančio Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimo, jeigu nori sulaukti ilgai atidėliojimo paskolų mokėjimo, pareiškė Atėnų kreditoriai, leidę skirti pinigų Portugalijai ir padidinę spaudimą Graikijai.

„Veikti reiškia veikti“, - Tarptautinio valiutos fondo (TVF) generalinė direktorė Christine Lagarde pareiškė po derybų su euro zonos finansų ministras, kurios antradienį bus išplėstos įtraukiant kitas Europos Sąjungos (ES) šalis.

Tuo tarpu per ministrų diskusijas mažiau dėmesio skirta Ispanijai, nors TVF paskelbė, kad į šią šalį bus pasiųsti inspektoriai, prižiūrėsiantys „finansų sektoriau reformas“.

Dar neseniai atrodė, kad kelis mėnesius užsitęsęs netikrumas, ar Madridas bus priverstas prašytis tarptautinės finansinės pagalvos, dominuos ES lyderių susitikime Briuselyje spalio 18-19 dienomis, tačiau, kaip jau dažnai nutikdavo per pastaruosius pustrečių metų, Bendrija užsibrėžė pamėginti pasiekti proveržį sprendžiant Graikijos problemas.

Liuksemburgo premjeras Jeanas Claude'as Junckeris, kuris yra euro zonos pirmininkas, sakė, kad Graikijai itin reikalinga 31,5 mlrd. eurų (108,8 mlrd. litų) išmoka gali būti pervesta tik tuo atveju, jeigu Atėnai „pademonstruos“ galintys „įgyvendinti“ 89 suplanuotas reformas, įskaitant privatizacijos planus, „vėliausiai iki spalio 18 dienos“.

Tarp daugelio „pirmesnių veiksmų“ įvardijami dideli privatizacijos projektai ir įvairios reformos, susijusios su darbo rinka ir biurokratijos mažinimu.

J.C.Junckeris sakė, kad gavus ataskaitą iš tarptautinių skolintojų trejeto Europos Komisijos, TVF ir Europos centrinio banko (ECB), „mums malonu girdėti apie Graikijoje padarytą svarią pažangą, ypač pastarosiomis dienomis“.

Tačiau derybos tarp Graikijos ir skolintojų trejeto turi būti užbaigtos, pažymėjo jis.
Tolesnių paskolos išmokų pervedimas Graikijai buvo sustabdytas nuo birželio.

Graikijos premjeras Antonis Samaras praeitą penktadienį sakė, kad jo šalis nebeatlaikys daugiau karčių vaistų. Pasak jo, jeigu kreditoriai artimiausiu laiku neperves naujos išmokos, valstybės iždas ištuštės iki lapkričio.


Šiame straipsnyje: TVFGraikijakrizė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Zilvius

Zilvius portretas
Dirbt lai eina prisi..o dabar visa Europa turi gelbet.

pritariu

pritariu  portretas
1-am komentatoriui. Dirbti tinginti tauta, gyvenanti iš malonumų ir slepianti tikras bėdas, visai, kaip kirkilas (todėl mums krizė buvo sunki), visa laimė, kad lietuviai ne tinginiai, bet verksniai tai jau ne eiliniai. Visos tos pietinės šalys nori gyventi gerai, bet dirbti nenori. dabar demonstruoja, nedirba, ir dar labiau silpnina savo ekonomiką, ir ES šalių taip pat.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių