Quantcast

G.Javlinskiui neleista kandidatuoti prezidento rinkimuose

Rusija penktadienį diskvalifikavo premjero Vladimiro Putino liberalųjį varžovą Grigorijų Javlinskį, neleisdama jam dalyvauti kovo 4 dieną vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

Centrinė rinkimų komisija sprendimą, kad G.Javlinskis nutraukia savo dalyvavimą prezidento rinkimų kovoje, priėmė dėl pažeidimų jo surinktų parašų lapuose.

Sprendimas atsisakyti įregistruoti vieną partijos „Jabloko“ steigėjų buvo priimtas komisijos narių balsų dauguma. Balsavo „prieš“ tik CRK narė Jelena Dubrovina, kuri yra „Jabloko“ narė.

„Su liūdesiu pranešu, kad negalėsime užregistruoti Javlinskio kaip kandidato“, - per komisijos, kuri nustatė, kad 23 proc. Javlinskio rėmėjų parašų yra kserokopijos, posėdį pareiškė jos narys Sergejus Danilenka .

Per visą komisijos posėdį, Centrinės rinkimų komisijos vadovui Vladimirui Čiurovui leidus, salėje buvo partijos „Jabloko“ piketuotojai su išskleistu plakatu, kuriame buvo parašyta: „Reikalaujame sąžiningų rinkimų“.

Kaip jau pranešta, per parašų už partijos „Jabloko“ steigėjo G.Javlinskio iškėlimą kandidatu į prezidentus du tikrinimo etapus buvo nustatyta, kad parašų lapuose išbrokuotų parašų skaičius yra daugiau kaip penkis kartus didesnis nei leistinas.

Pagal Rusijos prezidento rinkimų taisykles, visi nepriklausomi kandidatai, kurių partijos neturi vietų parlamente, privalo per du mėnesius surinkti du milijonus parašų, kad būtų užregistruoti.

Šiuos suvaržymus griežtai kritikavo kandidatai ir stiprėjantis protestų prieš V.Putino valdžią judėjimas.

V.Putinas planuoja trečią kartą tapti Rusijos prezidentu po ketverių metų darbo premjero poste.

59 metų ekonomistas G.Javlinskis, kuris įkūrė liberalią opozicinę partiją „Jabloko“ 1993 metais, kai Rusiją stengėsi išbristi iš ūkio krizės po Sovietų Sąjungos subyrėjimo, nuskurdinusios daug šalies gyventojų, kuriems prireikė socialinės apsaugos.

G.Javlinskis visada pasisakydavo už labiau socialiai orientuotą politiką ir dukart kandidatavo į prezidento postą, tačiau nesugebėjo perkopti 10 proc. balsų slenksčio nei 1996, nei 2000 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių