Quantcast

Egipte prisaikdintas islamiškų pažiūrų prezidentas

Islamiškų pažiūrų Mohammedas Mursi (Mohamedas Mursis) šeštadienį atvyko į aukščiausiąjį Egipto teismą, kuriame jis prisaikdintas Egipto prezidentu ir tapo pirmuoju laisvai išrinktu šios šalies vadovu, pakeitusiu autoritarinį lyderį Hosni Mubaraką (Hosnį Mubaraką), kuris buvo nuverstas prieš 16 mėnesių.

„Šiandien antrosios respublikos gimtadienis“, - pareiškė vienas teisėjų per televiziją tiesiogiai transliuotos ceremonijos įžangoje.

Davęs priesaiką prieš Aukščiausiąjį Konstitucinį Teismą, M.Mursi taip pat tapo pirmuoju arabų pasaulyje laisvai išrinktu islamistų lyderiu ir penktuoju Egipto prezidentu nuo monarchijos nuvertimo šioje šalyje prieš maždaug 60 metų.

Teismas, įsikūręs Nilo upės pakrantėje esančiame pastate, kurio architektūra panaši į senovės Egipto šventyklų, yra šalia karinės ligoninės, į kurią prieš maždaug dvi savaites buvo perkeltas 84 metų H.Mubarakas, anksčiau patyręs didelį sveikatos sutrikimą netoliese esančio kalėjimo ligoninėje.

Nuverstasis šalies vadovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos dėl nesugebėjimo užkirsti kelią protestuotojų žudymui per pernai įsiplieskusį sukilimą.

Šimtai karių ir policininkų saugo pastatą, į kurį M.Mursi atvyko netrukus po 11 val. vietos (12 val. Lietuvos) laiku, lydimas nedidelio kortežo.

Per valstybinę televiziją transliuojant jo atvykimą, nurodyta, jog vėluota beveik pusę valandos.

Prie teismo susirinko tik keli šimtai jo šalininkų, kad džiugiai pasveikintų naująjį prezidentą. Eismas buvo trumpam sulaikytas, kad M.Mursi su palyda netrukdomas atvažiuotų paprastai judriu keliu, jungiančiu miesto centrą ir pietinius priemiesčius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių