Quantcast

Britų karalienė Elizabeth II mini savo valdymo 60-metį

Britų karalienė Elizabeth II pirmadienį savo valdymo 60-metį mini apgalvotai kuklių vizitų Rytų Anglijoje programa, kuria pradedami penkis mėnesius truksiantys šio deimantinio jubiliejaus renginiai.

Karalienė apsilankys Kings Lino rotušėje ir netoliese esančioje mokykloje. Ši diena Norfolke, praėjus lygiai 60-čiai metų po to, kai Elizabeth II po karaliaus George VI staigios mirties 1952 metų vasario 6 dieną tapo monarche, pradeda iškilmes, kurių kulminacija bus tūkstančio laivų plaukimas Temze birželio 3 dieną. Tai flotilei vadovaus karalienė, kuri plauks gėlėmis išpuošta barža.

Būdama 85 metų amžiaus, karalienė ateinančius penkis mėnesius dalyvaus renginiuose tik Didžiojoje Britanijoje, tačiau kiti karališkosios šeimos nariai jos vardu važinės po Sandraugos valstybes.

Per deimantinio jubiliejaus iškilmes birželio 2-5 dienomis visose Sandraugos valstybėse bus uždegta švyturių grandinė, o Vindzoro pilies teritorijoje vyks žirgų ir atlikėjų pasirodymai.

Šį sekmadienį karalienė, nepabūgusi sniego, su 90-mečiu vyru princu Philipu dalyvavo pamaldose. Monarchės sutuoktinis atrodė žvitrus, nors prieš pat Kalėdas jam buvo atlikta širdies operacija.

Po pamaldų prie bažnyčios, esančios privačiame karališkosios šeimos Sandringamo dvare, vietos vaikai karalienei įteikė gėlių.

Tą lemtingą 1952-ųjų dieną 25 metų Elizabeth su vizitu lankėsi Kenijoje, kai iš savo vyro sužinojo, kad miegodamas mirė jos tėvas. Vakare ji dar buvo princesė, o rytą - jau karalienė.

Grįžusią į Didžiąją Britaniją oro uoste ją pasitiko ministras pirmininkas Winstonas Churchillis, jos pečius užgriuvo didžiulė atsakomybė.

Iškilmingas jos karūnavimas įvyko tik daugiau nei po metų, 1953-iųjų birželio 2 dieną.

Pirmadienio pranešime pavaldiniams karalienė sakė, jog nori „iš naujo pasiaukoti tarnybai“ žmonėms.

Ji padėkojo šaliai už „nuostabią paramą ir padrąsinimą“ jai ir princui Philipui „per visus tuos metus“ ir paragino žmones „padėkoti už tą didelę pažangą, kuri buvo padaryta nuo 1952 metų“.

Ministras pirmininkas Davidas Cameronas sakė, kad karalienė vadovavo šaliai „su patirtimi, orumu ir tyliu autoritetu“, ir atmetė nuomonę, kad ji yra „tik blizganti puošmena“.

„Tuo neteisingai suprantama mūsų konstitucija ir nepakankamai vertinama mūsų karalienė. Ji, visuomet atsidavusi, visuomet tvirta ir visuomet gerbiama, yra išminties ir tęstinumo šaltinis“, - sakė D.Cameronas.

„Per visą mano ... ir daugumos šios šalies žmonių gyvenimą ji visuomet buvo su mumis“, - pridūrė ministras pirmininkas.

Pirmuosiuose jubiliejaus renginiuose nedalyvaus princas Williamas, kuris praėjusią savaitę kaip Karališkųjų oro pajėgų paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnio pilotas pradėjo pusantro mėnesio misiją Folklandų salose.

Argentina, kuri reiškia pretenzijas į šias Pietų Atlanto salas, yra pasipiktinusi princo tarnyba jose.


Šiame straipsnyje: Elizabeth II

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių