Quantcast

Baltarusijos žurnalistai protestavo tylėdami

Baltarusijos žurnalistų asociacija, protestuodama prieš naują žiniasklaidos įstatymą, trečiadienį paskelbė „Tylėjimo valandą".

Akcijos metu nuo 12 iki 13 valandos į žiniasklaidos naujienų interneto portalus buvo įdėti juodi reklaminiai skydeliai - „palaidotos žodžio laisvės simboliai". Be to, vieną valandą žurnalistai neatnaujino savo tinklalapių.

„Chartija 97", kuri yra svarbiausias opozicinis interneto leidinys Baltarusijoje, pažymėjo, kad priėmus naują žiniasklaidos priemonių įstatymą daugeliui naujienų svetainių iškilo uždarymo grėsmė.

Baltarusijos Nacionalinio Susirinkimo Atstovų Rūmai antradienį per antrąjį svarstymą priėmė įstatymą „Dėl žiniasklaidos priemonių", kuris nustato žiniasklaidos priemonių registracijos ir platinimo tvarką. Įstatymo projektas nurodo, kokia tvarka finansuojamos žiniasklaidos priemonės ir draudžia joms imti pinigines lėšas ir turtą iš užsienio piliečių bei juridinių asmenų.

Taip pat įstatymo projektas draudžia cenzūrą, žurnalistų teisių pažeidimą, padidina žiniasklaidos priemonių steigėjų atsakomybę už jų veiklą.

Dabar įstatymo projektas bus perduotas į aukštuosius rūmus - Respublikos Tarybą. Jei bus patvirtintas, įstatymą dar turės pasirašyti šalies prezidentas Aleksandras Lukašenka.

Žmogaus teisių komisijos pirmininkas Jurijus Kulakovskis pareiškė, kad naujos taisyklės „leis nustatyti veiksmingą žiniasklaidos veiklos įregistravimo tvarką, atsižvelgiant į teigiamą užsienio patirtį".

Tuo metu įstatymo projekto priešininkai atkreipia dėmesį į tai, kad įstatymas sugriežtina žiniasklaidos įregistravimo tvarką ir leidžia valdžiai sustabdyti žiniasklaidos priemonių veiklą be ypatingos priežasties.

Baltarusijos žurnalistų asociacija nuogąstauja, kad naujasis įstatymas kelia grėsmę nepriklausomų žiniasklaidos priemonių išlikimui. Pasak jų, valdžia galės užblokuoti visus interneto leidinius, kurie neįregistruoti Baltarusijoje kaip žiniasklaidos priemonės.

BNS inf.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių