Quantcast

Ar D.Medvedevo žodžiai vėl bus pranašiški?

Tokios griežtos retorikos iš Kremliaus Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka dar negirdėjo.

Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas savo vaizdo tinklaraštyje savaitgalį patalpino naują įrašą, kuriame apkaltino Baltarusijos vadovą priešinant broliškas tautas.

"Baltarusijos vadovybė visuomet išsiskyrė siekiu suformuoti visuomenės sąmonėje išorės priešo paveikslą. Tik anksčiau šis vaidmuo tekdavo Amerikai, Europai, apskritai visiems Vakarams. Dabar vienu iš pagrindinių priešų paskelbta Rusija", – sakė D.Medvedevas.

Jis taip pat pabrėžė, kad iš Baltarusijos vadovybės pusės Rusijos ir jos vadovybės atžvilgiu eina kaltinimų ir keiksmų srautai. Anot D.Medvedevo, savo pareiškimais A.Lukašenka toli peržengia ne tik diplomatinių normų, bet ir elementaraus žmogiško padorumo ribas.

"Jam (A.Lukašenkai – red. past.) daug kas kelia nerimą: ir tvarkos įvedimas mūsų ekonominiuose santykiuose, ir Rusijos visuomenės informavimo priemonių bendravimas su Baltarusijos opozicija, ir net kai kurių aukštų mūsų pensininkų ir atleistų pareigūnų likimas", – sakė Rusijos vadovas.

Pasak jo, Baltarusijos prezidentui derėtų užsiimti savo šalies vidaus problemomis.

„Reikėtų pagaliau ištirti gausybę bylų dėl žmonių dingimo. Rusijai, kaip ir kitoms valstybėms, tai rūpi“, – pabrėžė D.Medvedevas.

Naujas Rusijos prezidento įrašas vaizdo tinklalapyje vertinamas kaip atsakas į A.Lukašenkos kritiką, išsakytą praėjusį penktadienį per susitikimą su Rusijos žurnalistais Minske. Baltarusijos vadovas apkaltino Rusijos įmones finansuojant Baltarusijos opozicijos politikus prieš gruodį vyksiančius prezidento rinkimus. Jis taip pat pažėrė kritikos D.Medvedevui, apkaltinęs jį kišantis į rinkimus Baltarusijoje.

Kai kurie ekspertai sako, kad D.Medvedevo įrašas buvo skirtas ne tiek A.Lukašenkai, kiek Baltarusijos verslo ir politikos elitui.

„Tai aiškus signalas Baltarusijos elitui – A.Laukašenkos elgesys ir jis pats netenkina Rusijos vadovų. Ir jeigu jis liks prezidento poste, Rusijos pozicija Baltarusijos atžvilgiu ekonomikos klausimais bus griežta“, – teigė Maskvoje įsikūrusio Tarptautinio politinės ekspertizės instituto direktorius Jevgenijus Minčenka.

Anot eksperto, A.Lukašenkos tvirtą poziciją užtikrina ne tik represyvinis aparatas ir užgniaužta žiniasklaida, bet ir elito konsensusas.

„Šio konsensuso pagrindas yra stambių valstybinių įmonių vadovai, kuriems A.Lukašenka atveria duris į užsienio rinkas. Jeigu šitie žmonės supras, kad A.Lukašenka kelia grėsmę jų gerovei, Baltarusijos elito gretose gali įvykti labai netikėtų pokyčių“, – aiškino J.Minčenka.

Apžvalgininkai pastebėjo, kad D.Medvedevas savo vaizdo tinklaraštyje retai pasisako apie santykius su kitomis valstybėmis, bet jo žodžiai visuomet būna taiklūs. Pastarąjį kartą jis kalbėjo apie šylančius Rusijos ir JAV santykius – ir jie iš tiesų pastebimai pagerėjo. Dar anksčiau D.Medvedevas tinklaraštyje pareiškė, kad Rusija neturės jokių reikalų su tuo metu Ukrainos prezidento pareigas ėjusiu Viktoru Juščenka. Netrukus jis pralaimėjo rinkimus ir užleido postą Viktorui Janukovyčiui, kuris yra daug draugiškesnis Maskvai.


Šiame straipsnyje: Rusija ir Baltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių