Quantcast

Amsterdamo kavinėse užsieniečiai toliau galės įsigyti kanapių

Prieštaringai vertinamuose Amsterdamo kavos namuose užsieniečiai ir toliau galės įsigyti kanapių. Ketvirtadienį apie tai paskelbė miesto meras, nors pagal vyriausybės planą jų parduoti turėtų būti leidžiama tik vietos gyventojams.

Duodamas interviu kairiosios pakraipos dienraščiui „Volkskrant“, Amsterdamo meras Eberhardas van der Laanas sakė, kad 220 mieste veikiančių kavos namų toliau pardavinės kanapes klientams, net jeigu jie negyvena Nyderlanduose.

Nyderlandų koalicinė vyriausybė, kurią veikiausiai formuos perrinktas Liberalų partijos premjeras Mark Rutte, planuoja apriboti galimybę turistams įsigyti kanapių, taip pat įvesti reikalavimą, kad vietos gyventojai privalėtų parodyti asmens pažymėjimą, įžengę į kurį nors iš 670 šalyje veikiančių kavos namų.

Naujasis planas keičia ankstesnį „kanapių kortelės“ įstatymą, kuris taip pat draudė pardavinėti šiuos lengvuosius narkotikus užsieniečiams, tačiau reikalavo, kad juos perkantys vietos gyventojai registruotųsi kavos namuose, o jų vardai būtų įtraukiami į specialią duomenų bazę.

Kaip rašo „Volkskrant“, apie 1,5 mln. iš maždaug 7 mln. Amsterdamą per metus aplankančių užsieniečių turistų užsuka bent į vienus iš šiame mieste veikiančių kavos namų.

„Tie 1,5 mln. lankytojų iš užsienio nesakys: “Gerai, tuomet daugiau jokios „žolės“. Jie klaidžios po miestą, ieškodami narkotikų", - aiškino E.van der Laanas.

Dėl to padidėtų nusikalstamumas, „su kovomis dėl suklastotų narkotikų ir nebūtų jokios kokybės kontrolės. Grįžtų apverktina padėtis“, pridūrė meras.

„Jeigu turistams būtų uždrausta (įsigyti kanapių), būtų panaikinti visi mūsų kavos namų sistemos privalumai“, - sakė E.van der Laanas, kuris taip pat buvo įnirtingas dabar jau panaikinto „kanapių kortelės“ įstatymo priešininkas.

Šis įstatymas įsigaliojo gegužės 1 dieną trijose pietinėse provincijose, o iki ateinančių metų sausio jis turėjo būti palaipsniui pritaikytas visuose Nyderlandų kavos namuose.

Tokiu būdu siekta pažaboti su turizmu dėl narkotikų kylančias problemas: naktinius pasilinksminimus, eismo spūstis ir stipriųjų narkotikų prekybą, tačiau įstatymo priešininkai teigė, jog naujoji tvarka tiesiog skatina narkotikų prekybą persikelti į gatves ir lemia nusikalstamumo didėjimą.

Nors kanapės Olandijoje formaliai yra neteisėtos, ši šalis 1976 metais panaikino baudžiamąją atsakomybę asmenims, turintiems mažiau nei 5 gramus šios medžiagos.


Šiame straipsnyje: Amsterdamaskavos namaikanapės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių