Quantcast

Prie Everesto kalno įstrigusių alpinistų evakuaciją trikdo rūkas


2011-11-05
BNS inf.
Prie Everesto kalno įstrigusių alpinistų evakuaciją trikdo rūkas

Sraigtasparniai pradėjo evakuoti maždaug 2 500 užsieniečių turistų, įstrigusių prie Everesto kalno dėl tiršto rūko, tačiau gelbėjimo darbus trikdo nepalankūs orai, šeštadienį pranešė Nepalo pareigūnai.

Pareigūnai trečiadienį buvo priversto uždaryti vienintelį oro uostą Luklos kaime, kuris yra žygeivių ir alpinistų vartai į Everestą ir aplinkinius kalnus, todėl buvo atšaukti visi skrydžiai į šį regioną ir iš jo.

Iki šiol apie 120 įstrigusių turistų buvo išskraidinti privačiais sraigtasparniais į Katmandu iš kaimo, esančio už 1,5 valandos kelio pėsčiomis, sakė Tenzingo ir Hillary (Hilario) oro uosto Lukloje direktorius Utsabas Kharelas (Ucabas Charelas).

„Orai Lukloje dar labiau pablogėjo. Matomumas beveik nulinis, ir nėra jokios galimybės šiandien atnaujinti įprastus skrydžius“, - jis aiškino naujienų agentūrai AFP.

Armija tikėjosi pasiųsti savo gelbėjimo sraigtasparnį, kuriame telpa 30-40 žmonių, tačiau dėl nepalankių orų jis negalėjo pasiekti Luklos, esančios už 135 kilometrų nuo Katmandu.

„Maži sraigtasparniai skraidina tik 6-7 keleivius“, - pridūrė U.Kharelas.

Dalis iš įstrigusių apie 2 500 turistų, tarp kurių esama amerikiečių, britų ir vokiečių, nakvojo oro uoste ir palapinėse, taip pat Luklos viešbučių vestibiuliuose, nurodė vietos pareigūnai.

Prognozuojama, kad rūkas išsisklaidys ne anksčiau nei sekmadienį.

Nepalas pritraukia daug užsienio turistų ir alpinistų, nes šioje šalyje stūkso aštuoni iš 14 aukščiausių kalnų pasaulyje, kurių aukštis viršija aštuonis kilometrus. Tarp jų yra ir aukščiausias kalnas pasaulyje Everestas arba Džomolungma, kurio aukštis - 8 848 metrai.

Kasmet Everesto regioną aplanko tūkstančiai užsieniečių turistų, o pats turistinio sezono įkarštis būna metų pabaigoje.

Esant palankiems orams, Luklos oro uoste kasdien atskrenda arba išskrenda apie 500 keleivių.