Quantcast

Rusų ambasadorius nusitaikė į sovietinius Svečių namus


2010-01-22
Stasys Gudavičius
Rusų ambasadorius nusitaikė į sovietinius Svečių namus

Vyriausybei priklausantys Svečių namai prestižiniame Vilniaus Žvėryno rajone gali būti perduoti Rusijos ambasadai Lietuvoje. Juose žada laikinai įsikurti rusų ambasadorius.

A.Januška neslėpė nuostabos

Buvęs prezidento ir premjero patarėjas bei Užsienio reikalų ministerijos sekretorius Albinas Januška viename interviu piktinosi, kad Svečių namus žadama atiduoti rusams.

"Šiandien – dar viena santykių su Rusija gerinimo akcija. Girdėjau, kad net Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) svarstė, o gal jau ir pritarė siūlymui veltui atiduoti Rusijai geriausią Žvėryno vietą – Svečių namus – tolesnei ambasados plėtrai. Už ką? Gal manote, kad jiems to pakaks, ir kas nors pagerės? Daugiau ir lengviau vežėjus perleis per sieną? Žaidimas į vienus vartus. Nesibaigianti istorija", – gūžčiojo pečiais A.Januška.

URK pirmininko pavaduotojas socialdemokratas Justinas Karosas pripažino, kad komitete buvo kalbama apie galimybę perduoti Svečių namus Rusijos ambasadai. "Toks aptarimas tikrai buvo prieš kurį laiką", – teigė politikas.

Pasak J.Karoso, Rusijos ambasada siūlo išsinuomoti Latvių gatvėje stovinčius Svečių namus, kurie yra visai šalia ambasados pastato. "Jos pasiūlytas variantas toks: kol ambasadai bus paskirtas sklypas ambasadoriaus rezidencijai statyti ir kol vyks statybos, jie galėtų išsinuomoti keleriems metams tuos Svečių namus", – tikino komiteto vadovo pavaduotojas.

Pusė milijono kasmet

Socialdemokrato turima informacija, Rusijos ambasada siūlosi nuomotis Svečių namus maždaug porą metų. "Jie sutinka pasirašyti sutartį ir joje reglamentuoti, kad tik tam tikram laikui išsinuomotų tas patalpas", – sakė J.Karosas.

"Toks pasiūlymas racionalus dėl to, kad dabar mes kasmet mokame apie 500 tūkst. litų iš valstybės biudžeto tiems namams išlaikyti. Jie sau sklypo dabar prašo, laukia, kol suteiksime, tada ten statysis ambasadoriaus rezidenciją, o kol kas ambasadorius, matyt, tuose Svečių namuose pagyventų", – kalbėjo jis.

J.Karosas sakė, kad kol kas rusų ambasadoriaus "rezidencija, regis, yra ambasados teritorijoje".

Pagal paplitusią diplomatinę praktiką daugeliu atvejų ambasadorių gyvenamoji rezidencija būna kitoje vietoje, bent jau kitose patalpose nei pati ambasada.

Privatizuoti nesiryžo

Didžiuliai, dar sovietmečiu statyti Svečių namai Latvių gatvėje šiuo metu priklauso Ministro pirmininko tarnybai (buvusiai Vyriausybės kanceliarijai). Pernai pavasarį būta planų įtraukti šiuos namus į privatizuojamų objektų programą, tačiau iki šiol tai nepadaryta.

Premjero tarnybos Ūkio skyriaus vedėjas Jonas Šniaukšta pripažino, kad išties buvo rengiamasi privatizuoti Svečių namus. Tačiau galų gale ministrai nusprendė atidėti šio klausimo sprendimą iš dalies ir todėl, kad susiklostė labai nepalanki padėtis nekilnojamojo turto rinkoje. Dabar pardavus Svečių namus valstybės biudžetas gautų palyginti nedaug pinigų.

Atsako diplomatiškai

Užsienio reikalų ministerijos kancleris Kęstutis Jankauskas stengiasi išlaikyti paslaptingumą, kalbėdamas apie Svečių namų galimą nuomą Rusijos ambasadai.

Paklaustas, ar tiesa, kad šiuos namus norima perleisti rusams, K.Jankauskas raštu atsakė, kad "Lietuvos ir Rusijos derybos dėl diplomatinių atstovybių turto vyksta daugelį metų".

"Tai sudėtingas ir kompleksiškas klausimas. Per visą derybų laikotarpį su Rusijos puse diplomatinių atstovybių Maskvoje ir Vilniuje nekilnojamojo turto klausimais yra įvykę per dešimtį derybinių susitikimų. Šiuo metu vyksta pozicijų derinimas, apsikeitimas pasiūlymais ir klausimo sprendimo variantais. Bendras tikslas – pasiekti balansą tarp Lietuvos ambasados valdomo nekilnojamojo turto Maskvoje ir Rusijos ambasados valdomo turto Vilniuje. Kai kalbame apie balansą, tai turime galvoje ne tik pastatus, bet ir po jais esančius žemės sklypus", – teigė kancleris.

Teisiškai Lietuvai nepriklauso

K.Jankauskas tikino, kad Lietuvos ambasados Rusijoje pastatų statuso klausimas iki šiol nėra išspręstas. "Būtent dėl to ir vyksta derybos su Rusija. Turimais pastatais Maskvoje naudojasi Lietuvos ambasada, tačiau teisiškai jie nėra Lietuvos nuosavybė. Analogiškai ir Rusijos ambasados Vilniuje valdomi nekilnojamojo turto objektai yra Lietuvos nuosavybė. Rusijai tik leista jais naudotis", – nurodė URM kancleris.

Pasak jo, paprastai šalys ambasadų poreikiams ieško objektų atsižvelgdamos į savo poreikius, todėl abiejų pusių turimo nekilnojamojo turto "apimties neatitikimas yra normalus reiškinys". "Didesnės šalys turi didesnes ambasadas, o mažesnės – mažesnes. Dažniausiai tokie objektai įsigyjami rinkoje komerciniais pagrindais. Aišku, priimančioji šalis gali pasiūlyti valstybei priklausančių nekilnojamojo turto objektų, padėti užsienio šalies ambasadai greičiau įsigyti pageidaujamus objektus, tačiau tik esant tokiai galimybei", – pabrėžė K.Jankauskas.

Apie sklypą nieko nepasakė

Bet, anot pareigūno, derybos su Rusija dėl patalpų statuso yra kitokio pobūdžio. "Taip yra tik todėl, kad Lietuva Maskvoje paveldėjo sovietmečiu turėtus nekilnojamojo turto objektus, kurių teisinis statusas nėra iki galo išspręstas. Būtent todėl diplomatinių atstovybių patalpų Maskvoje ir Vilniuje klausimas sprendžiamas dvišalėmis derybomis. Neišsprendus šių pastatų teisinio statuso, sudėtinga vykdyti jų rekonstrukciją, priimti sprendimus dėl šio turto optimizavimo ir panašius klausimus", – įsitikinęs ministerijos kancleris.

Į klausimus, ar rusai pageidauja sklypo Vilniaus mieste ambasadoriaus rezidencijos statybai, kur ir kada toks sklypas turėtų būti suteiktas, K.Jankauskas atsakė taip: "Tebevyksta derybų procesas, šalys derina savo pozicijas, ieško bendrų sprendimų. Atsižvelgiant į vienos ar kitos pusės galimybes ir pasiūlymus pozicijos keičiasi. Derybos yra procesas, per kurias svarstomi ir aptariami visi įmanomi variantai, kol bus rastas abiem pusėms priimtinas sprendimas."

Todėl jis negalėjo prognozuoti, kada galėtų būti baigtos derybos su rusais ir kokie galėtų būti jų rezultatai.

Rusijos ambasada nekomentuoja jokių klausimų, susijusių su diplomatinės atstovybės nekilnojamuoju turtu bei derybomis dėl jo.


Paslaptingasis "alytnamis"

Seimo URK posėdyje, kuriame aptartas Svečių namų klausimas, nebuvo kalbėta apie Rusijos ambasadai jau 16 metų priklausantį paslaptingą namuką Turniškėse, visiškai šalia Lietuvos vadovų rezidencijų. "Ne, apie tai nekalbėjome, visai nelietėme to klausimo. Bet, matyt, derantis dėl Svečių namų galėtų būti kompleksiškai keliamas ir šio namuko klausimas", – sakė komiteto pirmininko pavaduotojas J.Karosas.

Jau prieš kelerius metus pranešta, kad Rusijos ambasada neskuba atsisakyti neaišku kam naudojamų patalpų Turniškėse.

Turniškių gatvės 31 namas priklauso Rusijos ambasadai Lietuvoje. Jis stovi visiškai šalia tvoros, juosiančios Prezidentei, buvusiems valstybės vadovams ir premjerams skirtų rezidencijų teritoriją, prižiūrimą Vadovybės apsaugos departamento.

Nėra aišku, kam rusų diplomatai naudoja šias paslaptingas patalpas. Formaliai Maskva sutinka atsisakyti pastato Turniškėse ir pakeisti jį į kitą namą, tačiau neskuba to daryti.

Susitarimas dėl namo Turniškėse nuomos Rusijos ambasados reikmėms su Lietuvos Vyriausybės atstovais buvo pasirašytas dar 1994 m. birželį. Po 2006 m. nuvilnijusio vadinamojo Turniškių skandalo Vyriausybė priėmė protokolinį nutarimą "pavesti Užsienio reikalų ministerijai pasiūlyti Rusijos ambasadai jai reikalingo pastato nuomą kitoje vietoje". Bet ir dabar ši problema neišspręsta.


Didžiulė teritorija prestižinėje sostinės vietoje

Praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje pastatyti Svečių namai Vilniuje, Latvių gatvėje, užima daugiau nei 3795 kv. m. Be to, jiems priklauso daugiau kaip 5 ha žemės sklypas prestižiniame Žvėryno mikrorajone šalia Neries priešais Vingio parką.

Aptverta tvora ir stropiai saugoma nuo visuomenės akių rezidencija sovietmečiu buvo naudojama priimti ypač svarbiems asmenims.

Atkūrus Lietuvos Nepriklausomybę, Svečių namus imta labai mažai naudoti. Ten tik kartais apsistoja iš užsienio, dažniausiai iš posovietinių valstybių, atvykstančios delegacijos, kartais rengiami priėmimai, garsių asmenų jubiliejų, gimtadienių puotos ar kitos šventės. Pavyzdžiui, Svečių namuose 2005 m. buvo surengtas kadenciją baigusio Prezidento Algirdo Brazausko anūkės Andrės Usonytės vestuvių pokylis. 2002 m. Svečių namuose savo 70-mečio jubiliejų šventė pats A.Brazauskas.

Svečių namų priklausomybė nuolat keitėsi – tai Vyriausybei, tai prezidentūrai, tai Užsienio reikalų ministerijai. Dabar jie priklauso Ministro pirmininko tarnybai.