Quantcast

Alkoholis ir vairavimas - mirtinas derinys


2009-09-23
Parengta pagal leidinį "Sveikas žmogus"
Alkoholis ir vairavimas - mirtinas derinys

Nors alkoholis ir automobilis yra mirtinas derinys, dažnai žmonės nesugeba pasimokyti iš svetimų klaidų ir supranta klydę tik tuomet, kai būna per vėlu.

Išgeriame daugiau nei rusai

Pasaulinės gėrimų rinkos tyrimų organizacijos duomenimis, 2008 m. kiekvienam mūsų šalies gyventojui teko po 5,2 l stipriųjų gėrimų, 1,8 l vyno (įskaitant sidrą ir spirituotą vyną) ir 4,4 l alaus. Net Rusijoje išgeriama mažiau: degtinės ir stipriojo alkoholio – 3,6 l, o alaus – 3,9 l.

Pasak Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro vedėjos Ramunės Rutkauskaitės, tai vis labiau liūdina medikus. Dėl nesaikingo alkoholio vartojimo didėja sergančių kepenų ligomis, daugėja apsinuodijimo atvejų, traumų ir didėja avarijų rizika.

Nors dar visai neseniai buvo mėginama įrodyti, kad nedidelis alkoholio kiekis mažina aterosklerozės riziką, naujausi tyrimai parodė, kad, norint pasiekti šį poveikį, išgeriamas alkoholio kiekis smarkiai padidina kepenų cirozės riziką.

Net mažos alkoholio dozės mažina fizinį ir psichinį žmogaus pajėgumą, žaloja smegenis, kitus organus.

Alkoholio poveikis smegenims tiesiogiai priklauso nuo jo koncentracijos kraujyje (į jį patenka iš skrandžio). Vėliau alkoholis kaupiasi galvos smegenyse – ten jo koncentracija būna net 75 proc. didesnė negu kraujyje.

Alkoholis slopina audinių ir organų gyvybinius procesus. Kalbant apie eismo saugumą ypač svarbu tai, kad išgėrus net nedidelį kiekį alkoholio nuslopsta periferinis regėjimas. Didesnės dozės slopina smegenų centrus, kurie atsakingi už savikontrolę ir dėmesį.

Girto vairuotojo elgsena

Truputį apgirtęs ir prie vairo atsisėdęs žmogus įgauna perdėto pasitikėjimo. Jam atrodo, kad gebėjimai didėja, kad jis gali veikti greitai ir tiksliai, aplinkiniai rodosi mielesni, įdomesni. Pasak R.Rutkauskaitės, šis jausmas apgaulingas.

Dėl slopinamojo alkoholio poveikio sulėtėja žmogaus reakcija ir refleksai, todėl jis daug lėčiau reaguoja į kliūtį kelyje, nebegali priimti tinkamų sprendimų, sulėtėja akių raumenų veikla. Vieniems šie pokyčiai atsiranda nuo didelio alkoholio kiekio, o kitiems – net nuo vienos taurelės.

Negana to, pakinta matymas, spalvų suvokimas, klausa. Dėl šios priežasties galite nepastebėti per gatvę einančio žmogaus ar netinkamai įvertinti šviesoforo spalvas. Be to, apgirtę vairuotojai visą dėmesį nukreipia tik į centrinį vaizdą t. y. mato tik tai, kas yra prieš juos, ir dėl to ne visada pastebi iš šalutinio kelio įvažiuojančią mašiną ar einantį žmogų.

R.Rutkauskaitės teigimu, net ir nesmarkiai apgirtus pablogėja vairavimo įgūdžiai. Žmogus nebesugeba tiksliai suvokti mašinos padėties kelyje, įvertinti atstumo tarp dviejų mašinų, tinkamai koordinuoti savo veiksmų ir įvertinti kelio ženklų. Išgėrus prie vairo pablogėja žmogaus koncentracija ir apima mieguistumas.

Dar blogiau, kai alkoholis vartojamas su vaistais. Tai ne tik sustiprina alkoholio ir centrinę nervų sistemą veikiančių vaistų poveikį, bet ir gali tapti mirtinu deriniu. Ypač pavojingas alkoholio derinys su vaistais nuo hipertenzijos, skausmo, antidepresantais, antihistamininiais preparatais ir kt.

Alkoholis skaidomas ilgiau, nei atrodo

Medicinoje priimta, kad išgertas alkoholio kiekis skaičiuojamas standartiniais vienetais. Vienas standartinis vienetas atitinka 10 ml gryno spirito, arba 40 ml stipriojo gėrimo (degtinės, romo, džino), 330 ml alaus, 100 ml vyno.

Žinoma, kad žmogaus girtumas priklauso nuo kūno masės ir išgerto standartinių alkoholio vienetų skaičiaus. Tačiau tai labai reliatyvu, nes dėl skirtingo vandens kiekio organizme tos pačios kūno masės storulio ir sportininko apgirtimas skiriasi.

Vis labiau populiarėja alkoholio matuokliai. Tačiau žmonės daro daug klaidų. Ypač kai alkoholio koncentracija matuojama praėjus 15–20 minučių po to, kai išgeriama. Ramunės Rutkauskaitės teigimu, nors alkoholio matuoklis parodo leistiną alkoholio normą, tačiau po kokių 20 minučių jus sustabdo policija, duoda alkoholio matuoklį, jūs pučiate ir viršijate leistiną normą. Kodėl? Todėl, kad per tą laiką, kol jūs vairavote, alkoholis buvo absorbuojamas į kraują, didėjo jo koncentracija kraujyje.

Nereikėtų pamiršti, kad alkoholio pasisavinimą lėtina maistas.

Nors alkoholis greitai pasisavinimas, jį pašalinti gali užtrukti ilgai. Ne vienas šventai įsitikinęs, kad alkoholio pasišalinimą iš organizmo pagreitina stipri kava arba šaltas dušas. Jie klysta, nes šios priemonės visiškai neveiksmingos. Čia gali padėti tik laikas. Šalinant alkoholį iš organizmo 90 proc. viso darbo tenka kepenims, o likusi dalis inkstams, plaučiams ir odai (prakaituojama). Apskaičiuota, jog sveiko žmogaus kepenys vidutiniškai suardo iki 0,15 promilės per valandą. Šis laikas tiesiogiai priklauso nuo lyties (moterų organizme alkoholis skaidomas lėčiau), ligų (ypač kepenų), svorio ir kitų veiksnių. Todėl pašalinti iš organizmo 1 promilę vidutiniškai užtrunka ilgiau nei šešias valandas.