Pereiti į pagrindinį turinį

Į Atvelykio mugę viliojo ir egzotiški driežai

2011-05-01 17:30 diena.lt inf.
Šeštadienio rytą iš sostinės Mokytojų namų kiemelio sklido tranki džiazo muzika. Miestiečius įsigyti išskirtinių rankdarbių ir pasigrožėti retais tropikų gyviais kvietė 25 Lietuvos specialiųjų ugdymo įstaigų auklėtiniai.

Šeštadienio rytą iš sostinės Mokytojų namų kiemelio sklido tranki džiazo muzika. Miestiečius įsigyti išskirtinių rankdarbių ir pasigrožėti retais tropikų gyviais kvietė 25 Lietuvos specialiųjų ugdymo įstaigų auklėtiniai.

Išmoko derybų meno

Nusipirkti molinį rankų darbo puodelį, veltą segę ar didžiulį medinį samtį sriubai mugėje buvo galima vos už kelis litus, tačiau tik retas atėjęs dairėsi į kainas.

"Už auskarus man davė dvidešimt litų, o prašiau tik šešių. Sakė, kad per pigiai parduodu, labai gražūs mano auskarai", – vilniečių dosnumu žavėjosi už prekystalio stovinti mergaitė.

Ir išties, vaikų siūlytos kainos dažnam kėlė nuostabą. Kruopščiai padarytos segės čia kainavo mažiausiai penkis kartus pigiau nei parduotuvėje.

Tiesa, vaikams teko patirti ir derybų subtilybes. Į mugę atėjusi šeima susidomėjo keliasdešimt litų kainuojančiu inkilėliu.

"Jei dešimt litų nuleistumėt, tai nupirktumėm du", – nusiderėti bandė vilniečiai, tačiau kaipmat buvo paprotinti: "Ten kainuoja daug brangiau, o ant mūsiškių inkilų dar ir paukščiukai išpiešti. Visą savaitę tokį inkilą daryti reikia. Nenuleisim..."

Mugę šeima paliko nešina varnėnams skirtais mediniais inkilais, o jaunieji prekiautojai džiaugėsi didžiausiu sandoriu savo gyvenime.

Prie egzotiškų gyvūnų – eilės

Įėjus pro Mokytojų namų kiemo vartus akį traukė terariumai su didžiuliais driežais ir vėžliais. Vos į savo guolį telpanti iguana, akis išsprogdinę gekonai, lėti sausumos vėžliai sulaukė didžiausio vaikų dėmesio, tad čia kaipmat nutįso nemaža norinčių juos pamatyti eilė.

Įspūdingai atrodė ir vaikiško delno dydžio tarakonai, kurie lipdami vienas per kitą vis kėsinosi pasprukti iš atviro terariumo.

"Nebijokit tik, tuoj įmesiu žolės ir jie niekur nebėgs", – akis į terariumo stiklą įsmeigusius vaikus ramino tarakonų prižiūrėtoja.

Mugės lankytojams niekaip išvilioti pasirodyti nepavyko tik pitono ir didelio sausumos vėžlio, kuris lyg susigėdęs galvą vis slėpė po žolėmis.

"Tėti, aš nebenoriu šuniuko.. Tokio vabalo noriu, galėčiau su juo žaisti", – susidomėjusi kalbėjo tėčiui ant pečių užsiropštusi mergaitė, tačiau mamos tokia idėja nežavėjo. "Na jau ne, nesimpatiški tie vabalai. Einam angeliukų pažiūrėti", – kalbą nukreipė mama.

Rideno margučius

Apie Atvelykį mugės lankytojams priminė tik prie pat scenos įtaisyta aikštelė margučiams ridenti. Nors iš pradžių labai nedrąsiai, po pietų ridenti jų susirinko nemažas būrys vaikų.

Mugės organizatoriai dar neprasidėjus varžytuvėms aikštelėje padėjo kelis margučius, vėliau savo pačių margintus kiaušinius iš kišenių traukė susirinkę vaikai.

"Visi vienodai kiaušinius dažo. Su lukštais, kruopomis ir visokių spalvų dažais. Net nebeatpažįstu, kur mūsų dažyti", – stebėjosi anūkus į šventę atlydėjusi močiutė.

Atvelykis – džiazo ritmu

Šiemet Atvelykis Mokytojų namų kiemelyje alsavo įvairiausiais džiazo ritmais. Susirinkusius nuo pat ryto linksmino ir pajudėti bei kartu padainuoti kvietė Vilniaus Karoliniškių muzikos mokyklos bigbendas, Artūro Noviko džiazo studijos kolektyvai, Broniaus Jonušo muzikos mokyklos popgrupės "DO RE MI FA", Vilniaus Juozo Tallat Kelpšos konservatorijos auklėtiniai.

Džiazą keitė lietuviškos tradicijos – Vilniaus mokytojų namų folkloro ansambliai "Reketukas" ir "Srauna" atliko pavasarį šaukiančias Lietuvių liaudies dainas.

Magiškais triukais miestiečius žavėjo iliuzionistas Mantas Wizardas.