Quantcast

Vyriausybės priedas prie 113 mln. litų kompensacijos žydams - dar du pastatai


2009-07-13
BNS inf.
Vyriausybės priedas prie 113 mln. litų kompensacijos žydams - dar du pastatai

Vyriausybė kartu su kompensacija už negrąžintą nekilnojamąjį turtą žydams ketina perduoti ir du pastatus Vilniuje už 17 mln. litų. Tokių būdu bendra kompensacijos suma sieks apie 130 mln. litų.

„Žydų muziejų ir kitą pastatą Vilniaus mieste (buvusį žydų geto bibliotekos pastatą Žemaitijos gatvėje - BNS), mes buvome nutarę, kad grąžinsime šalia to, tai dabar pasirinkome tokį mechanizmą, kad žinodami to turto įvertinimą, mes tą sumą pridėjome prie bendrai grąžinamos sumos", - pirmadienį žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

Pasak jo, įstatymo projektas dėl kompensacijos žydams greitai turėtų pasiekti ir Seimą.
„Aš manau, kad Vyriausybė (projektą - BNS) siunčia iš karto į Seimą, ir matyt rudeniop galėsime jį svarstyti", - tvirtino A.Kubilius.

Pasak teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus, iš 130 mln. litų 3 mln. bus skirti ne po 2011-ųjų, tačiau anksčiau. Tai esą būtų suma, skirta paremti genocidą išgyvenusius asmenis.

Teisingumo ministras neatmetė galimybės, kad ateityje klausimų dėl kompensacijos gali kilti, nes žydų bendruomenės atstovai nėra patenkinti suma, kuri, jų nuomone, yra per maža. Visgi, ministro nuomone, įstatymų daugiau šiuo klausimu neturėtų būti rengiama.

„Aš manau, kad Lietuvos politikos prasme ir Lietuvos įstatymų prasme tai yra taškas, ir Lietuvos Vyriausybė nėra numačiusi daugiau svarstyti jokių klausimų, išskyrus 130 mln. Aš manau, kad norų yra daugiau, tačiau tai yra tik norai", - teigė R.Šimašius.

Pasak ministro, dar nėra iki galo aišku, kaip pinigai bus skirstomi.

Teisingumo ministras taip pat sakė, kad teismų dėl nepatenkintųjų per maža kompensacija bijoti nėra pagrindo.

„Tai nėra grąžinimas, tai yra politinis sprendimas dėl kompensavimo (...) Nėra kam grąžinti, nes daugelis tų organizacijų, kurios tarsi turėtų teisę atgauti turtą, tiesiog nebėra likę nei vieno asmens, kuris tęstų tų organizacijų veiklą. Teisinio pagrindo bylinėtis dėl įvertinimo nėra. Tai politinis klausimas, politiškai išspręstas", - sakė R.Šimašius.

Lietuvos vyriausybė anksčiau siūlė, kad per dešimt metų nuo 2012 metų būtų sumokėta 113 mln. litų kompensacija už negrąžintą žydų nekilnojamąjį turtą. Tai sudaro maždaug trečdalį turto vertės, ir žydų organizacijos tuo ypač piktinasi.

Premjeras Andrius Kubilius yra sakęs, kad panašiais atvejais tokią turto vertės dalį sudaranti kompensacija paprastai ir išmokama, be to, sunkmečio metu yra kritusios nekilnojamojo turto kainos.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė daugiau kaip 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Iš viso per Holokaustą buvo nužudyta apie 6 mln. žydų tautybės žmonių.