Quantcast

Prezidentė susitiks su valdančiosiomis partijomis


2009-07-13
Stasys Gudavičius
Prezidentė susitiks su valdančiosiomis partijomis

Valdančiųjų partijų ir Seimo frakcijų nuomonę dėl galimo kai kurių ministrų pakeitimo performuojant Andriaus Kubiliaus koalicinę Vyriausybę Prezidentė Dalia Grybauskaitė sužinos šią savaitę rengdama susitikimus su šių partijų atstovais.

Pas Prezidentę partijų ir frakcijų lyderiai bus kviečiami atskirai, neketinama surengti bendro jų susitikimo su valstybės vadove. Tokių atskirų susitikimų metu D.Grybauskaitė su kiekviena iš keturių valdančiųjų politinių jėgų aptars šių partijų deleguotų ministrų darbą ir galimybes jiems dirbti toliau.

Vyriausybę yra sudariusios Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai, Tautos prisikėlimo partija, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

Valdantieji deklaruoja nekeičiantys pernai rudenį sutartų pasidalinimo ministrų portfeliais proporcijų. Dėl to valdančiųjų partijų ir Seimo frakcijų lyderiai susitarė pirmadienį Tautos prisikėlimo partijos, Seimo pirmininko Arūno Valinsko kvietimu surengtuose darbiniuose pietuose.

Sutarta nekelti klausimo ir dėl galimo postų persidalinimo, nekeičiant proporcijų. „Nėra reikalo to daryti, nes tai atneštų tik papildomos sumaišties“, - pabrėžė A.Valinskas.

Bet jis neatmetė, kad keičiantis valdančiųjų frakcijų sudėčiai, gali būti keliamas klausimas dėl ministrų portfelių pasidalinimo proporcijų pakeitimo. Būta gandų, kad Tautos prisikėlimo partijos frakcija gali pasipildyti keliais naujais nariais, tuomet esą ši frakcija reikalautų papildomo ministro posto Vyriausybėje.

„Jeigu frakcijų aritmetika keisis, tuomet gal ir būtų keliamas klausimas dėl naujų proporcijų“, - sakė A.Valinskas.

Pagal pernai lapkričio 17 dieną pasirašytą susitarimą Tėvynės sąjungai priklauso ministro pirmininko ir septynių ministrų (užsienio reikalų, krašto apsaugos, finansų, ūkio, energetikos, žemės ūkio bei socialinės apsaugos ir darbo)portfeliai, Tautos prisikėlimo partijai - Seimo pirmininko postas ir du ministrai (aplinkos ir kultūros), Liberalų sąjūdžiui - Seimo vicepirmininkas ir trijų ministrų postai (susisiekimo, švietimo ir mokslo bei teisingumo), Liberalų ir centro sąjungai - parlamento vadovo pavaduotojas bei du ministrai (sveikatos apsaugos ir vidaus reikalų).

Šį sekmadienį D.Grybauskaitei prisiekus A.Kubiliaus Vyriausybė grąžino Prezidentei įgaliojimus. Prasidėjo Vyriausybės peržiūros procedūra. Valstybės vadovė turės pateikti Seimui A.Kubiliaus kandidatūrą į premjerus, po to su naujai paskirtu ministru pirmininku peržiūrės Vyriausybės sudėtį.

Neoficialiomis žiniomis, D.Grybauskaitė nusiteikusi pakeisti kai kuriuos ministrus. Tarp tų, kurie tikriausiai bus keičiami, minimi Tėvynės sąjungos deleguotas socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Dagys, Tautos prisikėlimo partijos deleguotas kultūros ministras Remigijus Vilkaitis, galbūt konservatorių deleguoti ūkio ministras Dainius Kreivys ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas, sveikatos apsaugos ministras liberalcentristas Algis Čaplikas, aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas, deleguotas Tautos prisikėlimo partijos.

Paklaustas, ar tiesa, kad bus keičiami šie ministrai, Seimo pirmininkas atsakė: „Kalbant apie mūsų deleguotus ministrus, dabar tegaliu pasakyti, kad atnaujintoje Vyriausybėje gali likti abu ministrai, gali likti tik vienas, gali nelikti nei vieno. Tai bus išsiaiškinta Tautos prisikėlimo partijos viduje. Dėl kitų partijų deleguotų ministrų derėtų klausti tų partijų atstovų“.

Portalo duomenimis, koalicijos vadovų pietų pas Seimo pirmininką metu premjeras
A.Kubilius užsiminė, kad R.Dagys tikrai bus pakeistas, tačiau kuo - kol kas nepranešė.