Quantcast

Palangos komunalininkai pelnosi iš sutrešusių lapų


2011-11-05
lrt.lt inf.
Palangos komunalininkai pelnosi iš sutrešusių lapų

Sušluoti ir iš miesto išvežti lapus kainuoja nemažai. Tačiau Palangos komunalininkai sugeba iš to išpešti naudos: jie lapus kompostuoja ir pardavinėja paruoštą juodžemį.

Šiuo metu Palangoje retai kur galima pamatyti medžių lapais nuklotas gatves. 

Mat nukritusius lapus beregint surenka savivaldybei priklausančios įmonės „Palangos komunalinis ūkis” darbininkai ir išveža juos į už miesto esančią kompostavimo aikštelę. Čia jie sumaišomi su žemėmis bei pelenais ir paliekami pūti per žiemą. 

Pardavinėja ūkininkams

Vėliau šis mišinys nekart perkasamas, o po dvejų metų virsta kompostu, kuris naudojamas ne tik apželdinant kurortą, bet ir kaip trąša pardavinėjamas aplinkiniams ūkininkams. 

Per dieną į kompostavimo aikštelę išvežama po 45 tonas lapų. Šį rudenį iš viso planuojama surinkti apie 2 tūkst. tonų. 

Rudenį surenkami lapai Palangoje pradėti kompostuoti nuo 2007 metų. Paruoštą kompostą imta pardavinėti pernai. Pirmaisiais metais miesto gėlynams ir vejoms buvo panaudota 500 tonų. Dar 320 tonų buvo parduota po 80 litų už toną. 

„Mūsų kompostas yra virtęs riebiu juodžemiu, todėl jį noriai perka šiltnamiuose daržoves auginantys palangiškiai ir aplinkiniai gyventojai“, – pasakojo bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ vadovas Konstantinas Skerus. 

Užsidirba tūkstančius litų

Šiemet jau parduota pusė tūkstančio tonų lapų komposto. Net 400 tonų juodžemio vejoms želdinti pirko kurorte Meilės alėją rekonstruojanti bendrovė „Žiežmarių hidrostatyba“. Dar 100 tonų parduota gyventojams. 

Iki kitos vasaros miesto gėlynams ir vejoms kurorto komunalininkai ketina sunaudoti dar apie tūkstantį tonų. 

„Iš lapų paruošti toną komposto bendrovei kainuoja apie 50 litų, todėl juodžemį pardavinėdami po 80 litų per metus gauname apie 20 tūkst. litų pelno. Jei to nedarytume, rudenį surinktus lapus tektų vežti į sąvartyną, o tai nemažai kainuotų savivaldybės biudžetui. 

Be to, savo reikmėms kompostą kasmet gautume pirkti“, – apie rudenį surenkamų lapų naudą aiškino K. Skierus. 

Vilniečiai nemato naudos

Tačiau ne visos savivaldybės sugeba gauti naudos iš nukritusių lapų. Antai Vilniaus mieste kiekvieną rudenį jų surenkama apie 20 tūkst. tonų. 

Jiems išvežti sostinės savivaldybė samdo net keletą įmonių, kurios lapus nemokamai pristato į privačių bendrovių kompostavimo aikšteles. 

Surinkti lapus Vilniaus miesto biudžetui kasmet kainuoja apie milijoną litų. Tačiau galimybės pačiai gaminti ir pardavinėti kompostą savivaldybė nesvarsto, nes abejoja, ar tai būtų naudinga. 

„Tam reikėtų samdyti rangovus, o savivaldybės įmonės gaminti kompostą neturi galimybių – nėra nei paruoštų aikštelių, nei specialios technikos“, – sakė sostinės savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė.