Quantcast

Lietuvoje - ir trumpiausias gyvenimas, ir blogiausios sveikatos priežiūros paslaugos


2009-07-13
Diena Media inf.
Lietuvoje - ir trumpiausias gyvenimas, ir blogiausios sveikatos priežiūros paslaugos

Lietuvoje žmonės gyvena trumpiausiai visoje ES, o naujausiame Europos ir Kanados sveikatos priežiūros sistemų paslaugų tyrime Lietuva atsidūrė 25-oje vietoje tarp 32 valstybių. Taip tvirtina pacientus ir vaistų gamintojus vienijančios organizacijos.

Jos ragina kuo skubiau įgyvendinti Sveikatos apsaugos ministerijos parengtą Vaistų prieinamumo ir kainų mažinimo priemonių planą, tačiau įspėja, kad šios priemonės tik iš dalies pagerins prastą šalies sveikatos priežiūros sistemos situaciją.

„Nors ministerijos parengtas planas nėra idealus, mes manome, kad tai yra rimtas žingsnis į priekį. Vykdant šį planą, visos farmacijos rinkoje dirbančios įmonės - tiek vaistų gamintojai, tiek prekybininkai - turės ieškoti rezervų, todėl tikimės, kad priimant atitinkamus teisės aktus, bus neskubama ir diskutuojama su visomis interesų grupėmis, neužmirštant, kad svarbiausia yra ligonių poreikiai“, - sakė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Pasak jos, didžiausią rūpestį kelia tai, kad, palyginus su ES, kur vidutinė žmonių gyvenimo trukmė ilgėja, Lietuvoje gyvenama vis trumpiau. Be to, mūsų šalyje yra palyginti didelis darbingo amžiaus žmonių mirtingumas. Tai susiję ne tik su gyvenimo kokybe, bet ir tinkama sveikatos priežiūra, pirmiausia - su nepakankamu šiuolaikinių medicinos technologijų ir modernių vaistų prieinamumu šalies gyventojams. Šiuo metu Lietuvoje valstybės dengiama gydymo vaistais kaštų dalis yra viena mažiausių visoje Europos Sąjungoje.

Lietuvos Etinių farmacijos kompanijų asociacija (EFA) atkreipia dėmesį, kad, vykdant Pasaulio banko rekomendacijas mažinti ligoninių skaičių ir didinti ligonių gydymą ambulatoriškai, labai svarbi yra tinkama vaistų politika. „Gulėjimą ligoninėje pakeisti ambulatoriniu gydymu galima tik naudojant tinkamus modernius vaistus, kurie ne tik gydo, bet ir sustiprina ligonio organizmą, padeda jam išlikti darbingam. Jau dabar naujausi vaistai suteikia galimybę nemažą dalį ligų gydyti pacientui gyvenant visavertį gyvenimą, negulint ligos patale“, - sakė EFA valdybos pirmininkas Laimutis Abeciūnas.

Pasaulinės Sveikatos organizacijos biuro Europos regionui duomenimis, 2009 m. pradžioje vidutinė gyvenimo trukmė Lietuvoje buvo 71 m., o Europos Sąjungos vidurkis yra 79,1 m. Dar blogesnė situacija susijusi su vyrų gyvenimo trukme: Lietuvoje - 64,9 m., o ES - 76 m.

Tyrimų ir informacijos organizacijos „Health Consumer Powerhouse“ jau kelintus metus atliekamas pacientų požiūriu pagrįstas 30 Europos valstybės ir Kanados sveikatos priežiūros sistemų tyrimas parodė, kad Lietuva užima 25-ąją vietą. Palyginimui, Estija užima 12 vietą. Tyrimo metu prasčiausiai buvo įvertinta Lietuvos farmacijos sritis - kompensavimo tvarka ir naujų vaistų prieinamumas - bei sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumas.