Quantcast

Iš Japonijos grįžusių lietuvių skydliaukėje rasta radioaktyviojo jodo pėdsakų


2011-03-21
BNS inf.
Iš Japonijos grįžusių lietuvių skydliaukėje rasta radioaktyviojo jodo pėdsakų

Iš Japonijos grįžusių Lietuvos piliečių skydliaukėje aptikta radioaktyviojo jodo pėdsakų, pavojaus sveikatai jis nekelia, pranešė Radiacinės saugos centras (RSC).

Į Radiacinės saugos centrą kreipėsi pirmieji Lietuvos gyventojai, grįžę iš Japonijos Jokohamos ir Tokijo miestų.

"Atlikus vidinės apšvitos tyrimus, aptikta radioaktyviojo jodo pėdsakų skydliaukėje. Išmatuotas skydliaukėje susikaupusio radioaktyvaus jodo aktyvumas labai nedidelis ir jo sąlygota apšvita pasekmių sveikatai negali turėti", - teigiama RCS pranešime.

Centro darbuotojai tyrė ir gyventojų atneštą iš Japonijos gautą siuntinį. Paviršinės taršos tyrimas parodė, kad siuntinys neužterštas radioaktyviosiomis medžiagomis.

Radiacinės saugos centras atkreipia dėmesį, kad žmonės gali patirti apšvitą kvėpuodami radionuklidais užterštu oru ir su maistu, o daiktai gali būti užteršti dėl aplinkoje esančių radioaktyviųjų medžiagų.

Gyventojai, grįžę iš Japonijos ir norintys išsitirti išorinę bei vidinę taršą ar norintys ištirti daiktus dėl galimos jų radioaktyviosios taršos, turi kreiptis į Radiacinės saugos centrą Vilniuje. Tyrimai atliekami nemokamai.

Kovo 11 dieną Japoniją sukrėtė devynių balų stiprumo žemės drebėjimas, sukėlęs galingą cunamį. Stichijos pažeistoje Fukušima Daijiči (Fukušimos 1-ojoje) atominėje elektrinėje įvyko keli sprogimai. Į aplinką pateko radiacija.