Quantcast

D.Radzevičius: Žaidžiame demokratiją rajonuose?


2009-05-28
Diena Media inf.
D.Radzevičius: Žaidžiame demokratiją rajonuose?

Lietuvoje vis dar diskutuojama apie nepriklausomą žurnalistiką, žiniasklaidos skaidrumą ir politinės valdžios įtaką spaudai. Diskutuoti nereikia - politikai myli ir valdo spaudą, savo tinklaraštyje rašo Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Ir niekas net nesislapsto. Todėl manau, kad metas atvirai ir aiškiai paklausti Lietuvos žmonių, ar juos tenkina sovietmečio reliktas, kai politikai ir valdžia kontroliuoja spaudą. Ir durnam aišku, kad iš esmės labai dažnai dalis spaudos dabar tampa propagandos įrankiu. Lietuvoje ne vienas miestas ir rajonas gyvena taip, kad dėl negerai dirbančio politiko net į spaudą negali pasiskųsti. O gal galima pabandyti?

Pradėkime nuo Širvintų rajono.

Viešai deklarauojama, kad Širvintų vicemeru dirba toks Alfredas Astikas (adresas: Krantinės g. 23, Kabaldos k., Širvintų sen., Širvintų r., mob tel. 8-698-32700 arba 8-614-42255). Jis valdo ir laikraščio “Širvinta” beveik 80 procentų akcijų. Kitaip tariant, jis - šeimininkas. Duomenis apie tai galima rasti net Kultūros ministerijos interneto svetainėje skelbiamuose žiniasklaidos savininkų sąrašuose.

O dabar pabandykite atspėti, kokiame kontekste ir ką apie minėtą vicemerą-laikraščio šefą bei rajono valdžios darbus rašo pats laikraštis? Rašo, matyt teisingai. Tik internete nėra jų publikaciją. Nors pats laikraštis internete daug kur pristatomas kaip NEPRIKLAUSOMAS Širvintų krašto laikraštis. Nepriklausomas? Nuo ko? Nuo Vilniaus ar Kauno? O kaip nuo Širvintų vicemero?

Bet juk Širvintų rajone yra alternatyva! Leidžiamas dar vienas laikraštis - “Širvintų kraštas”. Jį leidžia bendrovė “Danielita”. O bendrovės akcininkė - Živilė Pinskuvienė. Taip, tai ta pati, kurios vyras yra Jonas Pinskus - politikas, laikinai nedirbantis, bet šiuo metu pretenduojnatis tapti Europos paralamento nariu Darbo partijos sąraše. Jo numeris net 7. O ponia Ž.Pinksuvienė buvo atleista iš rajono savivaldybės administracijos vadovės posto.

Taigi, viskas gerai. Alternatyva iš tiesų yra. Jei esate nepatenkintas rajono valdžia, t.y. meru ir jo komanda - drąsiai pėdinkite į “Širvintų kraštą”. Mat, Darbo partijai pirklausančio politiko šeimos laikraštis tikrai neturėtų gailėti miesto mero Kęstučio Pakalnio. mero, kuris yra ir Liberalų ir centro sąjungos Širvintų skyriaus pirmininkas.

Pabandžiau atlikti mažą eksperimentą ir išsiaiškinti, ar tikrai taip yra. Ir štai, gegužės 15 dieną laikraštis grąžiai rašo publikacijoje “Atgrubnagiai”. Pateiksiu tik straipsnio įžangą ir suprasite, kad rajono valdžia susijusi su negražiais dalykais.

Savivaldybės vadovai džiūgauja: pirmosiomis gegužės dienomis pagaliau buvo pasirašytas rekonstruoto tilto per Beržės upelį priėmimo aktas. Nors “Širvintų kraštas” seniai atskleidė purvinus šios rekonstrukcijos užkulisius, galvas sau į smėlį susikišę Savivaldybės stručiai iš savo tribūnos užsispyrę tikina: “Rangovas laiku atliko visus projektinėje dokumentacijoje numatytus darbus”. <...> Kita vertus, nieko keisto, kad atgrubnagiai statybininkai dirbo nusižiūrėję į rajono vadovus, kurie mūsų visų “labui” jau nemažai “apdirbo”…

Taigi, demokratija veikia - galima rasti alternatyvias nuomones. Politikų nuomones. Kol kas? Kol skirtingos poliitnės jėgos pjaunasi ir pjautynėms naudoja laikraščius, jų redaktorius ir žurnalistus. O kas bus, jei rajono valdžioje kartu ims dirbti Darbo partijos bei Liberalų ir centro sąjungos veikėjai? Tada bus galima sujungti du laikraščius. Sunkmečiu bus lengviau.

O kaip bus su demokratija? Pliuralizmu? Žodžio ir spaudos laisve? Valdžios kontrole? Klausimai pamąstymui…