Quantcast

Aistras kėlusį kryžių iškasė ir išgabeno


2011-11-05
Arūnas Dambrauskas
Aistras kėlusį kryžių iškasė ir išgabeno

Stebint policijos pareigūnams, apsaugos tarnybos darbuotojams ir konfliktuojantiems kaimynams, iš Kaune esančios Vokės gatvės buvo išgabentas daug aistrų sukėlęs kryžius.

Patyrė pasirpriešinimą

Iki tol šį kryžių bandyta iškasti ir išvežti kelis kartus, tačiau to padaryti neleido kaimynai, mat ties religiniu simboliu dramatiškai susikryžiavo šalia gyvenančių žmonių interesai.

Tarp privačių namų ir daugiabučio esančiame plote žemės sklypą įsigijęs kaunietis Haroldas Bartnikas čia ketina statyti namą, bet planuojamo statinio viduryje stovi kelių metrų aukščio kryžius.

„Prieš pirkdamas šį sklypą domėjausi, kodėl čia yra tas kryžius. Galvojau, kad kas nors palaidotas.  Paaiškėjo, kad kryžius nesusijęs su palaikais. Klebonas apie šį kryžių nieko nežinojo. Susitariau su Petrašiūnų klebonu Vincentu Tamošausku, kad ras vietos kryžiui netoli bažnyčios, tačiau kai pabandėme šį kryžių iškasti, susidūrėme su labai aršiu kai kurių žmonių pasipriešinimu“, -- „Kauno dienai“ sakė H. Bartnikas.

Įžvelgia spekuliacijas

Žemės sklypą Vokės gatvėje įsigijęs vyras pabrėžė, jog elgiasi nepažeisdamas įstatymų ir etikos normų.

„Žemę įsigijau teisėtai. Savivaldybė mane informavo, kad kryžius pastatytas be leidimo. Esu katalikas, o ne koks nors antikristas, kaip kartais mane pavadina,  ir kryžių gerbiu, todėl suradau jam kitą vietą. Manau, kad kryžių čia pastatę ir jo saugotojais besidedantys žmonės tiesiog spekuliuoja religija“, -- svarstė H. Bartnikas.

Paskutinį kartą kryžių bandyta išvežti spalio 27 dieną, tačiau tam sutrukdė Vokės gatvės gyventojas Aleksandras Kerpauskas ir dar keli kaimynai. Spręsti konflikto tuomet prie kryžiaus atskubėjo policininkai, klebonas ir Gričiupio seniūnė. Buvo nutarta kryžių kol kas palikti ramybėje ir viską apsvarstyti gyventojų susirinkime.

Įsikišo prokurorai

„Susirinkime dalyvavę prokurorai pabrėžė, kad žemė ir ant jos esantis kryžius pagal nuosavybės teisę priklauso H.Bartnikui, ir bet koks jo veiksmų suvaržymas jam teisėtai priklausančioje teritorijoje gali būti baudžiamas“, -- susirinkime išsakytus teiginius apibendrino Gričiupio seniūnijos vadovė Jolanta Žakevičienė.

Prokurorų argumentų poveikis buvo akivaizdus: šį kartą iškasti kryžiaus niekas netrukdė. Tik viską nuodugniai filmavo kryžių atkakliai ginantis A. Kerpauskas, kurio namas  yra šalia kryžiumi paženklinto sklypo.

A.Kerpauskas pasakojo, kad kryžių pastatė dabar jau miręs jo tėvas, taip norėdamas pažymėti artėjantį krikščionybės 2000 – metį. A. Be to, A. Kerpauskas pabrėžė, kad Vokės gatvės kryžių reikia saugoti dar ir todėl, kad Lietuvos kryždirbystę UNESCO pripažino kultūros paveldo dalimi.

Laukė parlamentaro

Stebėdamas beplušančius darbininkus kryžiaus saugotojas piktinosi ir tvirtino, kad tokie veiksmai įmanomi tik nedemokratinėje valstybėje.

„Man buvo grasinta baudžiamąja byla, jei trukdysiu kryžių išvežti. Aš to nepaliksiu. Esu įsitikinęs, kad tai mano teisių pažeidimas“, -- tikino A. Keprauskas. Jis sakė laukiantis palaikymo – iš Vilniaus į Kauną atvykstantis Seimo narys Naglis Puteikis.

Tačiau parlamentaras prie kryžiaus nepasirodė.

„Tikrai planavau atvažiuoti ir jau buvau pakeliui, tačiau gavau žinią apie prastą mano tėvo sveikatą, todėl turėjau netikėtai skubėti į Klaipėda.“, -- „Kauno dienai“ aiškino N.Puteikis, pabrėžęs, kad istorijoje dėl Vokės gatvės kryžiaus įžvelgiąs savivalę.

„Su kryžiumi taip elgtis nedera. Negalima jo šiaip sau kilnoti iš vietos į vietą“, -- teigė parlamentaras.

Betono žiede

Kryžių iškasti buvo labai nelengva. Paaiškėjo, kad jis apjuostas dviem betono žiedais, kuriuos teko kapoti kūju.

„Kai kryžių bandėme iškasti prieš keletą mėnesių ir sulaukėme pasipriešinimo, palikome griovį. Netrukus tas griovys buvo užpildytas betonu ir armatūra, todėl dabar turime tikrai labai sunkaus darbo“, -- pasakojo H. Bartnikas. Vyras prisipažino, kad dėl konfliktų su kaimynais patyrė materialinių nuostolių, o dėl nuolatinės emocinės įtampos teko kreiptis net pas medikus. Be to, jis bejojo, ar esant tokiems sudėtingiems santykiams su kaimynais, apskritai čia verta statytis namą.

„Kryžius turėtų skatinti susitaikymą, ramybę, tačiau čia viskas išėjo atvirkščiai“, -- nuogąstavo Vokės gatvėje esančio sklypo savininkas.