Quantcast

Vilniaus Kameriniame Teatre istorija, kuri prasidėjo prieš 100 metų


2011-11-05
DMN inf.
Vilniaus Kameriniame Teatre istorija, kuri prasidėjo prieš 100 metų

Pirmą kartą teatro scenoje, gyvo garso, profesionalus miuziklas pagal I. Šeiniaus, lietuvių literatūros klasika tapusį romaną "Kuprelis".

Spektaklį režisuoja garsus Lietuvos kino ir teatro režisierius Raimundas Banionis, vaidybinių filmų darbai (Mano mažytė žmona (1985 m.), m. Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio (1990 m.), Džiazas (1992 m. ir kt.)  pastatymai teatre (Giacomo Puccinio operą „Toska“, Pedro Kalderon de La Barka „Dama-vaiduoklė“,Eric Emmanuel Schmitt „Smulkūs vedybiniai nusikaltimai“ ir kt.).

Muziką kūrė kompozitorius Jonas Sakalauskas, 2009 metais apdovanotas Kultūros ministerijos „Auksiniu scenos kryžiumi".Chorą ruošia nusipelnęs Lietuvos kamerinio orkestro dirigentas Vytautas Lukočius, dirbęs su žymiais solistais:Demis Roussos, Alexander Paley, Virgilijumi Noreika, Irena Milkevičiūte, Algirdu Janutu, Inesa Linaburgyte, Edgaru Montvydu ir kt.Pagrindinius vaidmenis atliks aktorius Jokūbas Bareikis, nominuotas „Auksiniam scenos kryžiui“, kaip geriausias antro plano aktorius, taip pat tarptautiniame „Baltijos teatro festivalyje“ apdovanotas geriausio aktoriaus diplomu ir Ingrida Žiliūtė - miuziklo aktorė, tarptautinių festivalių laimėtoja, kuri stažuojasi Karališkoje Muzikos Akademijoje Londone (Royal Academy of Music).

Svarbu paminėti, kad miuzikle išlieka originalios I. Šeiniaus eilės, netradicinė muzikantų sudėtis - fortepijonas, kanklės, smuikas, birbynė, kontrabosas, būgnai, kurių atliekamoje muzikoje susijungs klasikinės, liaudies ir populiariosios muzikos kultūros, dar viena staigmena - iš aštuonių žmonių susidedantis šokantis choras. 

„Kuprelis“ – pirmasis ir bene ryškiausias impresionizmo krypties romanas lietuvių literatūroje. Tai jausminga istorija apie gyvenimo malūną, kuriame persipina meilė, išgyvenimai ir viltis..Idealistinis kūrinys, vaizduojantis įgimtą ydą turinčio žmogaus, kuproto malūnininko Olesiaus ir gražuolės Gundės meilės istoriją. 

Olesiui ir Gundei meilė yra jausmų stichija, nepaisanti logikos, nepavaldi reikalavimams, visuomenei, kitų nuomonei. Jis myli taip, kaip „naktis myli lakštingalos dainą“. Į Gundę jis žiūri kaip į moterį, mylimąją, o ne tik kaip į namų šeimininkę. Šia prasme Kuprelis - naujas žmogus lietuvių prozoje, nutolęs nuo patriarchalinės tradicijos. Gundė pradeda svyruoti tarp dviejų ...

Meilės istorija baigta, bet nebaigta gyvenimo istorija, kuri bus papasakota Vilniaus Kameriniame teatre.