Quantcast

Netikėtai aptiktas namas – „tarsi prabangus desertas“


2011-11-05
lrt.lt inf.
Netikėtai aptiktas namas – „tarsi prabangus desertas“

Jau daugiau kaip 15 metų Kurtuvėnų dvaro sodyboje vykstantys archeologiniai tyrinėjimai šiemet ir vėl pateikė staigmenų. 

Po dvarininkų Nagurskių statytos ir jau sunykusios ratinės pamatais aptiktas dar vieno, manoma, XVI amžiuje stovėjusio namo likučiai. 

Šis radinys papildys ir taip gausią Kurtuvėnų dvaro istoriją, o ratinę ruošiamasi atkurti ir čia įrengti lankytojų centrą, praneša LTV „Panorama“. 
Akmeniniai pamatai žymi vietą, kur stovėjo dvarininkų Nagurskių barokinis medinių arklidžių pastatas. 

Dvarą nupirkus Pliateriams, arklidės buvo pertvarkytos – šalia pristatyta ratinė, kurioje buvo laikomos karietos, o technologijoms tobulėjant, XX amžiaus pradžioje, čia atsirado ir garažas dvarininkų mašinoms. 

Apie sunykusį medinį pastatą nebuvo daug informacijos. Tačiau archeologams atkasus buvusių arklidžių pamatus, sužinota apie pastato dydį, išplanavimą, struktūrą. 

„Šitos arklidės kartu su svirnu ir Nagurskių mediniais rūmais sudarė medinės architektūros barokinį ansamblį ir turėjo būti gana puošnus ir didelis pastatas: jo ilgis – 50 m, plotis – 10 m. Na, iš tikrųjų geras namas“, – sako Šiaulių universiteto Istorijos katedros docentė dr. Birutė Kazimiera Salatkienė. 

Kasinėjant buvusias arklides aptikta ir tūkstančiai XVIII–XIX a. laikotarpio radinių: keramikos, krosnių koklių, vinių, stiklo šukių, gyvūnų kaulų. 

Be to, archeologų laukė staigmena. Rasti dar vieno, manoma, XVI amžiuje statyto namo likučiai. Spėjama, kad tai buvo gyvenamasis namas, kuris sudegė, nes pamatiniai akmenys sukeldėję nuo karščio. 

„Čia jau desertas. Visa kita – kasdieninė duona, o čia tarsi labai prabangus desertas tas dar vienas netikėtas namas. Jeigu pavyks ištirti ir jei negalėsime rekonstruoti, tai bent knygoje, brėžinyje reikia atkurti ne tik Pliaterių, Nagurskių laikų, bet ir dar senesnę dvaro struktūrą“, – teigia B. K. Salatkienė. 

Senąsias arklides planuojama atkurti ir jose įrengti lankytojų centrą, kuriame bus galima susipažinti su Kurtuvėnų regioninio parko lankytinomis vietomis, įžymybėmis. 

„Tuoj prasideda priešprojektiniai pasiūlymai, kad būtų ir dvaro sodybos visa struktūra išlaikyta, ir tradiciniai tie tūriai, kurie buvo, ir kiek įmanoma daugiau išsaugota to, ką mes žinome apie tą pastatą“, – sako Kurtuvėnų regioninio parko direktorius Rimvydas Tamulaitis. 

Archeologai jau pradėjo kasinėti ir kitoje dvaro sodybos vietoje. Norima atkasti senosios oficinos pamatus.