Quantcast

Tarptautinės vyrų dienos proga – raginimas pasirūpinti prostata


2011-11-05
DMN inf.
Tarptautinės vyrų dienos proga – raginimas pasirūpinti prostata

Šiandien, lapkričio 5-ąją, visame pasaulyje švenčiama vyrų diena. Šia proga akcijos „Išsaugokime vyrus“ organizatoriai primena, kad Lietuvos moterys turi ne tik pasveikinti savo vyrus, bet ir paraginti juos pasirūpinti savo sveikata. 

Primenama, kad dažniausias vyrų onkologinis susirgimas, kiekvienais metais pareikalaujantis kelių šimtų Lietuvos vyrų gyvybių, yra prostatos vėžys. Efektyviausias būdas užkirsti jam kelią – ankstyvoji diagnostika.

„Kasmet apie 600 šeimų lieka be savo tėvų, brolių, sutuoktinių – tiek vyrų miršta nuo prostatos vėžio, kuris nebuvo diagnozuotas laiku, – sako Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondo prezidentas Gediminas Žižys. – Ankstyvųjų stadijų prostatos vėžys yra sėkmingai išgydomas, tad norime paraginti vyrus nedelsti – atlikti paprastą kraujo tyrimą.“

Prostatos vėžio prevencijos paramos ir labdaros fondo organizuojamos akcijos „Išsaugokime vyrus“ metu siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į šį onkologinį susirgimą bei ankstyvosios diagnostikos svarbą. Nuo lapkričio 7 d. akcijos mobili diagnostinė laboratorija pradeda kelionę po Lietuvos regionus. Šioje laboratorijoje rizikos grupės vyrams – nuo 50 iki 75 m. bei vyrams nuo 45 m., kurių pirmos eilės giminaičiai sirgo prostatos vėžiu – bus nemokamai atliekamas prostatos specifinio antigeno (PSA) kraujo tyrimas, teikiama informacija apie prostatos vėžį, ankstyvąją diagnostiką, gydymo būdus.