Quantcast

ŽŪM: Žemės reformai beveik nebeliko lėšų


2009-05-22
BNS inf.
ŽŪM: Žemės reformai beveik nebeliko lėšų

Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje jau atlikta 10 mln. litų vertės žemės reformos žemėtvarkos darbų, o tolesniems darbams lėšų beveik nebeliko.

Pasak apskričių viršininkų, sumažinus finansavimą, stringa žemės grąžinimo reikalai, auga skolos rangovams, o sumažėjus darbų apimtims, ruošiamasi atleisti dalį žemėtvarkos skyrių darbuotojų.

„Mes neturime kitos išeities - būtina mažinti biurokratinį aparatą, tačiau privalome užtikrinti sklandų gerai dirbančių specialistų perėjimą į tas institucijas, kurioms bus perduotos apskričių viršininkų vykdomos funkcijos", - sakė žemės ūkio viceministras Edvardas Raugalas, paprašęs pateikti informaciją apie etatų mažinimo planus ir lėšų tam poreikį.

Šiemet žemės reformai buvo numatyta skirti 67 mln. litų, tačiau apsiribota 19,6 mln. litų, pranešė Žemės ūkio ministerija.

Apskričių viršininkai pasiūlė galbūt laikinai žemės reformai panaudoti šiuo metu nenaudojamas kompensacijoms už žemę sukauptas lėšas. Dėl to bus inicijuojamas susitikimas su Finansų ministerija.

Nacionalinės žemės tarnybos duomenimis, nuosavybės teisės šalyje jau atkurtos 716 tūkst. piliečių į 3,9 mln. hektarų turėtos žemės. Tai sudaro 97,6 proc. prašymuose nurodyto ploto.

Nuosavybės teisės dar neatkurtos 36 tūkst. pretendentų į 98 tūkst. ha turėtos žemės.