Quantcast

TVF išmintis – viską apmokestinti


2010-05-26
Gintautas Degutis
TVF išmintis – viską apmokestinti

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai Lietuvoje veltui laiko neleidžia. Prieš išvykdami iš šalies jie pateikė dar vieną rekomendaciją – apmokestinti absoliučiai visas gyventojų pajamas, net ir pensijas, dovanas, palikimą.

Gavai pajamų – mokėk!

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovo Kęstučio Glavecko teigimu, TVF siūlo įvesti savotiškus progresinius mokesčius, kurie būtų skaičiuojami ne tik nuo atlyginimo, bet ir nuo visų gaunamų pajamų.

"Tai būtų kažkas panašaus į gyventojų pajamų solidarumo mokestį – tam tikra progresinių mokesčių atmaina. Jie (TVF ekspertai – red. past.) akcentavo, kad progresiniai mokesčiai galėtų būti vienas iš variantų (gauti papildomų pajamų į biudžetą – red. past.). Tarifai apimtų visas, ne tik darbo pajamas – mažoms būtų taikomas nulinis, kitoms – diferencijuotas, o dideles pajamas gaunantys asmenys mokėtų didžiausio tarifo mokesčius", – vakar po susitikimo su TVF misijos Lietuvoje vadove Catriona Purfield sakė komiteto vadovas.

Taigi skirtingais progresinių mokesčių tarifais būtų apmokestinti dividendai, tantjemos, pajamos, gautos iš nekilnojamojo ir kitokio turto nuomos ar pardavimo, palikimai, dovanos ir t. t., net pensijos. Tiesa, premjeras Andrius Kubilius yra sakęs, kad klausimas dėl pensijų apmokestinimo kol kas nesvarstomas.

Pensininkams – nulinis tarifas

Anot K.Glavecko, asmenims, kurie per metus gauna iki 10 tūkst. litų (apie 830 litų per mėnesį) pajamų, būtų taikomas nulinis pajamų mokesčio tarifas. O gaunantiems per 100 tūkst. litų per metus (apie 8300 litų per mėnesį) – maždaug 37–40 proc. pajamų mokesčio tarifas.

Tiesa, jis pabrėžė, kad visa tai – tai tik pamąstymai ir pasiūlymai. Esą yra pateikti keli preliminarūs naujos mokesčių sistemos variantai, tačiau jų atskleisti politikas nesutiko, nes jokių konkrečių sprendimų dar nėra.

"Mokesčių didinimas šiuo metu nėra geras ir logiškas dalykas, bet kito pasirinkimo mes neturime", – tikino Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas. – Vienoje rankoje laikome automobilių ir nekilnojamojo turto mokesčius, kurie sukeltų labai daug problemų ir šurmulio, o kitoje – netiesioginius progresinius mokesčius – sistemą, kuri taikoma daugelyje pasaulio šalių, tarp jų ir Jungtinėse Valstijose."

Visuomenė nesutinka

K.Glaveckas taip pat pareiškė, kad iki 2012 m. progresinių mokesčių Lietuvoje įsivesti ir taip nepavyktų. Pagrindinis argumentas – laiko stoka. Be to, TVF siūlymams, susijusiems su mokesčių didinimu, labai priešinasi ekonomistai ir visuomenė. K.Glaveckas tai esą pranešė ir misijos atstovei C.Purfield.

"Sakiau, kad TVF siūlymai labai sunkiai įgyvendinami, sakiau, kad reikia išplėsti ieškojimų būdus ir pagrindinių pajamų rezervų ieškoti kitose vietose. Turime omeny, kad reikia grįžti prie valstybės išlaidų mažinimo, o pajamų srityje keisti būstų renovavimo politiką, plėsti eksportą. Turime keisti savo požiūrį ir į rinkas, ir į partnerius Vakaruose bei Rytuose", – dėstė politikas.

Visą straipsnį skaitykite dienraštyje.