Quantcast

Derybų grupė pirmadienį pradės konsultacijas su EK dėl IAE uždarymo


2011-11-05
BNS inf.
Derybų grupė pirmadienį pradės konsultacijas su EK dėl IAE uždarymo

Lietuvos Vyriausybės sudaryta darbo grupė, kuri formuos derybų poziciją dėl Europos Sąjungos (ES) finansinės paramos Ignalinos atominės elektrinės uždarymo darbams finansuoti 2014-2020 metais, pirmadienį pradeda konsultacijas su Europos Komisija (EK).

Lietuvos derybininku paskirtas diplomatas Neilas Tankevičius BNS šeštadienį patvirtino, kad jis kartu su energetikos viceministru Arvydu Daruliu pirmadienį vyksta į Briuselį.

„Šį vizitą galima vadinti konsultaciniu, nes Lietuva iš principo yra išdėsčiusi savo poreikius dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo jau prieš kelis mėnesius, o per tą laiką buvo išleista porą Europos Komisijos dokumentų, kurie mums iškėlė keletą klausimų. Mes juos dabar pirmadienį užduosime Europos Komisijos darbuotojams. Tai yra pirmas konsultacinis vizitas. Žiūrėsime, kur ir su kuo reikėtų toliau kalbėtis“, - BNS sakė N.Tankevičius.

Pasak jo, EK pareigūnų bus klausiama apie numatomus finansavimo principus naujoje finansinėje perspektyvoje 2014-2020 metais.

„Dabar kalba yra daugiau apie principus, o ne apie skaičius. Dabar bus kalbamasi dėl principų - iš kokių eilučių bus finansuojama, kokiais metais“, - sakė N.Tankevičius.

Jis sakė negalintis atskleisti Lietuvos derybų strategijos detalių.

„Mes ir aiškinamės, kokia dabar yra padėtis. Nuo to priklausys, kokį kitą žingsnį Lietuva žengs“, - teigė diplomatas.

Jis patvirtino, kad Lietuva IAE uždarymui 2014-2020 metais sieks 770 mln. eurų (2,659 mlrd. litų) Europos Sąjungos (ES) paramos, nors dar šių metų pavasarį Lietuva oficialiai buvo nutarusi prašyti 870 milijonų eurų (3 mlrd. litų).

N.Tankevičius Lietuvos derybininku su EK premjero potvarkiu paskirtas praėjusią savaitę. Iki tol jis buvo Užsienio reikalų ministerijos Transatlantinio bendradarbiavimo ir saugumo politikos departamento direktoriaus pavaduotojas.

Paskutiniai Briuselio pasiūlymai numato trijų - Lietuvos, Slovakijos ir Bulgarijos - atominių elektrinių uždarymui skirti iš viso 500 mln. eurų. Iki šiol skelbta, kad joms gali būti skirta apie 700 mln. eurų, o vien Lietuvai - apie 300-400 mln. eurų (1-1,4 mlrd. litų) arba dar mažiau.

Be to, siūloma finansavimą uždaromoms atominėms baigti po 14 metų nuo paramos teikimo pradžios. Tai reiškia, kad Lietuvai ir Slovakijai parama būtų baigta teikti 2017 metais, o Bulgarijai - 2020 metais.