Quantcast

Biudžetininkų algos mažės vidutiniškai 8 proc., „Sodros" įmoka didės 3 proc.


2009-07-13
BNS inf.
Biudžetininkų algos mažės vidutiniškai 8 proc., „Sodros

Vyriausybė po ilgų derybų su profesinių sąjungų ir pagyvenusių žmonių organizacijų atstovais sutarė laikytis proporcingumo principo - iki 2011-ųjų bus mažinamas biudžetinių darbuotojų bazinės algos dydis, o koeficientai daugiausia uždirbantiems būtų mažinami taikant didžiausią procentą.

Be to, Vyriausybė žada jau rudenį pradėti sistemines ir struktūrines pertvarkas švietimo, sveikatos apsaugos, kultūros ir kitose srityse, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.
Darbo grupė, vadovaujama Vyriausybės kanclerio Deivido Matulionio, ir minėtos organizacijos pasirašė derybų protokolą dėl esminių principų, siekiant Nacionalinio susitarimo mažinti valstybės išlaidas.

„Suprantu, jog sprendimai mažinti valstybės išlaidas yra labai skausmingi kiekvienos srities darbuotojams - tiek mokytojams, tiek sveikatos apsaugos, socialinės rūpybos, kultūros ir kitiems specialistams, ir galiu patikinti, jog šiais sprendimais neišskiriama jokia iš biudžeto finansuojama sritis", - sakė premjeras Andrius Kubilius.

Esminiai susitarimai numato, kad nuo rugpjūčio 1 dienos politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir tarnautojų pareiginės algos bazinis dydis mažinamas 5 proc. nuo 475 iki 450 litų, diferencijuotai mažinant pareiginių algų koeficientus nuo 11 iki 20 kategorijos: nuo 11 iki 15 kategorijos mažinti po 0,5 proc., nuo 16 iki 20-tos - po 1 proc., taip pat mažinant priedų už kvalifikacines klases dydžius.

Biudžetinių įstaigų darbo užmokesčio fondas bus mažinamas 8 proc., bazinę mėnesio algą mažinant nuo 128 litų iki 122 litų, personalinius priedus vadovams - 30 proc., o kitiems darbuotojams - 10 proc.

Įstaigų vadovų, pavaduotojų, padalinių vadovų atlyginimų koeficientų viršutinę ribą numatoma mažinti 12 proc., o dėl likusios mažinimo dalies paskirstymo turėtų spręsti atsakingos ministerijos.

Derybų partneriai taip pat sutarė, kad šis atlyginimų mažinimas galios iki 2011 metų sausio 1 dienos ir tik Seimui priėmus įstatymus dėl valstybės politikų, pareigūnų ir valstybės tarnautojų darbo apmokėjimo.

Valstybinės pensijos ir rentos bei kitos išmokos, mokamos iš valstybės biudžeto, būtų sumažintos 20 procentų.

Dirbantiems pensininkams siūloma mokėti tik paskirtosios pensijos pagrindinę dalį bei priedą už stažo metus, jei jis paskirtas. Tokiu būdu pensijos dirbantiesiems sumažėtų vidutiniškai 50 procentų.

Tačiau sutarta nemažinti socialinio draudimo bazinės pensijos.

Be to, palaipsniui per 10 metų bus didinamas senatvės pensijos amžius iki 65 metų, tačiau kol kas nėra sutarta, nuo kada.

„Sodros" įmoka siūloma didinti 3 procentais. Profesinių sąjungų bei pagyvenusių žmonių organizacijų atstovai siūlo darbuotojo mokamų įmoką padidinti 1 proc., o darbdavio - 2 proc. Valstybės institucijų atstovai šiam pasiūlymui neprieštaravo.