Quantcast

Po D.Grybauskaitės kalbos europarlamentarai klausė dėl gėjų eitynių

Po prezidentės Dalios Grybauskaitės kalbos trečiadienį Europos Parlamente (EP) jo nariai kėlė klausimus dėl liepą Vilniuje numatomų gėjų eitynių. Daug dėmesio po kalbos sulaukė jaunimo nedarbo problema, minėta Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimų tema, Lenkijos politikai kalbėjo apie Lietuvos lenkų padėtį.

D.Grybauskaitė trečiadienį sulaukė raginimų panaudoti savo kaip ES pirmininkaujančios šalies vadovės įtaką, kad seksualinių mažumų eitynių dalyviai galėtų laisvai žygiuoti.

„Lietuviai kovojo už susirinkimų laisvę, kaip ir dauguma iš sovietų imperijos išsilaisvinusių šalių, bet dabar jūsų mieste, Vilniuje, meras uždraudė lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) eitynes, kurios turėtų vykti liepos 27 dieną ir kuriose aš taip pat ketinu dalyvauti. Taigi, aš tikrai tikiuosi, kad jūs eisite į priekį ir panaudosite savo įtaką kaip Lietuvos prezidentė, pirmininkaujant Europos Sąjungai, užtikrinti, kad LGBT asmenys jūsų miesto viduryje galėtų eiti laisvai ir be grasinimų“, - kalbėjo Austrijos europarlamentarė Ulrike Lunacek (Ulrikė Lunaček).

„Aš labai drąsinčiau Lietuvą savo pirmininkavimą pradėti panaikinant draudimą eitynėms Vilniaus centre. (...) Labai tikiuosi pamatyti jus Vilniuje liepos 27 dieną ir švęsti Europos įvairovę“, - kreipdamasi į D.Grybauskaitę sakė Olandijos europarlamentarė Sophia in 't Veld (Sofija int Veld), taip pat žadėjusi liepos pabaigoje atvykti į Vilnių.

„Aš tikrai laukiu gerų žinių iš Lietuvos, teigiančių, kad “atveriame gatves visoms taikioms demonstracijoms, įskaitant ir dėl LGBT teisių", - BNS sakė Švedijos atstovė EP Cecilia Wikstrom (Sesilija Vikstriom).

„Tai ne blogiausias nusižengimas seksualinių mažumų teisėms iš tų, kuriuos matome Europoje, bet tai išties meta šešėlį šalies politikai. Aš tikiuosi ir linkiu viso ko geriausio, taip pat atviresnio mastymo šiais klausimais“, - BNS teigė Suomijos europarlamentarė Sirpa Pietikainen.

Tuo metu Lenkijos atstovas Europos Parlamente Pawelas Robertas Kowalas (Pavelas Robertas Kovalas) ragino Lietuvą „parodyti dantis“ bei spręsti emigruojančio jaunimo problemą.

„Kreipiantis į Lietuvą ir Lenkiją taip pat, jauni žmonės vyksta į užsienį ieškoti darbo. Kovai su nedarbu investuojama iš naujų fondų. Jūs turite pateikti šviežią pasiūlymą, padrąsinti jaunus lenkus ir lietuvius likti jų šalyse“, - dėstė jis.

P.R.Kowalas taip pat siūlė įveikti Lietuvos ir Lenkijos nesutarimus dėl tautinių mažumų padėties ir žadėjo Lenkijos paramą: „Mes iš savo pusės padarysime viską jums paremti“.

Tuo metu kitas lenkų atstovas EP Miroslawas Piotrowskis (Miroslavas Piotrovskis) dėstė, kad lenkų mažuma Lietuvoje diskriminuojama, Lietuvos valdžia „kovoja prieš lenkišką tapatybę“ - pavyzdžiui, lenkai negali naudoti savo kalbos vietinės valdžios įstaigose.

„Lenkų kapai yra nuniokoti. Manau, kad Lietuva, ketinanti išleisti 62 mln. eurų pirmininkavimui, galėtų išleisti bent 1 mln. eurų lenkų kapams atnaujinti. Tai reikštų simbolinę grąžą Europos standartams ir darytų veiksmus įtikimus“, - teigė jis.

„Labai neteisinga informacija, kurią jis pateikė apie lenkų situaciją Lietuvoje. Iš kur ši informacija? Jei visi šaltiniai - vietos lenkų kilmės nacionalistai Lietuvoje, tai nepatikima“, - replikavo Lietuvos europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

Prancūzų europarlamentarė Helene Flautre (Elen Fliotr) savo ruožtu atkreipė dėmesį į CŽV kalėjimų problemą.

„Reikalaujame, kad Taryba pripažintų ES narių dalyvavimą nelegalioje CŽV kalinimo ir perdavimo programoje. (...) Pagaliau laikas Europos Sąjungai veikti pagal savo pasisakymus dėl žmogaus teisių, kai tai susiję su kova prieš terorizmą ir išorės saugumu“, - kalbėjo ji.

D.Grybauskaitė trečiadienį EP pristatė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus. Prezidentė, be kita ko, paragino politikus nepamiršti tesėti pažadų dėl ekonominės ir finansų politikos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NA NA

NA  NA portretas
na manau mums lietuviams labai pasisekė ,kad mes istojom į es ,nes gera gyventi lietuvoje bus , tik homoseksualastams ir briuselio subrandintiems pasiuntiniams į lietuvą ,,,,,o kam blogai lietuvoje , europa laukia ,,,,sėkmės visiems improvizuoti.

egle

egle portretas
o svarbesniu klausimu ir problemu turbut nera..

Šiaip

Šiaip portretas
Šiaip jau viešųjų renginių rengimo taisykles nustato miesto savivaldybė. Beje garbūs užsienio svečiai yra dezinformuoti, taip kaip gėjų eitynės buvo leistos. Gėjų organizacijos kažkodėl primygtinai reikalauja renginio Gedimino prospekte, bet toks reikalavimas neadekvatus dalyvių skaičiui ir kokius nepatogumus patirs ten dirbantys ir gyvenantys žmonės.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

  • Vilniuje laikinai sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įmonių veikla
    Vilniuje laikinai sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įmonių veikla

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl grubių higienos pažeidimų savaitgalį buvo laikinai sustabdyta UAB „Salero“ kavinės (Vilniaus g. 39 / Klaipėdos g. 6, Vilnius) veikla. UAB „Salero“ kavinės veiklą nutarta laikina...

  • Rožinis „Nedelsk“ autobusėlis atvyksta į Vilnių <span style=color:red;>(vietos ir laikas)</span>
    Rožinis „Nedelsk“ autobusėlis atvyksta į Vilnių (vietos ir laikas)

    Liepos 12-13-ą dienomis geriausių Lietuvos onkologų ir sveikatinimo projekto „Nedelsk“ koordinatorių komanda šiais metais nemokamai tikrins bei konsultuos moteris dėl krūties vėžio Vilniaus mieste. Susitikimų metu gydytojai pasakos apie šios lig...

  • Į teisiamųjų suolą sėsiantis R.Adomavičius nori grįžti į miesto tarybą
    Į teisiamųjų suolą sėsiantis R.Adomavičius nori grįžti į miesto tarybą

    Nuo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario ir kelių įmonių stebėtojų tarybos nario pareigų dar trims mėnesiams nušalintas prekyba poveikiu įtariamas sostinės vicemeras Romas Adomavičius nori panaikinti jam taikomus apribojimus. Socialdemokrata...

  • Vokiečių gatvė turi   atnaujintą   fontaną
    Vokiečių gatvė turi atnaujintą fontaną

    Vilniuje pradėjo veikti suremontuotas Vokiečių gatvės fontanas. „Džiaugiuosi, kad vis daugiau privačių įmonių, žmonių, prisijungia prie projekto „Dovana Vilniui“ ir padeda gražinti miestą", - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. Fontanas ...

    2
  • „Air Lituanica“ rugpjūtį skraidins į Berlyną
    „Air Lituanica“ rugpjūtį skraidins į Berlyną

    Lietuvos kapitalo skrydžių bendrovė „Air Lituanica“ rugpjūčio pradžioje pradės skraidinti į Berlyną. Šių metų rudenį „Air Lituanica“ iš Vilniaus oro uosto pradės skrydžius ir į Maskvą, Miuncheną ir Prahą. „Tikimės pasiekti apie ...

    2
  • Jaunesni nei 1,5 metų vaikai priimami ne į visus Vilniaus darželius
    Jaunesni nei 1,5 metų vaikai priimami ne į visus Vilniaus darželius

    Kai kurie Vilniaus darželiai nepriima vaikų, kuriems nėra pusantrų metų, rašo „Lietuvos žinios“. Valdininkų teigimu, jaunesnių vaikų grupes leidžiama sudaryti tik tuose darželiuose, kurie atitinka higienos normas. „Atsižvelgiant į tėvų p...

  • ES sveikatos ministrai tarsis, kaip kovoti su rūkymu
    ES sveikatos ministrai tarsis, kaip kovoti su rūkymu

    Pirmadienį Vilniuje prasideda neformalus dviejų dienų Europos Sąjungos (ES) šalių sveikatos apsaugos ministrų susitikimas, kuriame ketinama aptarti kovą su rūkymu ir vyresnio amžiaus žmonių gerovę. „Vis dažniau sveikatos apsaugos sistemos susi...

    1
  • Mokslo centre kartu darbuosis ir studentai, ir mokslininkai
    Mokslo centre kartu darbuosis ir studentai, ir mokslininkai

    Vilniuje, vadinamajame Saulėtekio slėnyje, šalia šiemet atidarytos Vilniaus universiteto bibliotekos, netrukus prasidės naujo mokslo centro statybos. Rugpjūtį prasidėsiančioms statyboms jau gręžiami poliai. Šioje Saulėtekio slėnio vietoje statom...

  • Kita Valstybės dienos „džiaugsmų“ pusė
    Kita Valstybės dienos „džiaugsmų“ pusė

    Valstybės dienos rytą  Vilniuje policija rado dvi išniekintos Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos. Apie 8 val. Švitrigailos gatvėje rasta viena trispalvė buvo nulaužtu kotu. Pareigūnai pastebėjo ir kitą sunaikintą valstybės simbolį - kab...

    4
  • Daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas sprogmuo
    Daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas sprogmuo

    Šeštadienio rytą daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas daiktas, panašus į sprogmenį. Įtariama, kad 10 val. 35 min. Grigiškėse, Šviesos g., aptiktas radinys - granatos sprogdiklis. Policijos pareigūnai daiktą, panašų į sprogmenį, išsiv...

Daugiau straipsnių