Quantcast

Planai kasti durpes stebina visus, išskyrus verslininkus ir valdžią

Trakų rajono savivaldybės specialistai ir šio rajono Paluknio seniūnijos gyventojai sunerimę dėl planų Paluknio pievose, šalia Merkio ichtiologinio draustinio ir Luknos upės kasti durpes.

Ornitologų draugija teigia, kad šiose pievose peri ir maitinasi į raudonąją knygą įrašytos nykstančios paukščių rūšys, todėl ši veikla padarytų nepataisomos žalos gamtai. Tačiau Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas jau nusprendė, kad norint kasti durpes šioje teritorijoje poveikio aplinkai vertinimas neprivalomas, praneša LRT televizijos naujienų tarnyba.

Trakų rajono Paluknio gyventojai apie tai, kad netoli jų kaimo ruošiamasi kasti durpes kurui gaminti sužinojo perskaitę skelbimą seniūnijos skelbimų lentoje. Apie tai iš skelbimų lentos sužinojęs ir žemės ūkio bendrovės „Merkys“ vadovas. Bendrovė šias žemes, kur planuojama kasti durpes, nuomoja iš valstybės nuo 1992- ųjų, o šiemet nuoma pratęsta dar 25 metams. Beje, ūkininkas ne vienąkart teikė dokumentus įsigyti šią žemę. Tačiau atsakymų nesulaukė.

„Jeigu 30 procentų nuomojamos žemės atims, tai reikės sumažinti 30 procentų visos gamybą. Ir pieno sumažės, ir karves reikės parduoti ir 10 žmonių, buhalteris paskaičiavo, reikės atleist. Ir sumažės mokesčiai“, – sako „Merkys“ vadovas Valerijan Jusionis.

Naujos veiklos baiminasi ir už kelių šimtų metrų nuo šių pievų, daugiabučiuose gyvenantys Madžiūnų kaimo gyventojai. Mat planuojama, kad durpynas naudosis esamais keliais ir kita infrastruktūra.

Šalia šių pievų Merkio ichtiologinis draustinis, teka Merkio ir Luknos upės. Paluknio seniūnė sako, kad tik pareikalavus Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas atsiuntė išvadą dėl planų kasti durpes.

Poveikio aplinkai vertinimas yra būtinas norint veiklą vykdyti ne mažesniame nei 150 hektarų sklype. Jau pernai bendrovė „Gavyba“ bandė išsinuomoti 145 hektarų sklypą šioje teritorijoje. Tačiau bendruomenė kreipėsi į Seimo Kaimo reikalų komitetą. Šiam įsikišus Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas tada nusprendė, kad pradedant tokią veiklą poveikio aplinkai vertinimas privalomas. Šiemet toje pačioje vietoje, 134 hektarų sklype kasti durpes nori įmonė „Ferta“. O dar per 30 hektarų valstybinės žemės išsinuomoti siekia ta pati „Gavyba“.

„Gavybos“ vadovas Saulius Velička LRT televizijos naujienų tarnyba teigė, kad poveikio aplinkai vertinimo šiais metais nereikia, nes pasikeitė ir nurodyta teritorija.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento sprendimas privalomas trejus metus. Tačiau šiemet departamentas nusprendžia, kad poveikio aplinkai vertinimo jau nereikia.

„Keitėsi veiklos mastas, keitėsi plotas, konfigūracija, todėl praeitais metais planuojamos ūkinės veiklos negalima lyginti su šiais metais planuojama ūkine veikla“, – antrina Laura Žukauskienė, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Poveikio aplinkai vertinimo sk. vedėjo pavaduotoja.

Paluknio bendruomenės atstovę stebina, kad bendrovės vengia poveikio aplinkai įvertinimo.

„Gerai, tai yra procedūra ir dirbkit toliau, jeigu jūs turite gerų ketinimų. Bet kažkodėl tos įmonės visiškai atsisakė savo sumanymo ir tik pasikeitus Seimui ir valdžiai, jie vėl atnaujino [savo ketinimus], pakeitę pavadinimus“, – sako Jolanta Rainska, Paluknio bendruomenės „Diemedis“ pirmininko pavaduotoja.

Pasak Trakų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjo Arūno Digo, šioje teritorijoje investuota pusantro milijono litų savivaldybės ir Europos Sąjungos lėšų melioracijai. Kasant durpes visa tai, esą, būtų sugriauta. Be to abejojama, kad šios durpės tiktų kuro gamybai.

„Manau, kad ta durpė susimineralizavusi, yra tamsi, turi labai didelį drėgnumo procentą ir tos durpės tame plote yra daugiausiai iki 1,5 m. Jei įvertinus tai, kad vanduo yra jau 1 m. gylyje, tai aš neįsivaizduoju, kokia gamyba ten turėtų vykti“, – sako Trakų r. savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėjas A. Digas.

Ornitologų draugijos tyrėja Eglė Pakštytė sako, kad Paluknio pievose peri nykstantis paprastasis griciukas, nustatytas didžiausias Lietuvoje griežlių tankumas, yra viena iš kelių Lietuvoje stulgio perimviečių.

„Tai yra pievų, šlapių pievų paukščiai, tai iškasus durpes, susidarytų vandens telkiniai, susidarytų nendrės ir be abejo šitos paukščių rūšys išnyktų. Išnyktų ganėtinai greitai, nes tai paukščių rūšys, jautrios trikdymui. Mes reikalaujame poveikio aplinkai vertinimo ir esame priversti šitą ginčą spręsti teismine tvarka, esam pasiryžę kreiptis į teismą“, – sako Ornitologų draugijos tyrėja E. Pakštytė.

Aplinkos ministrą Valentiną Mazuronį stebina tokie Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento vienas kitam prieštaraujantys sprendimai.

„Keisti plotų pasikeitimai, tai ant ribos, tai reikia, tai nereikia. Keisti saugomų, raudonojoje knygoje esančių paukščių buvimai, nebuvimai. Ir tas toks žaidimas ir žongliravimas. Tikrai bandysiu išsiaiškinti“, – žada aplinkos ministras V. Mazuronis.

Aplinkos ministerijos duomenimis, abejotina, kad šioje teritorijoje esančios durpės tinka kuro gamybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JONAS LIETUVIS

JONAS LIETUVIS portretas
Klasikinis pavyzdys,-bukų ,paperkamų valdininkų etalonas. Ateityje durpės bus aukso kainos.Dabar - drėgmės kondensatorius. Gal valstybė turi pinigų upių žemupiuose pastatyti dambas?

Nu jo

Nu jo portretas
Pradės kast durpes, paskum pasirodys, kad per šlapios, paskum pradės visi skųstis, kad dūmija labai, paskum uždarys kas nors tą visą kromelį, ale pinigėliai kažkieno kišenėse jau bus nusėdę nesurandamai, o gamta liks suniokota neatitaisomai. Kaltų, be abejo, neliks kaip visuomet.

cc

cc portretas
visiem valdininkam vienodai rodos, o europa skesta nuo maziausio lietaus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Vilniuje laikinai sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įmonių veikla
    Vilniuje laikinai sustabdyta dviejų viešojo maitinimo įmonių veikla

    Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad dėl grubių higienos pažeidimų savaitgalį buvo laikinai sustabdyta UAB „Salero“ kavinės (Vilniaus g. 39 / Klaipėdos g. 6, Vilnius) veikla. UAB „Salero“ kavinės veiklą nutarta laikina...

  • Rožinis „Nedelsk“ autobusėlis atvyksta į Vilnių <span style=color:red;>(vietos ir laikas)</span>
    Rožinis „Nedelsk“ autobusėlis atvyksta į Vilnių (vietos ir laikas)

    Liepos 12-13-ą dienomis geriausių Lietuvos onkologų ir sveikatinimo projekto „Nedelsk“ koordinatorių komanda šiais metais nemokamai tikrins bei konsultuos moteris dėl krūties vėžio Vilniaus mieste. Susitikimų metu gydytojai pasakos apie šios lig...

  • Į teisiamųjų suolą sėsiantis R.Adomavičius nori grįžti į miesto tarybą
    Į teisiamųjų suolą sėsiantis R.Adomavičius nori grįžti į miesto tarybą

    Nuo Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario ir kelių įmonių stebėtojų tarybos nario pareigų dar trims mėnesiams nušalintas prekyba poveikiu įtariamas sostinės vicemeras Romas Adomavičius nori panaikinti jam taikomus apribojimus. Socialdemokrata...

  • Vokiečių gatvė turi   atnaujintą   fontaną
    Vokiečių gatvė turi atnaujintą fontaną

    Vilniuje pradėjo veikti suremontuotas Vokiečių gatvės fontanas. „Džiaugiuosi, kad vis daugiau privačių įmonių, žmonių, prisijungia prie projekto „Dovana Vilniui“ ir padeda gražinti miestą", - sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas. Fontanas ...

    2
  • „Air Lituanica“ rugpjūtį skraidins į Berlyną
    „Air Lituanica“ rugpjūtį skraidins į Berlyną

    Lietuvos kapitalo skrydžių bendrovė „Air Lituanica“ rugpjūčio pradžioje pradės skraidinti į Berlyną. Šių metų rudenį „Air Lituanica“ iš Vilniaus oro uosto pradės skrydžius ir į Maskvą, Miuncheną ir Prahą. „Tikimės pasiekti apie ...

    2
  • Jaunesni nei 1,5 metų vaikai priimami ne į visus Vilniaus darželius
    Jaunesni nei 1,5 metų vaikai priimami ne į visus Vilniaus darželius

    Kai kurie Vilniaus darželiai nepriima vaikų, kuriems nėra pusantrų metų, rašo „Lietuvos žinios“. Valdininkų teigimu, jaunesnių vaikų grupes leidžiama sudaryti tik tuose darželiuose, kurie atitinka higienos normas. „Atsižvelgiant į tėvų p...

  • ES sveikatos ministrai tarsis, kaip kovoti su rūkymu
    ES sveikatos ministrai tarsis, kaip kovoti su rūkymu

    Pirmadienį Vilniuje prasideda neformalus dviejų dienų Europos Sąjungos (ES) šalių sveikatos apsaugos ministrų susitikimas, kuriame ketinama aptarti kovą su rūkymu ir vyresnio amžiaus žmonių gerovę. „Vis dažniau sveikatos apsaugos sistemos susi...

    1
  • Mokslo centre kartu darbuosis ir studentai, ir mokslininkai
    Mokslo centre kartu darbuosis ir studentai, ir mokslininkai

    Vilniuje, vadinamajame Saulėtekio slėnyje, šalia šiemet atidarytos Vilniaus universiteto bibliotekos, netrukus prasidės naujo mokslo centro statybos. Rugpjūtį prasidėsiančioms statyboms jau gręžiami poliai. Šioje Saulėtekio slėnio vietoje statom...

  • Kita Valstybės dienos „džiaugsmų“ pusė
    Kita Valstybės dienos „džiaugsmų“ pusė

    Valstybės dienos rytą  Vilniuje policija rado dvi išniekintos Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos. Apie 8 val. Švitrigailos gatvėje rasta viena trispalvė buvo nulaužtu kotu. Pareigūnai pastebėjo ir kitą sunaikintą valstybės simbolį - kab...

    4
  • Daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas sprogmuo
    Daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas sprogmuo

    Šeštadienio rytą daugiabučio namo kieme Vilniuje rastas daiktas, panašus į sprogmenį. Įtariama, kad 10 val. 35 min. Grigiškėse, Šviesos g., aptiktas radinys - granatos sprogdiklis. Policijos pareigūnai daiktą, panašų į sprogmenį, išsiv...

Daugiau straipsnių