Quantcast

Už melagingus parodymus Ž. Žvaguliui gresia tūkstantinė bauda

Generalinė prokuratūra siūlo dėl melagingų parodymų davimo Darbo partijos byloje siūlo kaltu pripažinti žinomą atlikėją Žilviną Žvagulį ir skirti jam 7532 eurų baudą.

„Surinktų duomenų pakanka teigti, kad apklausiamas teisme jis davė melagingus parodymus, kad negaudavo atlygio ar honoraro. Jis suvokė savo elgesio pasekmes, norėjo, kad jo pasakyta informacija būtų panaudota byloje“, – trečiadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme vykusiame posėdyje sakė prokuroras Saulius Verseckas.

Ž. Žvagulis neslėpė susierzinimo

Tuo metu dainininko advokatas Marius Zabita stebėjosi, kad jo klientui siūloma skirti baudą, kuri yra didesnė už pačioje Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje nuteistiesiems skirtas baudas. Pavyzdžiui, vienai iš „juodosios buhalterijos“ organizatorių, buvusiai „darbietei“ Vitalijai Vonžutaitei buvo skirta daugiau nei 6 tūkst. eurų bauda.

Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui skirta 6,8 tūkst. eurų bauda, Vytautas Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, Marina Liutkevičienė gavo 5,7 tūkst. eurų baudą. 

Atsakydamas į advokato repliką, prokuroras sakė, kad bausmė skiriama pagal nusikaltimo padarymo metu galiojusius įstatymus. Atsakomybė už melagingų parodymų davimą buvo sugriežtinta 2011 metais, o Ž. Žvagulis melagingai liudijo 2012 metais. Jeigu Ž. Žvaguliui melagingi liudijimai būtų inkriminuoti pastaruoju metu, jam grėstų dar didesnė bauda – iki 2 tūkst. MGL. Pernai 1 MGL siekė daugiau nei 37 eurus, šiemet ji prilyginta 50 eurų.

„Įdomi situacija, paradoksalu, bet ką darysi“, – sakė gynėjas.

Ž. Žvagulis žurnalistams neslėpė susierzinimo dėl prokuroro pasiūlytos bausmės ir patiems siūlė atsakyti į klausimus. 

Nuosprendis bus skelbiamas po mėnesio – vasario 27 dieną.

Ž. Žvagulis kaltinamas, kad melagingai liudijo posėdyje apklausiamas Darbo partijos neoficialios buhalterijos byloje 2012 metų rugsėjo 7 dieną. Prokuratūra kaltina, kad Ž.  Žvagulis davė melagingus parodymus, jog koncertuodamas Darbo partijos renginiuose, pagal sutartį, kurią iš Darbo partijos pusės pasirašė „darbietė“ V. Vonžutaitė, 2005-2006 metais jis jokio honoraro negaudavo, koncertavo tik už transporto išlaidas, kurios siekė 400-500 litų, esą tūkstantinio atlygio už koncertus nebuvo.

Prokuratūros duomenimis, už Ž. Žvagulio koncertus buvo mokama iš neoficialios partijos kasos, už kiekvieną koncertą jam buvo sumokama po 5 tūkst. litų.

„Svarbus pats melagingų parodymų faktas“, – sakė prokuroras S. Verseckas.

Tuo metu kaltinamojo advokatas Marius Zabita sako, kad prokuroro kaltinimai yra subjektyvūs, jis mano, kad antrą kartą teisiama Darbo partija ir jos dalyviai, nors nuosprendis seniai įsiteisėjęs.

„Pati sutartis nėra civiline prasme nuginčyta, ji reali ir egzistuojanti, byla Ž. Žvaguliui turi būti nutraukta“, – mano gynėjas.

Pinigus grynaisiais mokėjo V. Vonžutaitė

Apklausta liudytoja apklausta tuometinė dainininko vadybininkė Vitalija Jonaitienė patvirtino, kad pinigus grynaisiais mokėjo V. Vonžutaitė.

Buvusi Seimo narė „darbietė“ V. Vonžutaitė yra nuteista bauda Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje, jį įvardinta kaip viena iš „juodosios buhalterijos“ organizatorių.

„Įforminta, numatyti 500 litų už koncertą. Po to matom, kad realiai moka 5 tūkstančius. Jeigu asmuo susitarė, kad pas jį renginyje atlikėjas koncertuos už 500 litų, vargu, ar imsis iniciatyvos jam mokėti 10 kartų daugiau, kai niekas to neprašė. Tai rodo, kad jau pirminis susitarimas buvo kitoks, įskaitant susitarimą nerodyti oficialiai visų pajamų. Kitas įtariamasis Juozas Liesis yra pripažinęs, kad tuo metu buvo įprasta praktika koncertuoti be jokių dokumentų ir viską pasiimti į kišenę“, – yra sakęs prokuroras S. Verseckas.

Tuo metu atlikėjas tikino teismą, kad V. Uspaskichui pasakęs, jog koncertuos su nuolaida, už transporto išlaidas, o „toliau tvarkėsi vadyba“. Jis tikino, kad kartais koncertuoja ir nemokamai, o V. Uspaskichui koncertavo už nedidelę sumą vien dėl to, kad šis, kaip ir jis, gimęs tą pačią dieną – liepos 24-ąją.

Darbo partijos būstinėje rastuose išlaidų orderiuose nurodyta, kad Ž. Žvaguliui už vieną koncertą mokėti 5 tūkst. litų (apie 1,4 tūkst. eurų).

Prokuroras S. Verseckas yra sakęs, kad dar nagrinėjant Darbo partijos baudžiamąją bylą dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo, buvo nustatyta, kad iš Darbo partijos neoficialios kasos už Ž. Žvagulio  koncertus buvo mokama po 5 tūkst. litų už kiekvieną koncertą, nors oficialiai pagal sutartį, kurią atlikėjo vadybininkė buvo pasirašiusi su Darbo partija, buvo numatyta, kad už koncertus bus mokama 500 litų.

„Iš tikrųjų buvo slepiamos Darbo partijoje tikrosios išlaidos, kurias partija patirdavo organizuodama tokius renginius“,  – žurnalistams sakė S. Verseckas.

2013 metų liepą Darbo partijos byloje nuosprendį paskelbęs Vilniaus apygardos teismas prokuratūrai pasiūlė įvertinti galbūt melagingus kai kurių liudytojų parodymus. Tarp šių liudytojų buvo paminėti tuometiniai Seimo nariai, „darbiečiai“ Valdas Skarbalius, Saulius Bucevičius, žinomi atlikėjai Ž. Žvagulis ir Juozas Liesis. Buvęs Seimo nariai ir J. Liesis taip pat perduoti teismui.

Per visą tyrimą dėl melagingų parodymų įtarimų sulaukė 20 asmenų.

Už melagingų parodymų davimą įstatymas numato baudą, viešuosius darbus, laisvės apribojimą, laisvės atėmimą. Pirmą kartą teisiamam asmeniui laisvės atėmimo bausmė paprastai neskiriama. Ž. Žvagulis anksčiau nebuvo teisiamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai  portretas
agurkinis kgb kerstas zemaitukui kuris perdaug arogantiskai zemaitiskai kvailai ir naiviai galvoja kad prokuroras savas o ne /ateivis/ ir isviso Klaipeda tai ateiviu prieglobstis kur daugiausiai kriminalo o merui tai /do lampocki/.....

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Tokie vargšai atlikėjai gyvena parazituodami visuomenės sąskaita , nemokėdami mokesčių. Tai šalia baudos tiktų porą metelių nemokamas maitinimas ir kitos paslaugos.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių