Quantcast

Vilniaus rajono kontrabandininkai pateko į tarnybinių šunų pasalą

  • Teksto dydis:

Keturi pasieniečių kinologai su keturiais tarnybiniais šunimis prie sienos su Baltarusija surengė pasalą. Į ją pateko keturi kontrabandininkai, kuriuos sugaudė belgų ir vokiečių aviganiai.

Ketvirtadienio popietę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus pareigūnai pasienyje su Baltarusija, Lavoriškių užkardos ruože, surengė mokymus. Juose dalyvavo trys kinologai iš Vilniaus rinktinės ir vienas iš Pagėgių bei jų augintiniai, du vokiečių ir du belgų aviganiai. Tarp tokių mokymų užduočių yra geriau supažindinti kinologus ir jų keturkojus su pasienio vietovėmis, jų reljefu. Be to, taip šunys pratinami prie realių darbo sąlygų įvairiu paros metu.

Mokymų metu kinologai gavo informacijos apie tai, kad netoliese gali būti gabenama kontrabanda. Mokymus teko nutraukti, o keturi pasieniečiai su savo aviganiais miške surengė pasalą. Joje tykoti teko kelias valandas. Visą tą laiką sienos apsaugos gudrybių ir ypatingo paklusnumo išmokyti tarnybiniai šunys tyliai ir kantriai laukė sulaikymo pradžios.

Jau sutemus pasaloje Dembinos kaimo prieigose buvę operacijos dalyviai pastebėjo link sienos einančius keturis vyrus. Nutarta sulaukti momento, kai juos bus galima sulaikyti su įkalčiais. Visai netrukus įtariamųjų ketveriukė pastebėta grįžtanti ir nešanti krovinį.

Nuspręsta pradėti sulaikymą. Kontrabandininkai nepakluso būtinai tokiais atvejais komandai „Valstybės sienos apsaugos tarnyba! Stok, leisiu šunį!“ Jie metė nešulius ir mišku spruko į skirtingas puses. Tuomet darbo ėmėsi netoliese skirtingose vietose tykoję pasieniečių šunys. Du bėglius jie prisivijo iškart. Pavymui atskubėjusiems kinologams teliko išgąsdintus nešikus surakinti antrankiais.

Vienas vyras tamsoje mišku sugebėjo pabėgėti kiek tolėliau, tačiau ir jį pasivijo pasieniečių šuo. Sulaikant toliausiai pabėgusį kontrabandininką ir vėl pasižymėjo tarnybinis keturkojis, sekęs jo pėdsakais ir padėjęs bėglį sulaikyti netoliese patruliavusiems Vilniaus rinktinės Specialiosios paskirties užkardos pareigūnams.

Paaiškėjo, kad 8 dėžes, t. y. 4 tūkst. pakelių, cigarečių „Pall Mall“ su Baltarusijos akcizo ženklais nešė du 19-mečiai bei 23-ejų ir 38-erių Vilniaus rajono gyventojai.

Dėl akcizais apmokestinamų prekių gabenimo pažeidžiant nustatytą tvarką pasieniečiai jiems pradėjo administracinių bylų teisenas. Šias bylas nagrinės Vilniaus rajono apylinkės teismas. Kontrabandos nešikams gresia baudos nuo 10 iki 20 tūkst. litų.

Po apklausų Vilniaus rajono gyventojai paleisti. Cigaretės saugomos Lavoriškių užkardoje.


Šiame straipsnyje: kontrabandapasienisšunys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių