Quantcast

Valstybė sutiko atlyginti žalą nepagrįstai kalėjusiems šiauliečiams

Valstybė sutiko atlyginti žalą nepagrįstai nuteistiems ir kalėjusiems šiauliečiams – Vilniaus miesto apylinkės teismas patvirtino taikos sutartį tarp ieškovų Malinauskų bei Teisingumo ministerijos, Generalinės prokuratūros, policijos.

Patvirtinus taikos sutartį, trečiadienį civilinė byla nutraukta. Kadangi sutarties sąlygos pripažintos neviešomis, kokią sumą turės sumokėti valstybė, nežinoma. Šiaulietė Tatjana Malinauskienė už nepagrįstą baudžiamąjį persekiojimą iš valstybės siekė prisiteisti 100 tūkst. eurų.

„Sąlygos yra konfidencialios, dokumentas neviešinamas“, – BNS sakė Malinauskams atstovavęs advokatas Zigmas Burba.

Byloje dėl žalos atlyginimo trečiuoju asmeniu patrauktas buvęs Šiaulių apskrities vyriausiojo Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo biuro 4-ojo skyriaus, kovojančio su narkotikų prekeiviais, viršininkas Tomas Ruchtinas.

Teisminei mediacijai byla buvo perduota pernai lapkritį. Nacionalinė teismų administracija skelbia, kad teisminė mediacija yra ginčų sprendimo procedūra, kurios paskirtis – padėti šalims civilinėse bylose išspręsti ginčą taikiai tarpininkaujant vienam ar keliems mediatoriams (tarpininkams). Teisminę mediaciją vykdo teismo mediatoriai – specialiai apmokyti teisėjai, teisėjų padėjėjai arba kiti atitinkamą kvalifikaciją turintys asmenys, kurie yra įtraukti į Teismo mediatorių sąrašą.

Iš pradžių Teisingumo ministerija nebuvo linkusi eiti į derybas ir susitarti mediacijos būdu.

„Teisingumo ministerija administruoja tas lėšas, kai žala padaroma dėl pareigūnų, valstybės institucijų veiksmais“, – teigė Z.Burba.

T.Malinauskienė nepagrįstai buvo nuteista ir kalėjo narkotikų byloje. Tiek moteris, tiek jos sutuoktinis 2013 metais buvo nuteisti pagal melagingus įslaptinto liudytojo parodymus. Vėliau skelbta, kad melagingai liudyti įslaptintą liudytoją įkalbėjo policija, o melagingai liudijęs vyras dar galėjo gauti atlygį.

Dėl prekybos narkotikais buvo nuteisti sutuoktiniai iš Šiaulių – T.Malinauskienė ir Ričardas Malinauskas. Jie anksčiau vartojo narkotikus, tačiau yra atsisakę šios priklausomybės. Abu ne kartą buvo teisti už narkotikų vartojimą, smulkias vagystes, teistumai išnykę daugiau kaip prieš dešimt metų.

Malinauskai dar kartą buvo nuteisti dėl prekybos narkotinėmis medžiagomis remiantis įslaptinto liudytojo parodymais. Moteriai skirta 3 metų ir 3 mėnesių, vyrui – 3 metų laisvės atėmimo bausmės. Paaiškėjo, kad melagingai liudyti jo paprašė dabar jau buvęs Šiaulių apskrities policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo biuro 4-ojo skyriaus, kovojančio su narkotikų prekeiviais, viršininkas T.Ruchtinas.

Tuo metu laikinai generalinio prokuroro pareigas ėjęs Darius Raulušaitis kreipėsi į Lietuvos Aukščiausiąjį Teismą, prašydamas panaikinti apkaltinamąjį nuosprendį nuteistiems šiauliečiams. Teismas patenkino prašymą.

Buvęs Šiaulių apskrities Organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos skyriaus viršininkas šiuo metu kartu su 17 asmenų teisiamas Panevėžio apygardos teisme. Iš 18 kaltinamųjų – 14 yra buvę policininkai.

Pareigūnai kaltinamai veikę kaip nusikalstamas susivienijimas, tai pirmas toks atvejis Lietuvos policijos istorijoje. Jie kaltinami pagrobę ir pasisavinę svetimą turtą, papirkę valstybės tarnautojus, piktnaudžiavę tarnybine padėtimi ir viršiję įgaliojimus, neteisėtai disponavę šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis, turėdami tikslą platinti neteisėtai pasisavinę įvairius narkotinių medžiagų kiekius ir jais disponavę, suklastoję dokumentus, davę melagingus parodymus, melagingai pranešę apie nebūtą nusikaltimą ir suklastoję įrodymus asmens baudžiamajam persekiojimui pradėti. 

Per ikiteisminį tyrimą surinktais duomenimis, gerai išmanydami kriminalinės žvalgybos, ikiteisminio tyrimo taktiką ir metodus, policininkai piktnaudžiaudami tarnyba rinko informaciją, pasisavino neteisėtai laikomas akcizais apmokestinamas prekes – cigaretes, ir jas realizavo, reikalavo ir priėmė įvairaus dydžio kyšius už tai, kad teisės pažeidimai būtų nuslėpti.

2012 metų pavasarį Šiaulių ir Kauno apskrities komisariatuose pradėtuose ikiteisminiuose tyrimuose dėl kokaino, rasto Kaune, Šiauliuose ir kitose Lietuvos vietovėse esančiose parduotuvėse, kaltinamieji pasisavino 4 paketus kokaino, kur buvo ne mažiau kaip 2,4 kilogramo narkotikų, ir jo dalį realizavo. 

Nusikaltimus vykdę policijos pareigūnai už keliolikos tūkstančių litų kyšį kaltinami paleidę sulaikytą įtariamąjį. 

T.Ruchtinas anksčiau buvo pelnęs policijos Metų seklio apdovanojimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Idomu kas tos gaujos buvo stogas ir kodel jis prakiuro ..... Tikekimes,kad teismas teisingai atseikes jiems bausme,kad turetu laiko pagalvot kiek zmoniu per juos prisikentejo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių