Quantcast

Prokuratūra išsklaidė abejones dėl teismo nešališkumo Darbo partijos byloje

Generalinė prokuratūra penktadienį išsklaidė abejones dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nešališkumo nagrinėjant vadinamąją Darbo partijos bylą, sako teismo pirmininkas Rimvydas Norkus.

Taip jis komentavo prokurorų išvadą, kad kaip specialusis liudytojas apklaustas ir dėl to iš teisėjo pareigų atsistatydinęs Viktoras Aidukas neatliko jokių veiksmų, leidžiančių jį įtarti bent šališkumu nagrinėjant bylą.

„Prokuratūros atliktas tyrimas išsklaidė abejones dėl to, kad vadinamoji Darbo partijos byla galėjo būti nagrinėjama neskaidriai ir neobjektyviai“, – BNS sakė R.Norkus.

Prokurorų pranešimą, kad Aukščiausiajam Teismui nebuvo darytas poveikis, R.Norkus pavadino „didžiausia moraline satisfakcija teisėjui (V.Aidukui) ir visam Lietuvos Aukščiausiajam Teismui“.

Tai, kad asmuo apklausiamas kaip specialusis liudytojas, jokiu būdu nereiškia, kad jam bus pareikšti įtarimai, o jeigu jam ir būtų pareikšti įtarimai, tikrai nėra jokių garantijų, kad tas asmuo bus pripažintas kaltu padaręs nusikaltimą.

R.Aidukas kaip specialusis liudytojas buvo apklaustas vasario mėnesį. Šis statusas suteikiamas, kai asmuo liudija apie savo veiksmus. Iš pareigų jis atsistatydino kovo mėnesį. Žengti tokį žingsnį jį ragino ir R.Norkus.

„Aš raginau jį apsvarstyti pasitraukimo galimybę, turėdamas omeny Lietuvos Aukščiausiojo Teismo kaip aukščiausios teisminės institucijos vietą ir svarbą Lietuvos teisinėje sistemoje. Šiai institucijai be galo svarbus pasitikėjimas. Kai to pasitikėjimo trūksta, tai dirbti yra sudėtinga. Teisėjas tą suprato ir pats, tokį sprendimą jis priėmė. Vertinti, ar jis teisingas, ar neteisingas, lieka jam pačiam“, – kalbėjo R.Norkus.

„Turint omeny tai, kad nuo tyrimo pradžios iki šio prokuratūros sprendimo praėjo netrumpas laiko tarpas, manau, kad jei teisėjas būtų ir toliau dirbęs savo darbą, būtų viešoje erdvėje būtų įvairiausių spekuliacijų dėl jo nagrinėjamų bylų“, – teigė R.Norkus.

Pasak jo, V.Aidukas turbūt negrįš į pareigas dėl savo amžiaus. Kitąmet jam sueis 65 metai, ir tokio amžiaus teisininkai jau negali dirbti teisėjais.

R.Norkaus nuomone, viešojoje erdvėje specialaus liudytojo statusas dažnai interpretuojamas neteisingai.

„Tai, kad asmuo apklausiamas kaip specialusis liudytojas, jokiu būdu nereiškia, kad jam bus pareikšti įtarimai, o jeigu jam ir būtų pareikšti įtarimai, tikrai nėra jokių garantijų, kad tas asmuo bus pripažintas kaltu padaręs nusikaltimą“, – teigė Aukščiausiojo Teismo vadovas.

Šioje byloje įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti buvusiai Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vyriausiajai prokurorei Rita Aliukonienei bei vienam privačiam asmeniui.

Prokurorų vertinimu, buvęs Seimo narys „darbietis“ Vytautas Gapšys turėjo žinoti apie daromą nusikaltimą, tačiau įstatymas jo neįpareigojo pranešti teisėsaugos institucijoms.

Įtarimai V. Gapšiui ir teisėjui V. Aidukui nepareikšti

Buvusios Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorės Ritos Aliukonienės galimos korupcijos byla artimiausiu metu bus perduodama teismui, įtarimai pateikti tik V.Aliukonienei ir neįvardijamam verslininkui.

Per ikiteisminį tyrimą nesurinkta pakankamai duomenų, kurie būtų leidę įtarimus pateikti specialiųjų liudytojų statusu apklaustiems buvusiam Aukščiausiojo Teismo teisėjui Viktorui Aidukui bei buvusiam „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui, žurnalistams penktadienį teigė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Tomas Meškauskas.

„Ikiteisminio tyrimo pabaigoje nuspręsta įtariamaisiais laikyti du asmenis, t. y. buvusią prokurorę ir verslininką, kuris, mūsų nuomone, veikė kartu su ja nusikalstamai“, – sakė T.Meškauskas.

Anot jo, specialaus liudytojo statusas dar nereiškia, kad yra pakankamai duomenų apie asmens padarytą nusikalstamą veiką.

„Jam (V.Aidukui – BNS) tas statusas buvo suteiktas atsižvelgiant į tuometinę situaciją, kad jo vaidmuo nebuvo pakankamai aiškus. Tai tiesiog atlikus visus proceso veiksmus, surinkus būtinus duomenis paaiškėjo, kad joks poveikis kolegijai, nagrinėjusiai Darbo partijos bylą Aukščiausiame Teisme, daromas nebuvo, jokia įtaka nebuvo padaryta, lygiai taip pat nebuvo padaryta jokia įtaka teisėjui Aidukui. Todėl natūralu, kad jis tapo liudytoju“, – sakė prokuroras.

BNS jis teigė, kad specialiojo liudytojo statusas V.Aidukui buvo suteiktas tik siekiant „nustatyti bylai reikšmingus duomenis“, tačiau jokiu būdu ne suponuojant, jog jis galėjo dalyvauti nusikalstamoje schemoje - anot prokuroro, jokio teisėjo vaidmens šioje schemoje tyrimo metu nenustatyta.

„Jokio vaidmens. Jei kalbame apie schemą, kurią pateikinėjo Aliukonienė, pagal jos žodžius, jos planą, jos sekamas istorijas jis dalyvavo. Bet žmogus yra visiškai nė prie ko“, - tikino T.Meškauskas.

Anot jo, V.Gapšys taip pat liko liudytoju, tačiau jo atžvilgiu „duomenys yra šiek tiek kitokie“.

„Mūsų nuomone, V,Gapšys, pagal turimas aplinkybes, turėjo žinoti apie daromą nusikalstamą veiką, tačiau įstatymas jo neįpareigojo pranešti teisėsaugos institucijoms apie tai. Sakykime, veika gal ne tokio sunkumo“, – paaiškino prokuroras.

Anot jo, įtariamasis verslininkas „yra laikomas Vytauto Gapšio pažįstamu“, tačiau, prokuratūros žiniomis, nėra susijęs su Darbo partija.

T.Meškauskas sakė, kad įtariamieji įvykio aplinkybių nekomentuoja. Prokuroras taip pat neįvardijo, kas yra minimas verslininkas.

BNS žiniomis, įtarimai šiame tyrime pareikšti ir kelių ženklinimo bendrovės „ Kasandros  grupė“ savininkui Arūnui Cicėnui.

Vasarį Generalinės prokuratūros atstovai pranešė, kad atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl tuometinės Vilniaus apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus vadovės R.Aliukonienės ir kad tyrimas susijęs su Darbo partijos bylos nagrinėjimu Aukščiausiame Teisme. Tiek R.Aliukonienė, tiek byloje figūruojantis V.Aidukas atleisti iš pareigų.

Neoficialiomis žiniomis, Darbo partijos byloje galėjo būti siekiama paveikti Aukščiausiojo Teismo sprendimą tuometinio „darbiečio“ V.Gapšio naudai siekiant jo išteisinimo.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) tuomet nurodė, kad R.Aliukonienės galimo neteisėto atlygio už prekybą poveikiu stambiu mastu suma viršija 9,5 tūkst. eurų.

Pernai gruodį Aukščiausiasis Teismas paliko galioti Darbo partijos įkūrėjui Viktorui Uspaskichui anksčiau skirtą 6,8 tūkst. eurų baudą, V.Gapšys liko nubaustas 3,6 tūkst. eurų, buvusi finansininkė Marina Liutkevičienė – 5,7 tūkst. eurų baudomis. V.Uspaskichas ir V.Gapšys baudas jau yra sumokėję.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių