Quantcast

Tragiško gaisro Žirmūnuose kaltinamąjį siūloma įkalinti 18 metų

Tragiško gaisro sukėlimu Vilniuje, Žirmūnuose, kaltinamam Arturui Dailidei prokuratūra siūlo skirti 18 metų laisvės atėmimo bausmę. Vyras kaltės nepripažįsta ir prašo išteisinimo.

Nuosprendį šioje byloje teismas skelbs rugsėjo 11 dieną.

A.Dailidė kaltinamas daugiau nei prieš dešimtmetį – 2007 metų kovo 11-ąją – daugiabučiame name sukėlęs gaisrą. Bylos duomenimis, neblaivus vyras padegė bendrame koridoriuje, šeštame aukšte prie atsarginės laiptinės stovėjusį fotelį. Netrukus ugnis išplito į kitus aukštus. Žuvo šeši žmonės, dar 22 gyventojai buvo traumuoti.

Įtariamasis tragiško gaisro sukėlimu Žirmūnuose buvo išaiškintas namo gyventojams įsirengus vaizdo stebėjimo kameras. Kaip yra sakęs vienas nukentėjusiųjų šioj byloje, per vaizdo kamerų užfiksuotus įrašus paaiškėjo, kad namo gyventojas A.Dailidė 2014 metų gruodį įeina į liftą, pro neuždariusias lifto duris matyti, kad atsiranda liepsna. Tada užsidega koridoriuje buvę sendaikčiai. Gyventojai savo įtarimais vėliau pasidalijo su policija.

Baigiamąją kalbą trečiadienį sakęs A.Dailidės advokatas Romualdas Mikliušas tikino, kad byloje nėra net minimalių įrodymų, kurių patvirtintų jo kliento kaltę, o prokuroro duomenys esą gauti pažeidžiant įstatymus, pareigūnai prieš įtariamąjį naudojo psichologinį spaudimą.

Kokiais skysčiai buvo girdomas A.Dailidė, jeigu nerišlų prisipažinimą rašo.

Savo kalboje gynėjas daug dėmesio skyrė pareigūnų pateiktų įrodymų pakankamumui ir leistinumui. R.Mikliušas akcentavo, kad buvo pažeista kaltinamojo teisė į gynybą – sutartį su A.Dailide sudariusiam advokatui nebuvo pranešta apie ikiteisminio tyrimo veiksmus, klientas buvo nuo jo slepiamas, pareigūnai į areštinę nešė picą ir girdė neaiškiais gėrimais.

„Kokiais skysčiai buvo girdomas A.Dailidė, jeigu nerišlų prisipažinimą rašo“, – stebėjosi advokatas. Byloje yra ikiteisminio tyrimo metu A.Dailidės padarytas prisipažinimas dėl tragiško gaisro sukėlimo.

Po tragiškos nelaimės 2007 metais gaisrai daugiabutyje nesiliovė. Tuomet gyventojai nusprendė įrengti vaizdo kameras. 2014 metų gruodį vėl kilo gaisras, buvo padegti koridoriuje esantys daiktai. Po šio gaisro buvo sulaikytas įtariamasis.

„Vaizdo įrašas naudingas gynybai – jį peržiūrėjus matyti, kad likus devynioms minutėms iki liepsmai buvo dar buvo kiti asmenys, niekas net nebandė jų nustatyti“, – sakė advokatas R.Mikliušas.

Prokuratūros argumentą, kad sučiuptas tikrasis padegėjas, nes po jo sulaikymo gaisrai liovėsi, advokatas atremia, kad name taip pat vyko gyventojų kaita, tačiau niekas netyrė, kiek jų išvažiavo.

„Nesu padaręs nusikaltimų, spaudimas, apgaulė... Prašau teismo išteisinti“, – advokatui Vilniaus apygardos teismo posėdyje trečiadienį antrino A.Dailidė.

Vilnietis kaltinamas dėl bejėgiško būklės itin žiauraus šešių žmonių nužudymo. Už tai įstatymas numato įkalinimą iki gyvos galvos.

A.Dailidė gyveno name, kuriame ir kilo gaisras, jis buvo sulaikytas tik 2014 metų gruodį. Vyras nuosprendžio laukia būdamas suimtas.

Tarp žuvusiųjų per tragišką gaisrą buvo poetas ir scenaristas Mantas Gimžauskas, fotografas ir poetas Remigijus Audiejaitis, buvęs Seimo narys Petras Šakalinis.

Tąsyk ugniagesiai prie degančio namo negalėjo greitai privažiuoti, nes jo kieme buvo sustatyti gyventojų automobiliai, o namo avariniai išėjimai užversti šiukšlėmis ir įvairiais senais rakandais.

Šiuo metu daugiabutyje veikia bendrija, bendrosios patalpos stebimos vaizdo kameromis. Po vyro sulaikymo gaisrai name liovėsi. Jų buvo užregistruota 23.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Spėju

Spėju portretas
Spėju rado atpirkimo ožį ir tiek
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių